2012-08-29
'Yedi İklim' 270
Eylül 2012
Yedi İklim dergisi yeni bir yayın dönemine başlamanın verdiği heyecanla açıyor sayfalarını okurlarına. Gündemden kopmayan ve fakat gündemin gelenekten kopuk, güdük iğfal edici tarumarlığına da prim vermeden değerlendiriyor ülkede ve dünyadaki gelişmeleri. Son zamanlarda ülkemiz sathında meydana gelen İslamcılık tartışmalarına müdahil olarak durduğumuz yeri açıklıyor "Yedi İklim".
Yedi İklim’in bu ayki sürprizi, Nuri Pakdil’in Ali Haydar Haksal’a gönderdiği mektuplardan oluşuyor. Haksal, Nuri Pakdil’in gönderdiği 5 mektubu orijinalleriyle birlikte yayımlatıyor. Bu mektupların gelecek sayılarda da süreceği müjdesini verelim. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Nuri Pakdil, İstanbul’a gelmiş ve Yedi İklim’in Üsküdar’daki kütüphanesini teşrif etmişti. Yedi İklimde Pakdil, yazın çevresinden kimi kalemlerle buluşup sohbet etmişti. Geçen sayımızda bu buluşmanın fotografını kapağımıza taşımıştık. Ali Haydar Haksal da konuyla ilgili bir yazı kaleme almıştı. Pakdil’le yapılan sohbette, Pakdil’in mektuplarının Hece Yayınları tarafından kitaplaştırılacağı müjdesi verilmişti. Önümüzdeki dönemde Pakdil’in yazdığı mektupların gün yüzüne çıkacağını ümit ediyoruz. Ali Haydar Haksal, işte bu mektuplardan 5 tanesini eylül sayımızda yayımlıyor. İlgiyle okunacağını umuyoruz.
Bu ayın şairleri Yüksel Peker, Şakir Kurtulmuş, Yeprem türk, Hacer Akıcı, Nurettin Durman, Cihannur Selenga ve Usame Söylemez. Yüksel Peker uzun yıllar sonrasında kitaplık çapta bir şiir çalışmasıyla döndü edebiyat dünyasına. Nitekim Kelebek, Şair ve İzler adındaki bu çalışmayı Başta Yedi İklim, Hece ve kitaplık olmak üzere birkaç dergide bölüm bölüm okuyabiliyoruz. Yeprem Türk iyiden iyiye ısındı şiire. Önümüzdeki yıl içinde şiirlerini kitaplaştırmasını bekliyoruz kendisinden. Yedi iklim ustalar kadar genç kalemlere de yer veriyor sayfalarında. İşte bunlardan biri de Üsame Söylemez. Üsame, şair İsmail Söylemez ve şair Mikail Söylemez’in kardeşi. Malatya’da bir lisede öğrencilik hayatını sürdürüyor.
Bu ay üç öyküye yer veriyoruz: Ali Haydar Haksal, Fatma Rânâ Çerçi ve Mustafa Oral’ın öyküleri okurları bekliyor.
Hasan Aycın her ay olduğu gibi bir çizgi ile aramızda, Serap Ekizler de yine bir çizgi ile aramızda. Önümüzdeki aydan itibaren arkadaşlarımızdan Mustafa Cemil Efe hat çalışmaları, Özden Aydın da ebru çalışmalarıyla yeniden aramızda olacaklar, nasipse.
Yedi İklim’de öykülerine de yer verdiğimiz Ebu Ak, İnglizce’den yaptığı çevirilerini sürdürüyor. Bu ay, Amerikalı şair öykücü William Carlos Williams’dan bir öykü ile aramızda.
Osman Bayraktar, Hasan Aycın’ın roman formunda kaleme aldığı klasik anlatı tadını aldığımız hikmetli kitaplarını değerlendiriyor. Yakın zamanlarda Bin Hüseyin kitabıyla okurlarının karşısına çıkan Aycın, ondan önce Sahipkıran ve Esrarname’yi yayımlamıştı.
Ali Haydar Haksal, Ebubekir Eroğlu’nun son şiir kitabını; Âdem Polat, Ahmet Sarı’nın Allah Ağrısı kitabını inceliyor. Mücahit Koca, Şairler Silsilesi başlıklı yazılarını sürdürüyor. Bu yazısında Ferazdak’ı anlatıyor. Mete Çamdereli, umre ziyaretinin ruhunda bıraktığı izlenimleri aktarmaya devam ediyor. Mehmet Habil Tecimen, poetik yazılarına devam ediyor.
Yeniden Okumalar ve Değiniler bölümünde Edebiyat Ortamı dergisinin bu yıl ikincisini verdiği Öykü Yıllığını, Emine Batar değerlendirdi. Teklif ve önerilerini de sunduğu bu yazının önemli olduğunu belirtelim. Mustafa Uçurum, Meral Afacan Bayrak’ın ilk öykü kitabı Tarcın Çıkmazı’nı, Fatma Rana Çerçi Tuna Lütfü Yukay’ın lk kitabı Karışık Odalar’ı değerlendirdiler. Abdullah İlhan da, Temmuz sayımızda yayımladığımız Mehmet Özger’e ait Zafer Acar’ın Suçsuzluğumu Affet adlı romanıyla ilgili değerlendirmelerini eleştirdi.
Dergimizin son sayfalarında bir dönemin yekûnu olan indeksi bulmak mümkün.
Gelecek sayımızda Zeki Bulduk’a bir dosya ayırdık. Canlı ve dolu bir dosya ile okurlarımız karşısında olacağız nasipse. Yeni yayın döneminde yeni dosyalarla okurlarının karşısına çıkacağız nasipse. Ahmet Sait Akçay dosyası bu dosyalardan biri.
Hayırlı okumalar.
Başyazı:
Yedi İklim: Durduğumuz Yer İslâmcılık Tartışmaları
Şiirler:
Yüksel Peker: Kelebek, Şair ve İzler
Şakir Kurtulmuş: Yusuf’un Kuyusuna Razıyım
Yeprem Türk: Martılar Söylüyor MP3 / Boş
Hacer Akıcı: Âdem’in Dili İnsanlar Kuruyor
Nurettin Durman: İnsanın İnsana Ettiğidir
Cihannur Selenga: Ms Günleri; Göz Üzere Düşünceler
Üsame Söylemez: Dilimi Keser Gibi Suladım Sözlerimi
Öyküler:
Ali Haydar Haksal: Rüyamın Rüyası
Fatma Rânâ Çerçi: Dönüş Yolu
Mustafa Oral: Kestane, Atlar ve Ayan
Çizgi:
Hasan Aycın: Çizgi
Serap Ekizler: Çizgi
Gezi-İnceleme-Deneme-Eleştiri:
Osman Bayraktar: Hasan Aycın’ın Romanları
Ali Haydar Haksal: Ebubekir Eroğlu Şiirini Anlamak
Mehmet Habil Tecimen: Değişim ve İman Rehberi
Âdem Polat: Akıl Delinmesi Olarak Ahmet Sarı’nın “Allah Ağrısı”
Mücahit Koca: Şairler Silsilesinden Ferezdak
Mete Çamdereli: Mükerrem ve Münevver Şehirlerde II
Çeviri:
William Carlos Williams’dan Ebru Ak: Sabah 6’da Sesli/siz Bir Konuşma
Mektup:
Nuri Pakdil’den Ali Haydar Haksal’a Mektuplar I
Yeni Okumalar-Değiniler:
Abdullah İlhan: “Yapı ve İzlek Bakımından ‘Suçsuzluğumu Affet” Yazısına Birkaç Düzeltme ya da Doğru Bir “Suçsuzluğumu Affet” Okuması
Mustafa Uçurum: Tarçın Kokulu Öyküler
Fatma Rânâ Çerçi: Karışık Odalar’ın Toplu Öyküleri
Emine Batar: Edebiyat Ortamı Öykü Yıllığı
Yasir Vurgun: İndeks
İrtibat:
Adres:
Mimar Sinan Mahallesi
Evliya Hoca Sokak No: 51/A
Üsküdar/İstanbul
Telefon:
0 216 352 49 77
0 533 310 88 83
0535 866 65 58
E-posta:
yediiklim [at] yahoo.com
yediiklimeditor [at] yahoo.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder