Ocak-Şubat 2012
Her edebiyat dergisinin üslubu, karakteri farklıdır. Mahalle Mektebi’nin de öyle...
Mahalle Mektebi çıktığı ilk günden itibaren ilgi odağı olmaya artarak devam ediyor. İki ayda bir yayınlanan “hayat ve edebiyat dergisi” alt başlığından ziyade ismi ve misyonu ile dikkatleri cezb eden derginin yayın kurulunu usta edebiyatçılar oluşturuyor. Kimler yok ki burada: Abdullah Harmancı, İbrahim Demirci, Murat Kapkıner, Mehmet Uğurlu, M. Akif Kuruçay, Köksal Alver, İsmail Özen, Vural Kaya, Zafer Karakuş, Bekir Biçer, Muammer Ulutürk, Osman Bozdemir, M. Ali köseoğlu, Hasan Arslan ve diğerleri. Derginin dikkate şayan bir önemli özelliği ise genç yazarları tedrisatına alıp yetiştirme gayesi. Hani ismi ile müsemma diye bir deyim vardır ya, bu deyimi Mahalle Mektebi için söylememiz tam da yerinde olur.
İsmiyle müsemma bir mektep
Konya'da hayat bulan derginin yayın yönetmeni Ulvi Kubilay Dündar hocam, eli kalem tutan gençleri Konya Yazarlar Birliği Şubesi’nde bir araya toplayıp böyle bir dergi çıkarmayı planladıklarını ve dergide gençleri görmek istediklerini söylediğinde içim kıpır kıpır olmuştu. Marifet iltifata tabidir, sözünden hareketle gençler yazılarının usta kalemlerle yanyana yayınlandığını görünce iştaha gelmiyor değil doğrusu. Bir oturmamızda Abdullah Harmancı'nın şu sözü derginin isminin verdiği misyonu dimağlara da kazındığını gösterir nitelikte: "Dergide gençler olmazsa olmazlarımızdır, onlar önemli. Öncelik de onlarındır." Bu söz aslında her şeyi anlatır cinsten. Onlar mektepte üstad, gençler gelecek vaad eden talebe, dergi de ismi üzere: mektep.
Nice zaman sonra Necip Tosun
Mahalle Mektebi üçüncü sayısını 1 Ocak’ta çıkardı. Bu sayının heyecan verici bir yanı ise yıllardır (sanırım altı yıl) yazısını yayınlamayan Necip Tosun'un öyküsünü yayınlaması. Yeni sayıda söyleşisi de olan Necip Tosun'un uzun bir aradan sonra yazısını yayımlamak için Mahalle Mektebi’ni seçmesinin sebeb-i hikmetini kendisinin: “Ben Mahalle Mektebi’ni samimiyetini ve sıcaklığını seviyorum.” sözü anlatıyor sanırım.
İbrahim Demirci, Necip Tosun, Abdullah Harmancı, Köksal Alver, Vural Kaya, Hasan Arslan gibi usta edebiyatçıların ve gençlerin yer aldığı yeni sayı okurlarıyla buluştu. Ne diyelim, böyle bir mektebe ihtiyacımız vardı. Bereketi olması niyazıyla…
İslam Doğan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder