İktibas, Mayıs sayısında “28 Şubat Süreci ve Netleşen Kırılmalar” manşeti ile okurlarına seslendi.
Türkiye’nin ve özellikle Müslümanlar için tarihi dönüm noktalarından bir olan “28 Şubat süreci”ni ve geçtiğimiz ay “hesaplaşma” iddiaları altında başlayan “28 Şubat Soruşturması” derginin bu ayki gündemini oluşturuyor. Derginin yorum sayfalarında konuyla ilgili yapılan derin analizde 28 Şubat sürecinin, Turgut Özal ile başlayan Liberalleştirme sürecinin daha kapsamlı olarak gündeme geldiği, ideolojik tarafların silikleştiği, tarafların statüko yanlıları ve değişim yanlıları şeklinde saf tuttuğu bir vasatı doğurduğu tespiti yapılıyor. Bununla birlikte, sistem-içi mücadelenin “aldatıcı” cazibesinin, kendilerini İslam ile tavsif eden değişik kesimleri, ilkesel bir mücadeleden hızla uzaklaştırdığı ve konjonktürel tercihlere yöneltmekte olduğunun altı çiziliyor.
Atasoy Müftüoğlu, “Fikirsel Özgürlükler” başlıklı yazısında 'İslami dil’e karşı uygulanan baskıya dikkat çekiyor. Müftüoğlu, “İslamî dil/söylem, sömürgeci iktidarın sürekli gözetimi altındadır. İslamî dilin, söylemin, eylemin, algının sınırları ve içeriği sömürgeci iktidar tarafından biçimlendirilmektedir” vurgusunu yapıyor. Demokrasi kavramına da eleştiri getiren Müftüoğlu, “Dün, ‘uygarlık ihracı’ klişesi maskesi kullanılırken, bugün ‘demokrasi ihracı’ klişesi kullanılıyor” tespitini yapıyor.
“Âlim olmak mı Entelektüel olmak mı?” sorusunun yanıtını arayan Bünyamin Zeran, Kur’an’ın yaklaşımından yola çıkarak ‘Alim’ ve ‘Entelektüel’ kavramlarını ve her iki anlayışın ‘hakikat’e karşı tutumunu inceliyor.
Mehmed Durmuş ise Tasavvuf’un en önemli kavramlarından biri olan ‘İnsan-ı Kâmil’ anlayışını tartışıyor. Durmuş, kavramın menşeini, İnsan-ı Kamil’in kim olduğunu, vasıflarını ve İslam’a göre konumunu ortaya koyuyor.
Zengin yazar kadrosu dikkat çeken derginin bu sayısında Osman Coşkun’un “Elimizdeki Parça Övünmeye Değer mi?”, Celal Ceren’in “İnadına Özgürlük, İnadına Demokrasi(!)”, Mustafa Atav’ın, “…Mış, Miş Gibi Düşünmek, …Mış, Miş Gibi Yaşamak”, Erdal Bayraktar’ın “Din’in İktidarla İmtihanı”, Hikmet Ertürk’ün “Yahudi ve Hıristiyanlar da Cennete Gidecekler mi?”, Mustafa Bozacıoğlu’nun “Okudun mu?” başlıklı yazıları da yer alıyor.
Atasoy Müftüoğlu ile Ortadoğu’daki son gelişmeler üzerine yapılan bir söyleşiye de alıntı olarak yer verilen derginin Sanat-Edebiyat bölümünde de yine öykü, deneme ve şiir dolu zengin bir içerik okurlara sunuluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder