HECE, EKİM 2008
KUM SAATİ
Hayriye Ünal / Eleştiride Kadirşinaslık
Necati Mert / Ne Güzel, Ne Mübarek
Hasan Aycın / Çizgi
Hüseyin Atlansoy / Bu Ülke İçin Yağmur Dersleri –Fahri Sultan
Celal Fedai / Üstümü Açarsam Kapat
Mustafa Muharrem / 1 i Bazen Pençe
Ömer Aksay / dikkat Kanaviçe!
Kenan Çağan / Müsavat İçin (mi) El Halkım Hürriyet…
Şenol Korkut / Tekmil
Hasan Yurtoğlu / İhtimal
Şahin Taş / Somurbitmez
Hüseyin Kır / İskat – Burası Senin Gel Dediğin – Sanki
Fatih Yavuz Çiçek / Sakura
Serap Ural / Yok bu Şehr İçre
Mustafa Oğuz / Derin Uğultu
Işık Yanar / Dağbalık
Muammer Öztürk / Hayat, İnsandan Yönetim Becerisi İster
Ertan Engin / Ateist Aziz Cioran Üzerine
Ahmet Bozkurt / Picture Poesis: Şiirin Görme Biçimi
Mustafa Şerif onaran / Şiirin Bilinmeze Uzanan Yolu
Roni Margulies / Kayısılar
Behçet Çelik / Kayısılar
ERDEM BAYAZIT İÇİN HECE TAŞI
Rasim Ödenören, Ramazan Kaplan, Ömer Aksay, Vefa Taşdelen, Atasoy Müftüoğlu, Asım Öz, Hüseyin Atlansoy, Hilmi Uçan, Köksal Alver, Murat Erol, Necati Mert, Veli Aba
Hayriye Ünal / Enis Akın’la Güzel Boşluk Üzerine Söyleşi
Enis Akın / İnmek İnmek , Yıldızlara – Absente Ergo Sum
Zeynep Arkan / Dil ile Dünya arasındaki Güzel Boşluk
İclal Cankorel / Başka Bir Schiller
N. Zehra Küçükağa / Ölümü Hayat İçin Anlatan Şair : Mahmut Derviş
İhsan Solmaz / Sınırsız Atlas Baku
KİTAPLIK
Şaban Sağlık / Yol Gitsin Ben Kalıyorum
Yusuf Tufan Günaydın / Cennete Bilet
HECE ÖYKÜ, EKİM 2008
ÖYKÜ GÜNDEMİ
Necip Tosun / Öykü Eleştirmenliği ve Öykücü
Recep Şükrü Güngör / Öykü Güncesi
ÖYKÜLER
Mihriban İnan Karatepe / Kahraman
Ömer Faruk Dönmez / Ankara’nın Taşına Bak
İsmail Sert / Su Kadar
Ahmet Sarı / Oğuz’un Oku
Muammer Küçükergör / O Ses Dedi ki
Murat Taş / İsimler
Osman Koca / Ados İlperka
Tülay Akkoyun / Kırmızı Papuçlar, Fatoş ve Annem
Osman Alagöz / Ölüm Buğusu
Neslihan Yiğiter / Dönüyoruz
Selim Somuncu / Aşk Vakurdur
Aron Tamasi / Göksel Esin
Joseph Sheridan La Fanu / Madam Crowel’ın Hayaleti
Mustafa Mestur / Kabak Kafa
Hasan Aycın / Çizgi
DOSYA: ÖYKÜ DİLİ
Necip Tosun / Öykü Dili: Gerilim ve Paradoks
Şaban Sağlık / Öykü Dilindeki Şiirsellik
Necati Mert / Öykümüzde Diyalog ve Şive
Cemal Şakar / Öyküler Neyi Söyler
Sadık Yalsızuçanlar / ‘İmgesel Öykü’ Nedir Ne Değildir
Şahin Köktürk / Halk Hikayelerinin Dili
Behçet Çelik / Öykü Dili
Feridun Andaç / Sözcüklerle Yol Almak
Ali Özdemir / Ömer Faruk Dönmez’in Hikayeleri
Ertan Engin / Bir Yazarın İzinde: Tezer Özlü
Hazel M. Akdik / Ahmet Mithat’ın Gençlik ve Teehhül Hikayelerinde…
ÖYKÜ KİTAPLIĞI
Selim Somuncu / Hayal Perdesi
İsmail Sert / Bakışın Kirlettiği Ayna
Ercan Yıldırım / Karakalem Resimler
Seda Yücel / Gülün İçinde Bülbül Sesi Var
HAKSÖZ, EKİM 2008
“Almanya’da Faşistler, Türkiye’de Kemalistler… Ortak Paydaları: İslam Düşmanlığı!” Kur’an’ın aydınlığına doğru şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, 211. sayısında (Ekim 2008) bu manşetle okuyucularıyla buluştu.
Ergenekon miyopluğuna dikkat çekilen Sunuş yazısının hemen ardından Gündem’de Deniz Feneri olayı tartışılıyor. Almanya’daki faşistlerle Türkiye’de Kemalistlerin benzerliğine dikkat çekilen gündem yazısında Deniz Feneri olayı da irdeleniyor. Kemalist fanatizmin yeni saldırı bahanesi olarak değerlendirilen olay üzerinden sürdürülen kirli kampanyaya işaret den Haksöz, olay üzerinden birilerinin İslam düşmanlıklarını sergilemelerini teşhir etmenin yanı sıra pis kokuları da duymazdan gelmemenin sorumluluğuna vurgu yapıyor. Bu bağlamda Bahadır Kurbanoğlu’nun laik-Kemalistlerin tutumunun tutarsızlığını ortaya koyan ama aynı zamanda çuvaldızı batırma zamanına da dikkat çeken yazısı ilgiyle okunabilir.
Rıdvan Kaya, militarizme Org. Başbuğ’un adeta doping gibi geldiği militarizmi içselleştirmenin dayanılmaz iğrençliğini yazdığı yazısında kışlaya endeksli gelecek tasavvurunu irdeliyor. Yeni Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un gelir gelmez ki açıklama ve icraatlarını yorumlayan Kaya, yeni akredite basını “Paşa’yı Dinliyorum, Basiretim Kapalı!” özdeyişiyle izah ediyor ve militarizmin, elini verenin kolunu kaptırdığı bir bataklık olduğunu gözler önüne seriyor. Beytullah Emrah Önce ise Başbuğ’la yeniden şekillenen ordu vizyonu, son Ergenekon gelişmeleri ve AK Parti’nin tutumu üzeründen yeni uzlaşı zemininin yine Kemalizm olacağına işaret ediyor.
Güney Uzun, Türkiye solunun 27 Mayıs, 12 Eylül, 28 Şubat ve Ergenekon tavrı üzerinden darbe karşıtlığındaki tutarsızlığını sorgularken, Hasan Soylu Danıştay’ın Kur’an kurslarına yakacak yardımını engellemesi ile Aydın Doğan’ın ve Koç’un akaryakıt kaçakçılığına kesilen büyük miktarlardaki para cezalarını büyük oranda indirime tabi tutan kararını karşılaştırıyor.
Güngören’deki operasyonlara da değinilen dergide “el-Kaide ile irtibatlı olmak” şeklindeki mesnetsiz ve keyfi iddianın nasıl da hukuksuzluğa kılıf yapıldığı ortaya konuyor; Ali Rıza Akgün’ün ve tutuklanan diğer Müslümanların mağduriyetlerine bir an önce son verilmesi isteniyor. ABD ve İsrail’le Konya’da yapılan tatbikatın da yorumlandığı dergide Gülsüm Peker Alpay Özgür-Der’in Ramazan boyunca gerçekleştidiği başörtüsü eylemlerini değerlendiriyor.
“Özgür Gazze Gemileri” ile Gazze kuşatmasını kıran Batılı aktivistlerin gözünden Gazze’de yaşanan içler acısı durumun gözler önüne serildiği Salih en-Naami’nin yazısında Filistin halkıyla Siyonist zulme karşı çıkan Batılı aktivistlerin nasıl yakınlaştıklarını okuyabilirsiniz. Ayrıca Mahmud Abbas’ın grev dayatmasına rağmen Filistinli öğretmenlerin Hamas’tan yana taraf olmalarını yorumlayan Naami, eğitim ve sağlık sektörünü grevlerle zayıflatarak Hamas’ı iktidardan indirmeyi hedefleyen el-Fetih’in stratejisinin başarısızlığa uğramaya mahkûm olduğunu ortaya koyuyor. Son birkaç aydır, kuzey Lübnan liman şehri Tripoli’de ülkenin kırılgan toplumsal dengesi açısından tehlikeli olan mezhepçi selefi şiddetin üzücü yükselişini değerlendiren Halil Fadl ise, Lübnanlı Süniler arasında bu eğilimin mazisini ve potansiyelini ele alıyor.
Okulların açılmasıyla vesilesiyle eğitim konusunu işleyen Ahmet Örs, resmi ideolojinin kuvvetli dayanağı olarak nitelediği “eğitim” ile okuların tek-tip düşünen, sorgulamayan, “vicdanı dür” olmayan bir nesil yetiştirdiklerine işaret ederek resmi ideolojinin aşılanmasındaki çabalara dikkat çekiyor ve Müslümanların bu alanda neler yapabileceğini tartışıyor. Beytullah Emrah Önce ise 12 Eylül darbe sürecinde yapılan “Türkiye 1. Din Eğitimi Semineri” üzerinden aktardığı notlar ile Kemalizm’e uygun din eğitimiyle amaçlananlaro ortaya koyuyor.
Ali Rıza Gökçe, Müzlümanların “bayram” algısını tartıştığı yazısında Rasulullah(s)’ın ve ashabın hayatından da örneklerle bayramların nasıl anlamlandırılması gerektiğini sorguluyor ve bayramların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde bulunuyor. Cengiz Duman, Kur’an kıssaları yazılarına bu sayıda Hz. Musa’nın Medyen’e hicreti ve Allah ile mükâlemesi konusuyla devam ediyor. Kur’an’dan ve Tevrat’tan aktarımlarla konuyu işleyen Duman, kıssadan alınması gereken hisseye de yer veriyor.
Asım Öz, edebiyat yazılarına Aliya İzzetbegoviç’le devam ediyor. Aliya’nın sanatsal perspektifinin boyutlarını irdeleyen Öz, Aliya’nın sanat ve din, özgürlük ve sanat, bilim ve sanat yaklaşımlarını değerlendiriyor. Çocuk edebiyatında postmodern hurafeleri yazan Nehir Aydın Gökduman, bu alandaki büyü ve sihir merkezli fantastik ögelerin çocuk üzerinde oluşturabileceği olumsuzlara dikkat çekerek ebeveynlere uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor. Zehra Çomaklı Türkmen, çocuk kulüpleri pratiği üzerinden çocuklar arasında olması gereken dayanışmanın önemine işaret ediyor.
Haşim Ay, İslami çocuk edebiyatına katkı bağlamında Nehir Aydın Gökduman’ın çocuk kitaplarını toplu bir değerlendirmeye tabi turaken; Kenan Levent de Ramazan Yazçiçek’in Ekin Yayınları tarafından yayınlanan yeni kitabı “Anonim Din Arayışı ve Dinsel Çoğulculuk”u analiz ediyor. Asım Öz ise Sultanahmet ve TÜYAP kitap fuarlarını kıyaslayarak eksiklik ve artılarına değinirken uluslararası kitap fuarlarının da kültürel politikayla irtibatını sorguluyor.
Arka kapak Kudüs Günü’ne ayrılmış: “Kudüs Günü, ümmetin diriliş ve direniş günüdür!”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder