Geçtiğimiz ayın 10’u ile 14’ü arasında Sirkeci Tren Garı, dergilere ev sahipliği yaptı. Altmış civarı derginin katılımıyla gerçekleştirilen Dergi Fuarı’na ilgi beklenenin çok üstündeydi. Temrin ekibi olarak beş gün boyunca biz de fuardaydık. Bu sayede okurlarımızla söyleştik, yeni okurlar edindik. Fuarın ikinci günü dergimizin düzenlediği “dünden bugüne edebiyat dergiciliği” k onulu panel de yoğun ilgi gördü. Fuarın en kalabalık etkinliğiydi diyebiliriz. Panelde konuşmacılar Hilmi Yavuz, Ercan Yılmaz ve V. Hüseyin Kaya’ydı. Tüm aksaklıklara rağmen dergilerin bir araya gelerek bir fuar tertip etmeleri, dergiciliğin sektörleşmesi adına önemli bir atılımdı.
Yeni yılın ilk sayısını Mısırlı yazar Necib Mahfuz’a ayırdık. Aralık ayı Necib Mahfuz’un doğumunun 100. yıldönümüydü. Bu vesilesiyle, dilimize de birçok romanı çevrilmiş olan Necib Mahfuz’u ve edebiyatını anmak istedik. Yazdığı metinlerin cefasını da çekmiş bir yazardır Necib Mahfuz. “Sokağın belleği”ni metinlerine taşıyan bir muhafızdı. İnsan ruhuna kahvehanenin penceresinden bakan bir kâşifti.
Dosyamıza Halim Öznurhan, Prof. Dr. Musa Yıldız, Asuman Kafaoğlu-Büke ve İbrahim Altay katkıda bulundular. Dört yazı da Necib Mahfuz’u tanıma adına önemli yazılar. Necib Mahfuz’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü almasından hemen sonra Paris Review’e verdiği röportajı da dosyamıza dâhil ettik.
Bu sayımızın şairleri: Halil İbrahim Polat , Servet Gündoğdu, Celaleddin Koç, Berat Demirci, Fatih Yavuz Çiçek ve Kadir Korkut. Halil İbrahim Polat ve Celaleddin Koç dergimize katılan yeni isimler. Her iki şair de sıkı şiirler yazıyor. “Orman Türküsü” başlıklı şiir ise kendi şiir dilini kurmuş ve “kalbime indi şiir” diyebilecek enginlikteki bir şairi işaret ediyor.
Necib Mahfuz, Bekir Şakir Konyalı, Asuman Güzelce bu ayki öykücülerimiz. “Oğul” başlıklı öyküde Mustafa Kutlu’nun sehl-i mümteni yanını bulacaksınız.
Mahmut Kaplan “Sultan Cem’in Gam Kervanı”, Şeref Yılmaz “Halk Etimolojisi”, Kemal Çelik “Poésıes”, Leyla Karaca Tok “Ürpertici Bir Temas; Keyfekader Kahvesi” başlıklı yazılarıyla Ocak sayımıza katkıda bulundular.
Nihan Kaya “Sinemada Gerçek Hikâyeler ve Tehlikeli İlişki” başlıklı yazısında Tehlikeli İlişki filmini ele aldı. Bu yazıyı özellikle okumanızı öneriyoruz.
“Ödülün Hikâyesi” köşesinde bu ay Betül Tarıman’ı ağırlıyoruz. Betül Betul Tarıman 2005 Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü alan kitabı Yol İnsanları’nın ödüle uzanan hikâyesini anlattı.
Alperen Koseoglu, çizgileriyle kapağımıza renk kattı.
Son olarak, Kalender Tufan “künye” köşesinde kitapların ve Seda Ülke “devran” köşesinde sanat ve edebiyatın izini sürdü.
Yeni yılınız kutlu ve huzurlu olsun.
Gelecek sayılarda buluşmak ümidiyle…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder