2009-03-14
"Mühür" dergisi
Mühür İki Aylık Şiir Edebiyat Dergisi *Mart-Nisan 2009*
Şair Kayıplarının Telafisi Var Mı?
Türk şiiri birbiri ardına önemli şairlerini kaybetti. Kuşkusuz bu isimlerin yokluğunun sadece bedensel varlıkları olduğu söylenebilir. Ama bu bir kaçamak düşünce olur bize kalırsa. İlhan Berk’in, Dağlarca’nın vefatları bize şunu düşündürmeliydi oysa: “Devrolunan şeyden şairlerin haberi var mı?” Görünen o ki şairler bilmeleri gereken şiir bilgisinden başka hassasiyet yitimine de duruş kaybına da uğruyorlar. Kendilerine devrolunan şeyi, sanıyorlar ki devretmeyecekler. Buradan çoğu kere olumsuzlukları kaleme almamızın başta gelen nedeni bu işte.
Şairler günden güne bilgiyi önemsemez oluyor. Modern çağın ilk şairleri gerçek birer bilgi hazinesi idiler. Bilgilerinin imgelemlerini engellemesi noktasında da ayrıca bilgileri vardı. Dünya, onlar için burunlarının ucundan ibaret değildi. Bildikleri tek şey deneyimledikleri de değildi. Bu yüzden de pek çok itibar gördüler. Einstein’dan Jung’a kadar şiirle ilgisi uzak alanlardakiler bile onların yazdıklarına kayıtsız kalamadı. Oysa bugün şairler, burunlarının dikine giden kadar yol alıyor. Bunu da maharetmiş gibi sunuyorlar.
Şairler hassasiyet yitimine uğradılar. Duyguları ya nasırlaştı ya da birer sulu gözlülük gösterisi ile duygularını savuşturmayı öğrendiler; ya şiirden insani duygular kovuldu ya da insani duyguların dizi film tadındaki halleri talep edilir oldu.
‘Şair duruşu’ ifadesi, belki sadece bu ifade bile ortada olmayana bir işaret idi. Kaybı her şeyden önce şairin kendisini rahatsız etmeli idi; ama aksine onun kaybıyla şairler ne kazandıklarını önemsediler. Şiir kaybederken şair kazandı. Cahilce yadsıyanların gülünçlüğü ile yüz yüze kalmamız bundan…
“Bundan elli yıl sonra bugün bizim Turgut Uyar’ı, Ece Ayhan’ı, Asaf Halet’i, Necatigil’i, Cansever’i andığımız gibi bizi anabilecekler mi?” sorusuyla, irkilmeliyiz. Aksi halde bizim kaybımıza içi burkulanlar, siyasetçilere burkulanlar gibi olacak.
“MÜHÜR, YARINA DAİR BİR HASRETTİR!”
Bu sayıda:
Celâl Fedai, Osman Hakan A., Ahmet Güney, Yahya Kurtkaya, Yılmaz Arslan, Uluer Aydoğdu, Ahmet Ada, Ferdi Ertekin, Selami Karabulut'un gerçekleştirdiği Erkan Kara ile söyleşisi;
Şiirleriyle...
Orhan Alkaya, Ali Hikmet, Riitta Cankoçak, Mehmet Sadık Kırımlı, Ozan Öztepe, Ogün Kaymak, Tamer Gülbek, Ahmet Yılmaz, Can Şen, Aziz Kemal Hızıroğlu, Berna OLgaç, Betül Yazıcı, Ayşe Nalân, Hüseyin Korkmaz, İlhan Kemal, Ahmet Uysal, Ahmet Zeki, Volkan Hacıoğlu (çeviri) Ceren Şanlıdağ (çeviri) Uluer Aydoğdu, Recep Şener, Ümit Zeynep Kayabaş, Yaşar Bedri yer alıyor...
Mühür'ün bu sayısı kitap hediyeli! Feridüddin Attar'ın nefis masallarından seçmeler 300 sayfalık "Kuşların Dilinden Masallar" adlı kitap hediyesini derginizle birlikte kitapçınızdan istemeyi unutmayınız!
Ayrıca Mühür Şiir ve Edebiyat Dergisi'ne abone olan herkese Mühür Kitaplığı'ndan yayınlanan istediğiniz bir kitabı hediye ediyoruz...
Mühür Kitaplığı'nın kitaplarına internet üzerinden de ulaşabilirsiniz...
Daima sevgim ve saygımla...
Mustafa Fırat
İrtibat:
Abdi İpekçi Cad. No:31-2 (Akıncılar tramvay durağı yanı) Güngören-İstanbul
Tel: 0212 504 87 00 Fax: 0212 506 94 26
Mustafa Fırat PK.5 Merter Keresteciler Sitesi/İstanbul
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder