Bir şeyi fark ettim, son zamanlarda dergilerle teması kesmişim. Oysa, kültür, sanat ve edebiyat hayatının dinamik lokomotifidir dergiler. Bu yüzden, okunmaları ve okutulmaları ihmal edilmeye gelmez. Şayet bu hataya düşüldüyse, tez elden toparlanmalı, gereken titizlik haline dönülmelidir.
Yazı yazmak samimiyeti kuşanmaktır. Öyleyse, açık yüreklilikle belirtmek bir borç oluyor: Benim dergilere olan kısa dönemli uzaklığım, kim bilir hangi affedilmez sebepten olacak, onları layıkıyla okumayışımdan kaynaklanmalı…
Oysa, kimisini gazete bayii veya kitapçılardan temin ediyor, kimisini de posta kutuma gönderilmiş muhabbet ülkesinin gönül bağları olarak alıyorum.
İyi ama, kısa bir gözden geçirmeyi takiben unutuşa terk etmek yakışıyor mu sana? Hele ki bunları okuyabilecek durumda olup da eline geçiremeyenleri bir düşünsen?!
…
Kendimle ilgili bu fark edişten sonra, masamda beni bekleyen dergileri alıyorum elime. Uzun bir gece beni bekliyor. Bu, kuşkusuz ayrıntılı bir çabaya girişmek için. Önce ilgi dünyama girecek metinleri tespit edip işaretlemeli, sonra da bunları okuma saatlerimin misafiri yapmalıyım.
Bugün, ilk aşamayla bağlantılı dokümanlar sunmayı deneyeceğim.
…
NİDA’nın 129. Sayısı:
İbrahim Sarmış: Hz. Muhammed’e Salât ve Selam, Fatih Bütün: İbadet’in Ritüeller’e Savruluşu, Abdülkerim Bekkar: Sorgulama Kültürü, Kadir Bal: Kitap’sız Bir Hayata ‘La’ Diyebilmek, Halise Ekemen: Akıl Yudumlatılmış Kalpler…
Nida’yla nida_dergisi@hotmail.com veya 0 422 321 21 87 şeklindeki iletişim noktalarından bağlantı kurmanız mümkün…
KÜLTÜR, 12. Sayısını Osmanlı’da çocuk özel sayısı yapmış:
Yusuf Çağlar: Tanzimat, Meşrutiyet, Cumhuriyet: Çocukluğumuzun Kayıp Zamanları., Ş. Pınar Yavuztürk: Mahallede Bir Tören: Amin Alayı ve İlk Ders, Vahdettin Engin: Sultan II. Abdülhamid ve Çocuklar, Süleyman Faruk Göncüoğlu: İstanbul’da Çocuk Olmak, Lale Uçan: Çocuk Gülüşleri, Mustafa Özçelik: Ninnilerle Uyumak, Masallarla Büyümek…
Kültür’le irtibat için: kulturdergisi@yahoo.com.tr veya 0 212 527 45 97 .
UMRAN, “Vakit Ramazan arınma mevsimi” başlıklı bir dosyayla çıkmış son sayısını. Başta dosya yazıları olmak üzere, bu sayıda yer alan bazı yazılara hassasiyetle yönelmem gerek:
Murat Yılmaz: Ramazan’la Değerlerimizin Farkına Varmak, Murat Kayacan: Ramazan, Müslüman Davetçiye Açılan Pencere, Cevat Özkaya: Türk Vesayet Rejiminin Vasileri Üzerine, Mehmet Şahin: Defolu Kimliklerle Allah’ın Va’dine Layık Olmak, Naci Cepe: Postmodern Emperyalizmin Ayak Sesleri…
umran@umran.orgveya 0212 640 01 22 Umran’ın iletişim noktalarıdır.
ANADOLU ÇINAR’ın özel konusu da Ramazan. Kapakta “Değerleri yücelten ay” denilmiş. Dergide ilgimi çeken metinleri şöyle sıralayabilirim:
Osman Arslan: İslâm’ın Güncel Değerini Yükseltmek, Abdullah Yıldız: Ramazan ve Kesintisiz/Sürekli İbadet Bilinci, Hasan Erden: Duaları Kabul Olan Müslüman Olabilmek, Mustafa Karesili: Sümergeci Keşif Kollarının İslâm Araştırmaları…
Çınar’a ulaşım için: anadolucinardergisi@gmail.com veya 0 312 213 99 75 .
İKTİBAS dergisi Eylül sayısıyla 26. yayın yılına girmiş. Eşitlik kavramının tahliliyle sayfalarında gezinmeye başlayacağım dergide şu yazıların çağrısına da kulak vereceğim:
Atasoy Müftüoğlu: Ahlâki-Vicdani Tükeniş, Mehmed Durmuş: Kur’an Kalıcı Olanı ve Atıkları Açıklıyor, Arif Kaya: İran İzlenimleri, Sabri Aydın: … Moderniteyi Yenmenin Bir Metodu Olarak Düşüncenin Okullaşması,
İktibas’ın adresleri: iktibasd@yahoo.com veya 0 312 435 37 60 .
AŞKIN e-HALİ dergisi Çorum’da yayınlanan bir edebiyat dergisi. İki şair, Kenan Yaşar ile Metin Demirci’nin bizlere takdim ettiği derginin 11. sayısı beni bekliyor:
Metin Demirci: Her Yazara Lazım Bilgiler, Mehmet Aydınkal: Sapla Samanı Karıştırmadan Şiir Üzerine Eleştirel Düşünceler, Kenan Yaşar: Kayıp Öykü, Çelebi Öztürk: Şiir Tahlili, A. Vahap Akbaş: Şaire Görev Biçmek… Ve şiirlerin tamamı…
askinehalidergisi@hotmail.comveya 0 546 441 25 32 Aşkın e-Hali dergisi için ulaşım yollarıdır.
KUŞLUK VAKTİ ile BİR NOKTA dergilerine de değinmeliyim.
İlkinde Yusuf Kaplan’ın kaleme aldığı Medeniyet, Şiir ve Modern Türk Şiiri başlıklı yazının şimdiye kadar edebiyat ortamlarında tartışma çıkarmamış olması bu ortamlara nüfuz etmiş körlükten ötürüdür. Melek Altun’un Uzakta Yakın Bir Şehir: Saraybosna yazısı da cazip bir gezi yazısı niteliğinde. (kuslukvakti46@gmail.com)
Ramazan’a edebiyatına katkıların dikkat çektiği BİR NOKTA’da ayrıca şairane duyarlıklara kol kanat gerildiği gözleniyor. Bu yüzden, Cahit Koytak’ın Yoksullar İçin İki Tez’inden başlayarak bütün şiirleri okumalıyım diyorum. (02163243605)
Cevat Akkanat
Millî Gazete
25 Eylül 2008
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder