Kardeş Kalemler
Aylık Avrasya Edebiyat Dergisi
44. Sayı
Ağustos – 2010
Bu yıl, rahmet ve bereket ayı olan Ramazan, zafer ayımız olan ağustosa rastladı. İnşallah Türk ve İslam dünyasına barış, huzur ve mutluluk getirir. Gönül darlığımıza, anlamsız didişmelere, kardeş kavgasına deva olur. Zîra Ortadoğu coğrafyası işgâllerle, anarşiyle, fukaralıkla boğuşuyor. Tabî bu geriliğin temelinde irfan ve tefekkür fukaralığı var; mirasyedi rehaveti var.
Kardeş Kalemler olarak bizim cehtimiz, paylaştığımız bu coğrafyada halkların sözcüsü durumunda olan kalem ve kelâm ehlini birbiriyle tanıştırıp yardımlaşmalarında bir köprü olmak. Hiçbir politik kaygı gözetmeden yapılan bu mütevazı çalışmaların er geç düşünce çilesi çeken gönül ehli nezdinde makes bulacağına inanıyoruz.
Kıymetli düşünür Ferit Muhiç’in deyimiyle “estetik bir norma bürünmeyen düşüncenin ruhu kirleteceği”ne inandığımız için de bu dostluk köprüsünü sanat ve edebiyat ürünleriyle kurmaya çalışıyoruz.
Kardeş Kalemler’in bu sayısı yine dost ve kardeş ülkelerden gelen hikâye, şiir ve makâlelerle selamlıyor sizleri. Azerbaycan’dan Azer Abdulla’nın Sakarya Savaşı’mız için yazdığı şiiri okuyunca niçin bizim Karabağ derdiyle dertlendiğimizi ve dünyada yalnız olmadığımızı görerek duygulanacaksınız.
Yine Azerbaycan’dan genç bir üniversite öğrencisi olan Keramet Büyükçöl’den bir demet şiir sunuyoruz sizlere. Yaşının üstünde bir seviye tutturan şairin yarın daha büyük eserlere imza atacağına inanıyoruz.
Bunlardan ilki Türkiye’den Güzin Güven’in “Depremde Ölen Kazak Kızı” adlı hikâyesi, konusunu gerçek bir olaydan almış. Yurdumuzda öğrenim gören Kazak Altınay’ın “17 Ağustos Depremi” olarak bilinen kara günde hayatını kaybetmesi ve o büyük felaket işleniyor.
Çok uzak diyarlardan, ta Tuva’dan Vasili Monguş’un yazdığı “Karantina” adlı bu hikâyeyi kıymetli ilim adamlarımızdan Ekrem Arıkoğlu sizler için çevirdi. Tuva toprağı coğrafya olarak egzotik bir zevk taşısa da insanın her yerde aynı insan olduğunu göreceksiniz.
Bulgaristan’ın önemli yazarlarından Atanas Radoynov’dan alegorik bir eser de bu sayımızda. Yazar, “Değişmeyen Takvim” adlı hikâyesinde hayvanların dünyasından hareketle hayatın acımasız kanunlarını anlatıyor.
Çağatayca’nın devamı olan Çağdaş Özbek Edebiyatı’ndan Şadman Atabek’in “Gaz Lambası” adlı eseri yer alıyor bu sayımızda. Yazar burada mezun olduğu okulu ziyarete gelen bir gencin anılarını tazelemesi ve maziye dönüşünü işlerken ortak anıları olan herkesi duygulandıracağa benziyor.
Kırgızistan’dan akademisyen Muhammed Mıtıyev ise “Kırgız Müzik ve Dram Stüdyosu, Millî Tiyatro Sanatı’nın Kadro Yuvası” başlıklı makalesinde Kırgız tiyatrosunun oluşması ve ilk oynanan piyesler hakkında çok önemli bilgiler veriyor. Tiyatro bir milletin gelişmesi için önemli eğitim vasıtalarından biri. Bu makalenin meraklıları tarafından zevkle okunacağını düşünüyoruz.
Yeni bir sayıda buluşmak üzere Ramazanınızı tebrik ediyorum.
Ali Akbaş
İÇİNDEKİLER
Ali Akbaş
Şaşırmayın
Güllü Karanfil
Şiir
Tömönbay Bayzakov
Sorsalar
Azer Abdulla
Ölmez Ruh
İbrahim Türkhan
Kırık Aynalar Ülkesinin Esirleriyiz
Keramet Böyükçöl
Park
Osman Çeviksoy
Muhsin Emmi
Fatma Yekta Ürkmez
Kaçıncı Şahsın Öyküsü
Hacı Ismayılov
Akıllı
Şadman Atabek
Gaz Lambası
Atanas Radoynov
Değişmeyen Takvim
Güzin Güven
Depremde Ölen Kazak Kız
Elçin Hüseyinbeyli
Dedem Ninem ve Komünizm
Georgi İngılızov
Zor Söken Şafak
Abdurrahman Deveci
Altmış Yıllık Bekleyiş
Sultanmahmut Torayğırulı
Feryadım
Vasiiliy Monguş
Karantina
Ebubekir Sıddık Soysal
Kazan-ı Tataristan'ın En Güzel Kadını
Mehmet Özcan
Bir Umre'den Unutulmaz Anılar
Hacer Öztürk
Split
Canıl Mirza Bapaeva
Anadolu Türkleri, Kırgız Türkleri ve Rus Folklorunda Hızır
Ramiz Asker - Ebülfez Guliyev
Türkolojiyi Geliştiren Türkmen
Muhammed Mıtıyev
Kırgız Müzik ve Dram Stüdyosu, Milli Tiyatro Sanatının Kadro Yuvası
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder