2012-06-27

Cengiz Dağcı ve Asaf Hâlet Çelebi 'Akpınar' dergisinde

Mayıs-Haziran 2012, Sayı:39

Akpınar dergisi Cengiz Dağcı ve Asaf Hâlet Çelebi’yi yadediyor.

Niğde'den tüm Türkiye"ye yayın yapan Akpınar dergisi 39. sayısıyla göz dolduruyor. Dergi bu ay çok önemli iki edebi şahsiyeti dosya konusu yapmış. Cengiz Dağcı ve Asaf Hâlet Çelebi hakkında çok nitelikli ve derinlikli yazılar barındıran dergi aynı zamanda ince bir rikkatin penceresinden seçilmiş şiirleriyle de Türk şiirinin ölmeyen bir damarından bizlere sesleniyor.

İsmail Özmel, İhsan Işık, Mehmet Nuri Parmaksız, Şahin Uçar, Yahya Akengin, Bedrettin Keleştimur, Ahmet Sarı, Yusuf Bal, İlkay Coşkun, Abdurrahman Adıyan, Döndü Çetiner şiirleriyle dergiyi süsleyen isimler.

Derginin genel yayın yönetmeni İsmail Özmel, Cengiz Dağcı"yla ilgili bir dosya hazırlamalarının nedenini şöyle izah ediyor: "Kırım Türklerinden, çileli ve acılarla dolu bir hayatın dramını yaşayan Romancı Cengiz Dağcı, hem Türk dünyasının en büyük romancılarından birisidir hem de eserlerini Türkiye Türkçesi ile yazmasıyla dikkatleri üzerine çekmiş kıymetli bir yazardır. Türk Dünyası içinde 300 milyonluk bir okuyucu kitlesine ulaşmak düşüncesiyle yazmak gerektiğini belirten birçok yazar gibi Cengiz Dağcı da şemsiye dil Türkiye Türkçesi tezinin başarılı bir uygulayıcısıdır ve Varlık yayınlarından çıkan romanlarının Ziya Osman Saba tarafından ütülendiği (gözden geçirildiği) de bilinmektedir."

Büyük bir emeğin ve edebi duyarlılığın ürünü olan dergi Anadolu'nun bağrından yankılanan bir bozlak gibi gönül dağlarında yankılanıyor.

Derginin en dikkat çeken yönü mütevazılığı ve mütevazılığın altında gizlenen derin bir edebi ve fikri birikimin yansıtılması. Merkez dergilerinin şekil itibariyle yakaladığı niteliği Akpınar dergisi içerik olarak yakalamış durumda.

İsa Kocakaplan, Ali İhsan Kolcu, Fatih Atabek, İsmail Sarıkaya ve Mehmet Baş; Cengiz Dağcı ile ilgili yazıları yazarken Murat Soyak ve Ahmet Karaca'da Asaf Hâlet Çelebi’yle ilgili yazıları yazmış. Ayrıca Dr. Namık Aslan’ın “Bir Hatıra Defteri ve Borlu Ragıp Önen Üzerine” yazısını, İsmail Kara'nın Rıza Akdemir ile ilgili yazısını ve iki dosyadaki yazıları beğenerek okuyacağınıza inanıyorum.

Dergi vefanın sadece bir semt değil bir yaşam damarı olduğuna inanan insanların omzunda koşusuna devam ediyor.

Hayırlı okumalar...

Rıfat Cantekin


İrtibat:
Yeni Çarşı İş Merkezi B Blok No:1/5 NİĞDE
ismailozmel@hotmail.com
0388 2131250

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com