Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından ilki geçtiğimiz yıl Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen Naat Şiirleri Şöleni’nin ikincisi 14 Nisan 2012 Cumartesi günü İbrahim Paşa (Mahkeme Hamamı) Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Mahkeme Hamamı Kültür Merkezi
2. Naat Şiirleri Şöleni, Mahkeme Hamamı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. İbrahim Paşa Hamamı olarak da bilinen Mahkeme Hamamı, vakfiyesinden öğrenildiğine göre;
Çandarlı İbrahim Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından 1421 tarihinde yaptırılmıştır.
Eser Osmanlı mimarisindeki çifte hamam grubundan olup, kubbeli mekânlarının yanı sıra iç içe eyvanlar da uygulanmıştır. Taş ve tuğladan yapılmış olan hamam, vakıf kayıtlarından ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması projeleri kapsamında restore edilerek geçtiğimiz ay tekrar şehre kazandırılan tarihi Mahkeme Hamamı’nın büyük bir bölümü kültür merkezi olarak işlevselleştirilmiştir.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek halkımızın hizmetine sunulan Mahkeme Hamamı Kültür Merkezi, Hz. Muhammed (SAV) için yazılmış şiirlerin okunduğu şiir şöleni ile ilk kez kitlesel nitelikli bir kültür faaliyetine ev sahipliği yaptı.
2. Naat Şiirleri Şöleninden Yansımalar
2. Naat Şiirleri Şöleni, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ’ın açış konuşmasıyla başladı. Abdullah Karadağ konuşmasında, Hz. Muhammed’in âlemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamber olduğunu belirterek, onun insanlık barış ve kardeşliğine sunduğu ilkelerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kültür A.Ş. tarafından organize edilen Naat Şiirleri Şöleni’nin hayli değer taşıdığını belirten Karadağ, bu etkinliğin geleneksel olarak gelecek yıllarda da sürmesini arzuladığını söyledi. Etkinliğin yapıldığı mekânla ilgili olarak da kanaatlerini dile getiren Karadağ, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda pek çok tarihi eseri ayağa kaldırarak büyük hizmetler verdiğini, fakat asıl başarının bu mekânların içlerinin kültürel etkinliklerle doldurulmasında olduğunu söyledi.
Program daha sonra şair Metin Önal Mengüşoğlu’nun “Hz. Peygamber’i Anlamak” konulu konuşmasıyla devam etti. Mengüşoğlu konuşmasında Hz. Muhammed’in anlaşılması için sahici çabalara girişilmesi gerektiğini, bu çerçevede, Peygamber’in hayatının iyi tetkik edilmesini ve uygulamalarının esas alınmasını tavsiye etti. Allah tarafından övülmüş ve alemlere rahmet için gönderilmiş Hz. Muhammed’in doğru anlaşılması/doğru anlatılması üzerinde önemle durdu. Hz. Peygamber’in örnekliğini asr-ı saadetten verilen misaller ile anlattı.
Sezai Karakoç, "Na't" başlıklı yazısında şöyle der: "İnsanın ufku, mü'mindir. Müminin ufku Peygamberdir. Peygamberin ufku da, mutlak gerçeklerin habercisi, her peygamberin şahsiyetini, kanatlarında birer yaprak gibi bulunduran Son Peygamber... Peygamber nasıl insanın ufkuysa, Na't da şiirin ufkudur."
Şair Mustafa Özçelik, “Türk Edebiyatında Naat” başlıklı bir konuşma yaparak programa farklı bir renk kattı. Bu ufuk anlayışından ötürüdür ki klâsik dönem şairlerimiz eserlerine Allah’a yalvarma (Münacat) şiirlerinden hemen sonra Hz. Peygamber övgüsüyle örülü Naat’lerle başlamışlardır.
Edebiyatımızın Hz. Muhammed etrafından oluşmuş zengin bir birikime sahip olduğunu belirten Özçelik, bunlar arasında naat türünün eşsiz örneklerinin önde geldiğini vurguladı. Mevlid, mirâcnâme, gazavatname, şefaatname, mucizâtname, ahlak-un-Nebi, esmâa-i Nebî, hilye, kırk hadis, vb. gibi naat çeşitleriyle şairlerin Hz. Muhammed’e ait pek çok hususu kaleme aldıklarını söyleyen Mustafa Özçelik, Türk edebiyatının önemli naat şairlerini de tek tek zikretti.
En sevgiliye, Peygamber Efendimize Adanmış Şiirler
Naat, şiirin imkânlarıyla en sevgiliye, Peygamber Efendimize bir adım daha yakınlık vesilesi. O kutlu çağdan iyilikler, güzellikler taşıma ve duyurma çabası.
Yoğun bir dinleyici kitlesinin katıldığı 2. Naat Şiirleri Şöleni’nde Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Özçelik, Şeref Akbaba, Cevat Akkanat, Mustafa Oğuz, Murat Soyak, Abdurrahman Adıyan ve Yunus Emre Altuntaş şiirlerini okuyan şairlerdi.
Şairlerimiz kendi şiirlerinin yanı sıra, naat edebiyatımızın güzide şiirlerinden örnekler de sunmayı ihmal etmediler. Bu bağlamda, Yunus Emre, Fuzuli, İsmail Hakkı Bursevi, Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt, Ali Ulvi Kurucu, Nurullah Genç, Celal Fedai şiirleri okunan diğer şairlerdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından hazırlanıp sunulan 2. Naat Şiirleri Şöleni, hediye töreni ile sona erdi. Bu noktada, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan, katılımcı şairlere teşekkür ederek hediyelerini takdim ettiler.
Cem Turan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder