Ay Vakti, Nisan 2009, Sayı:103
"Ya taraf olursunuz, ya bertaraf edilirsiniz.”
Hakkın hatırını seçimlerinde en âli tutan, doğrudan yana, kutlu sözün telaffuzcusu. Ya hayır söyleyen, ya susan. Bakıldığında Allah'ı hatırlatan, susması tefekkür, konuşması zikir, bakışı ibret adamları vardır ahir vaktin...
Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e, kaç peygamber yüklendiyse “tek bir” inancını, her biri doğruluğun bir yörüngesini temsil etti. Ama birleştikleri tek bir nokta vardı ki; sabır... Eyüp Peygamberin, İbrahim Peygamberin, Yakup ve Muhammed (a.s)'ın sabrı... Ve sabırla her karanlığa doğan Ay Vakti, açılışını Savrulmamak / Şeref Akbaba ile yapıyor.
Geriye dönüşlerin, manevî yönelişlerin, hakikate varış manevraları olduğu kaçınılmaz. Bulmak için, kaybetmek mi gerek? Bulanlar arayanlar değil mi? Dini insan hayatından uzaklaştıran modernizm motifleri, dünyayı araç olmaktan çıkartıp amaç haline getirdiği için mi olması gerektiği yerde değil insan? Dine Dönüş, Necmettin Evci'nin kaleme aldığı müthiş bir varoluş muhasebesi...
Şair Bahtiyar Vahabzâde'yi Eyyüp Azlal anlatıyor. Mehmet Akif, Safahat ve Asım'ın nesli... Mustafa Miyasoğlu Akif'i anlamaya ve neslimize anlatmaya çağırıyor bizi. Her terzi farklı keser kumaşı, aynı makas farklı şekillere vesile olur ustasının elinde. Şair de keser, biçer sözü, üslûbudur makası. Lakin herkese uymaz şairin libâsı.
Geriye baktığımızda göreceğimiz bir diğer isim de Nasrettin Hoca. Hoca'yı nasıl anladık? Neler yapmalıydık? Hoca Nasrettin kişisel gelişimin neresinde? Kültürümüzün gülen yüzü gerçekten komik bir adam mıydı? O'nu anlamak bugün değilse ne zaman? Bütün bu soruların cevabını Mustafa Özçelik'in “İkibinsekiz'de Nasrettin Hoca'yı Nasıl Andık?” adlı incelemesinde okuyoruz.
Şiirdir dedik uzun lafın kısası, kıssanın hissesi. Bu sayının şairleri; Güzel Sesli Hafız / Nurettin Durman, Dilimle Söyleşi / Alâaddin Soykan, Üst Kurula Güzelleme / Muhammed Çetinkaya, Eleğim Sağma / Hasan Tiyek.
İnsan var olunca başladı her şey. İnsan dokununca bulandı su. İzmler giydirdi kavramların üzerine insan, izmler ki idrakimize giydirilmiş deli gömlekleriydi. “Bir ben... Birçok Benim” denemesiyle Üzeyir Süğümlü varoluş sancısını irdeliyor.
Zemheri Çocuk adlı denemesinde hakikat arayışına çıkan Yunus Emre Tozal, elleri çamur, göklere haykırıyor; Gök bu kadar ağlayabilir miymiş? Bu kadar hüzne kim dayanır ey? Böyle bir aşka kim talip olabilir?...
Bu sayının öyküleri; Yasak Yolcu / Mustafa Bilgücü, Sefer / İlhan Mete Koç.
Sibel Giray Özşirin “Soylu Ağacım” isimli yazısıyla, Fatma Çakmak “Bir Cümle Bin Düşünce” başlıklı yazısıyla Süheyla Yıldırım “Susuyorum” adlı denemesiyle Ay Vakti’ndeler. Zehra Betül Bulut “Akışına Bırakmak Akışına Kapılmak” başlıklı denemesinde Kafka’yla Milena arasında mekik dokuyan güvercinin kanatlarından düşen bir sahifeye götürüyor okuyucuyu.
Son kitabı İmkânsız Öyküler ile öykü serisine bir yenisini ekleyen Rasim Özdenören'i okuyup tahlil ediyor Emine Batar.
“Taşlar yerine ne zaman oturur?” adlı incelemesiyle taşları yerine oturtan bilge mimar Turgut Cansever Hocamızı anlatıyor Ebubekir Koçak.
“Usta Şairler ve Ağaç Antolojisi” Özlem Doğan'ın kaleminden her ağacı canlı tasavvur edip karakteristiğine inen, her birini dinleyip hikâyesine muvafık olan bir inceleme yazısı...
Dergide sinema yazısı kategorisini, Festivaller Ne İşe Yarar, başlığıyla Gülşah Nezaket Maraşlı dolduruyor.
Şiraze / Saklı Mektuplarıyla (XLIX) içimizdeki küskün çocuklardan birini daha konuşturuyor...
İçindekiler
Deneme
Savrulmamak / Şeref AKBABA
Dine Dönüş / Necmettin EVCİ
Bir Ben... Birçok Benim / Üzeyir SÜĞÜMLÜ
Zemheri Çocuk / Yunus Emre TOZAL
Soylu Ağacım / Sibel Giray ÖZŞİRİN
Akışına Bırakmak, Akışına Kapılmak / Zehra Betül BULUT
Bir Cümle, Bin Düşünce / Fatma ÇAKMAK
Susuyorum / Süheyla YILDIRIM
Şiir
Güzel Sesli Hafız / Nurettin DURMAN
Dilimle Söyleşi / Alâaddin SOYKAN
Üst Kurula Güzelleme / Muhammed ÇEİTNKAYA
Eleğim Sağma / Hasan TİYEK
İnceleme
Şair Bahtiyar Vahabzâde / Eyyüp AZLAL
Mehmet Akif, Safahat ve Asım'ın Nesli / Mustafa MİYASOĞLU
İkibinsekiz'de Nasreddin Hoca'yı Nasıl Anladık? / Mustafa ÖZÇELİK
Taşlar Yerine Ne Zaman Oturur? / Ebubekir KOÇAK
Usta Şairler ve Ağaç Antolojisi / Özlem DOĞAN
Öykü
Yasak Yolcu / Mustafa BİLGÜCÜ
Sefer / İlhan Mete KOÇ
Kitap
İmkânsız Öyküler / Emine BATAR
Mektup
Saklı Mektuplar -XLIX / Şiraze
Yekta Haktan İnci
İrtibat:
www.ayvakti.net
ayvakti@ayvakti.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder