Son dört sayıyla gelen değişim!
Mustafa Celep, İkindi Yağmuru’ndaki değişime eleştirel açıdan dikkat çekti
İki aylık edebiyat meşgalesi İkindi Yağmuru, 24.sayısına ulaştı. Beş yıllık bir dergicilik geçmişi var İkindi Yağmuru’nun. Bu gün geldiği nokta itibariyle derginin ‘şiir kamusu’nda önemli ve hatırı sayılır bir yeri olduğunu söyleyebiliriz.
Son dört sayıda önemli katılımlar-kopuşlar yaşanmasına rağmen İkindiYağmuru, istikrarlı yürüyüşünü kendinden emin bir vaziyette devam ettiriyor.
Türk şiirinde ikibin kuşağına doğru
Hatırlarsanız Osman Özbahçe’nin çıkardığı Kökler dergisinde şiiri günü gününe takip eden, yakın okumalar yapan uzun yazılar yayınlanıyordu. Günümüz şiirinin mahiyetini kavramak bakımından emek yoğun çalışmalardı bunlar. Sonra Özbahçe bu yazıları Sağlam Şiir adlı kitabında bir araya getirdi. Tabii bunun öncesi de var. Öncesinde Hüseyin Cöntürk de benzer çalışmalara ön ayak oldu. Şimdilerde Kertenkele’den Ali Celep ve İkindi Yağmuru’ndan Ünsal Ünlü şiir eleştirisine ciddi katkılarda bulunuyorlar. Konumuz İkindi Yağmuru, eleştirmenimiz Ünsal Ünlü.
Ünlü kendi kuşağının şairlerini çözümlüyor daha çok, Türk Şiirinde İkibin Kuşağına Doğru başlığını taşıyan eleştirel çalışma her bakımdan ufuk açıcı. Bir bakış açısı edinmeye çalışıyor Ünlü, bu yazılarda. Samimi olduğunu, ciddi emek sarf ettiğini söyleyebiliriz.
İkibin kuşağından kimler var?
Henüz üçüncü bölümünün yazıldığı bu dizi yazılarda Ünlü ikibin kuşağının genel karakteristiğini çıkarma çabasında. Mustafa Akar, Furkan Çalışkan, İsmail Kılıçarslan, Zeynep Arkan, Yavuz Altınışık, Çağrı Gürel şiirleri bu yazı dizisinde yakın okumaya tabi tutulmuş.
Şair masum olmalı, mazlum ya da zalim değil!
Ünlü bu çalışmasında alçak gönüllü olmayı elden bırakmadan kendi zaviyesinden şiiri ve şairi nasıl gördüğünün de ipuçlarını veriyor. Şairin masumiyetini onaylayabiliriz ancak içinde yer aldığımız dünyanın itizali karşısında tercihimizi mazlumlardan yana yapmanın kaçınılmaz olduğunu, artık zengin-yoksul ayrımında yoksuldan yana bir tutum sergilemenin daha ahlaki olduğunu söylemek durumundayız. Haklılığı savunmak haklılardan yana olmak temel tercihimizdir.
Sözün ve anlamın gücü
Şair Ünsal Ünlü’yle derginin son sayısında şiir anlayışı ve Okur Kitaplığına dair bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Bu söyleşide Ünlü sözün gücüne inancını dile getiriyor. Teknoloji toplumunun bir özelliği de sözün gücünün varlığını tartışmalı hale getirmesidir diyebiliriz. Fiziğin üstünlüğünden bahsediyoruz artık. Maddenin manaya olan üstünlüğünden. Hala sözün gücüne inanan şairler varsa takdir etmek lazım.
Son dört sayıyla gelen değişim
İkindi yağmuru son dört sayıyla ciddi bir değişim-dönüşüm yaşamıştır. Bir kuşak dergisidir artık İkindi Yağmuru. Katılımlar-kopuşlarla beraber genelde Türk Edebiyatına özelde Türk Şiir eleştirisine hizmet etmeye yeni açılımlar getirmeye devam ediyor. Edebiyat okuru için İkindi Yağmuru’nun son dört sayısını edinmelerini öneririm, şiirimizin nabız vuruşlarını duymaları için daha çok.
İletişim: ikindiyagmuru@gmail.com
Tel: 0216 553 33 73
Mustafa Celep, ikibinler şairi olarak haber verdi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder