2012-08-13

Şimdi 'Harman Zamanı'

Osman Aytekin’in üç yıllık bir aradan sonra yazdığı "Harman Zamanı" adlı öykü kitabı yakında Roza Yayınevi’nden çıkıyor. Aytekin’in ilk öykü kitabı olarak yirmi iki öyküyü içerisinde barındıran eser; öykülerde eğitim, memleket sevgisi, toplumsal hayat, Anadolu insanının acıları, sevinçleri, aşk ve sevgileri anlatılıyor.

Yazar, yaşanmış olay ve durumlardan hareketle yaşayan, duru, sade ve güzel bir Türkçe’yi harmanlayarak kaleme aldığı Harman Zamanı isimli kitabında; “Harman Zamanı”, Hayatı Değiştiren Ölümler”, Kısmetse dönerim”, “Ölüp Ölüp Dirilen Adam”, Meçhul Şahıslar Ve Vaka-i Adiyeden Biri”, “Yıkım”, “Hülya Kuaförü” ve “Taşlıbel Cinayeti” gibi öykülerinde toplumsal hayatı ele alarak irdeliyor.

Yazar, cemiyet hayatının büyük yara almasına sebep olan üzücü olayları ve çözülmenin yaşandığı durumları “Yıkım” öyküsünde ele alırken “Güzellikler İçinde Giden Adam”, “Kırk Denizlerde Sandalda Bir Yürek” isimli öykülerde umuda yolculuk, “Ah Öğretmenim”, "257 Sinan Arkadaşım” öykülerinde de geleceğe yönelik azim ve heyecanını yaşatmaktadır.

Öykülerinde Orta Anadolu insanının 1960 ve çevre yıllardaki hayatlarından kesitler sunan Aytekin, kitapla ilgili yaptığı açıklamada “Anadolu coğrafyasını gezmeyen bu topraklarda yaşayan insanların çilesini, gayretini, emeğini ve alın terini de bilemez. Öykülerimde okuyucuları geçmişe götürmeyi ve bugünkü neslin dünü bilmesini, görmesini ve o zamanki yaşantılara ışık tutmayı düşündüm.

Özellikle kırsal kesim insanları düne göre bugün daha rahat bir hayat sürdürdüklerini düşünüyorum. İş gücüne dayanan ve imkânsızlıkların yaşandığı bir hayat diliminde Anadolu insanını iyi tanımak gerekiyor.

Edebi türler içinde eğer romanda veya öyküde bir başarı yoksa bu salt insanımızın iyi anlatılamadığından kaynaklanıyor. Öykülerimde içinde yaşadığım toplumun kederlerini, acılarını, mutluluklarını ve sevinçlerini hissederek yazdım.” dedi.

Aytekin öykülerinde yakın zamanda yaşanmış ideolojik kesişmeleri de bir polisiye öykü kurgusu içinde ele aldığını belirterek, “Hayatın kendisinde deneyimlerin bir bedeli vardır. İdeolojik kaygılar bazen insanlara acılar yaşatır. Siz ne kadar ideolojik tutumlardan sıyrılmak istemeseniz de bunun acı tecrübelerini yaşarsınız” dedi.

Aytekin’in Harman Zamanı isimli kitabında ayrıca ideolojik düşüncelere karşı koyarak yüreğindeki aşkı yaşatma çabası içinde bulunan insanların samimi duygularını da okurlara aktarıyor.

Yazarın bugüne kadar, Harman Zamanı dışında yayınlanmış çizgi roman, araştırma inceleme türündeki eserleri de bulunmakta.


Harman Zamanı | Osman Aytekin | İstanbul 2012 | Roza Yayınevi

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com