2012-08-21

'Aşkın (e) Hali' dergisi, şiirimizde manifestolar dosyası ile çıktı

Temmuz-Ağustos-Eylül 2012, Sayı: 27

Magazin dünyasında yaşıyoruz artık malumunuz. En büyük zevkimiz, özel hayatların kapısını aralamak. Popçular, topçular, karaborsacılar, falancalar filancalar… Ünlü olan herkes bolca işgal ediyor gündemimizi. Hatta ünsüzler için bir sayfa açıp ünlendirme işlemi yapılıyor, hemen ardından yeni bir sekme açılarak hayatları gözler önüne seriliyor. Peki, bize ne tüm bu olanlardan? Bizi üzen taraf şu ki, edebiyatçılar da bu furyadan faydalanma çabasındalar. Magazin sofrasına oturmak için çırpınıyor edebiyatçılarımız. Gündeme gelebilmek için ona buna sataşmalardan tutun da dergilerinde, internet sayfalarında küçük düşürmelere kadar her türlü çabaya rastlayabiliyoruz. Eseri konuşulmuyor ne yazık ki yazarlarımızın. Kim kimin dostuysa övgüler övgüler… Kim de düşman saflarındaysa vay haline. Yergiler yergiler ve hatta küfürler… Nesnel duruş hakkın rahmetine kavuştu artık. Böyle düzeysiz bir düzen oluşturuluyor edebi dünyada. Yanlış anlaşılmasın. Sözümüz narsistelere değil. Çoğu yazarda vardır bu. Günahı varsa da kendi boyunlarına. Kızdığımız, kendilerinden başkasını küçümseyen, ötekileştiren, yerden yere vuranlar. Kendilerini edebiyatın patronu ilan etmeye çalışıyor bahsettiğimiz grubun mensupları. “Biz yazarız, diğerleri okur. Bizim dışımızdakilerin ne haddine şair/yazar olmak, dergi çıkarmak!” Bu anlayış hâkim ne yazık ki bu üstatlarda(!). Hal böyleyken nedir bizlere düşen? Elbette ki işimizi yapmak. ‘Müstesna Küfürler Antolojisi’nde yer almaya hiç mi hiç niyetimiz yok çok şükür. Herkes işini yapsın sevgili dostlar, varsın herkes manifestosunu yayınlasın. Şiirini/yazısını yazsın, yayımlasın. Kalitesi olan zaten kalibre testinden geçecek ve geleceğe kalacaktır. Gerisi de bir zaman sonra silinip gidecektir edebiyat tarihinden. Nedir bu tahammülsüzlük anlamak mümkün değil. ‘Mavi’ akımı da ortada bugün, ‘Garip’ akımı da, ‘İkinci Yeni’ de, ‘Hececiler’ de. Kim hangi akımın şiirini seviyorsa onu okusun. Şair de varsın benimsediği manifesto bağlamında şiirler yazsın. Bu yüzyıla kadar Halk Edebiyatı ile Divan Edebiyatı kardeş kardeş yaşamadılar mı? Kim hangini seviyorsa ona yöneldi. Eleştiri olacak elbette, ama küfür ile eleştirinin aynı şey olmadığını bilmek kaydı ile. “Eleştiri = övgü ya da yergi.” anlayışından vazgeçerek. Tartışmadan kaçmak mı? Asla! Ancak edep ölçüsünde. Edebiyat dünyasında söz sahibi olanların, mensubu oldukları dünyayı tahlil etmeleri gerektiğini haddim olarak hatırlatmayı vazife biliyorum: İlla edep, illa edep!

Bizim için hassas olan noktalara dikkat çektikten sonra bu sayı için neler hazırladık, kısaca değinelim. Zengin içerik ve nitelikli bir sayı ile karşınızdayız. Öyküye ağırlık verdik bu sayıda. Necip Tosun ile ‘Türk Öykücülüğü Üzerine’ yaptığımız söyleşi bunu kanıtlar nitelikte. Ayrıca Yıldız Ramazanoğlu, Ayşe Kilimci, Recep Şükrü Güngör, Müge İplikçi gibi Türk öyküsünün usta isimleri öyküleriyle dergimiz sayfalarını şereflendirdiler. Poetikaya da daha fazla önem vereceğimizin müjdesini verelim. Modern Türk Şiirinde Manifestolar dergimizin çok önemsediği konulardan birisi idi. Bir dosya ile bu konuya mercek tutalım istedik. Bu bağlamda Ali K. Metin, Oğuz Tümbaş, Ali Emre, Hüseyin Peker gibi Türk şiirine hizmet etmiş olan isimlere sorular yönelttik ve manifestolar hakkındaki görüşlerini aldık. Ahmet İnam ve Murat Soyak da şiir hakkındaki görüşlerini yazdıkları poetik yazılarla okura seslendiler. Şiire gelince Nurettin Durman, Âdem Turan, Taner Cindoruk, Halil İbrahim Polat, Suavi Kemal Yazgıç, Eyyüp Akyüz, Mehmet Okumuş ve Özcan Canpolat bu sayının şairleri. Deneme türünde ise Kemal Sayar, Kenan Yaşar, Metin Demirci, Ahmet Savaş Özpınar ve Fahrettin Gün’ün denemelerini zevkle okuyacaksınız. Son olarak İbrahim Eryiğit, Sezai Karakoç’un dergicilik ve yayıncılık serüveni hakkında hazırlamış olduğu inceleme yazısı ile aramızda.

Bu arada geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan şair Abdürrahim Karakoç’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Ne mutlu ona ki iyi şairler ölmez!

Yeni sayıda buluşmak temennisiyle… Ramazan ayınızı ve bayramınızı kutluyor, bereketli zamanlar diliyoruz.

Eyyüp Akyüz



İrtibat:
askinehalidergisi@hotmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com