2012-08-08

'İktibas’ dergisi

İktibas’ın yeni sayısında yeryüzünde Müslümanların maruz kaldığı şiddet, Müslüman dünyanın zaafları, cemaat olmanın gerekliliği üzerinde duruluyor.

İktibas yine yoğun bir gündem ile çıktı. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayına vurgu yapılan dergide yeryüzünde Müslümanların maruz kaldığı şiddet, Müslüman dünyanın zaafları, cemaat olmanın anlamı ve gerekliliği üzerinde duruluyor.

“‘Değişimin Güvenliği’ Kavramının Mısır’daki Yakıcı Tezahürleri” başlığını taşıyan YORUM bölümünde, Müslümanların yaşadıkları coğrafyalarda eski düzenlerin yıkılması ve ‘ılımlı laiklik’ ekseninde demokratik düzenlerin inşasını hedefleyen süreçte, hâla bir çok kesimin bakış açısını gözden geçirme gereği duymadığı, duygusal ve reaksiyoner yaklaşımlarını sürdürdüklerine dikkat çekiliyor.

Sözlükte topluluk, grup, zümre anlamlarına gelen cemaat kavramının ıstılahta ne manaya geldiği, Kur’an’da geçen ‘cemia’ kelimesinin hangi anlamda kullanıldığı, cemiyet ile hangi farkları taşıdığı, bir topluluğun İslami Cemaat olarak adlandırılabilmesi için hangi hedeflere sahip olması gerektiği KAVRAM bölümünde tartışılıyor.

“Tehlikeli Yanılsamalar” başlığını taşıyan yazısında Atasoy Müftüoğlu, Müslümanların karşı karşıya olduğu hayati tehlikelere dikkat çekiyor ve “statükoları onaylayan cemaat/hizmet akımları, bu defa statüko tarafından, bürokrasi ve devlet aygıtları tarafından onaylanıyor, tebcil ediliyor, alkışlanıyor” tesbitinde bulunuyor.
Bünyamin Zeran, “Tüketim Toplumundan Tüketilen Topluma” isimli yazısında “giderek tüketilen bir toplumun fertleri olmaktayız, her birimiz birer birer tüketilmekteyiz, buna karşı bir duruş ortaya koymak istiyorsak zihnimizi kuşatan prangalardan kurtulmak zorundayız” gerçeğinin altını çiziyor.

Dergide bu ay önemli bir röportaj da yer alıyor. İktibas adına Şükrü Hüseyinoğlu, Müslümanların gündemini oluşturan pek çok konuda Prof.Dr. Burhanettin Can’ın görüşlerini alıyor. Burhanettin Can, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki değişimden, Müslümanların ‘zihinsel bağımlılık’ problemine kadar pek çok konuda görüşlerini paylaşıyor.

Dergide ayrıca “Hz. Musa’nın Asası” ile Hikmet Ertürk, “Sahi ‘Siz İnandığınız Allah’tan Gerçekten Korkuyor musunuz?” ile Osman Coşkun, “Evlerimizin İstikameti” ile Mustafa Bozacıoğlu, “Ramazan Ayı: Bir İnfak Mektebi” ile Mehmed Durmuş’un yazılarının yanı sıra zengin bir Sanat-Edebiyat sayfası da okurların dikkatine sunuluyor.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com