2012-01-20
Dergâh dergisi, 263
Bir derginin yaşı nasıl hesaplanır?
Dergiler, genellikle aylık periyotlarla yayımlanır. İki aylık ve mevsimlik çıkanlar da var. Çok istisna olmakla beraber senelik çıkanlara da rastlamak mümkün. Her dergi, yeni sayısında eski sayısından farklı şeyler söylemeye, kendini yenilemeye çalışır. Her sayısında, yayımlandığı dönemin canlı ve taze seslerini, fikirlerini sayfalarına taşıma derdindedir. Taze fikir ve ürünleri duyma ve duyurma misyonunu taşıyan dergilerin yaşını ifade ederken bir yılı temel almak sanırım dergiye haksızlık olur. Bu durumda yapılacak en doğru ve mantıklı şey derginin her sayısını, bir yaş olarak kabul etmektir.
263 yaşında bir dergi
1990 yılından beri Mustafa Kutlu yönetiminde yayımlanan Dergâh Dergisi bu ay itibariyle 263. sayısıyla okurunun karşısına çıktı. 1990 sonrası süreçte özellikle şiiri dönemlere ayırırken 10 yıllık zaman dilimleri üzerinden tanımlamalar yapılmakta. Bu anlamda yapılacak bir değerlendirmede 90 sonrası şiirin seyrini izlemek için Dergâh Dergisi, bizlere çok büyük imkânlar sağlıyor. Edebiyatta kabul görmüş, şuan kitapları yayımlanan, dergileri çıkan çoğu isim Dergâh Dergisi’nin edebiyatımıza hediyesidir.
Bir edebiyat dergisi niçin çıkar?
Edebiyat dergilerinin çıkış amaçlarını, misyonları ve iddialarıyla açıklamak sanırım daha doğru tespitlere ulaşmamızı sağlar. Bazı dergiler, poetik buluşlarını görünür kılıp ispat için; bazıları bir ihtiyaca cevap olduklarını düşündükleri için, bazıları var olan edebiyat dergilerinden farklı olmak iddiasıyla yayıma başlar. Tabi bu nedenler çoğaltılabilir.
Dergâh niçin çıktı? Hâlâ Niçin çıkıyor?
Dergâh Dergisi’nin niçin çıktığını çıkış sebepleri üzerinden değil de yaklaşık 22 yıldır yayımda olmasının edebiyatımızdaki sonuçları üzerinden değerlendirmek sanırım daha doğru olacaktır. Bu anlamda Dergâh Dergisi, en geniş ifadeyle edebiyatımıza yeni sanatçılar, eleştirmenler, topluma yeni düşünürler kazandırmak için çıkmıştır. Muhteva açısından kendini sürekli yenilemiş, şekilde ise isminin anlamıyla örtüşen biçimde, kararlı bir üslup sergilemiştir. Bu süreçte merkezde duran, okul halini alan ve sürekli gençleşen bir dergi görüntüsü çizmiştir.
Dergâh, bu 22 yıllık süreçte hangi amaçlarla çıktıysa bugün de aynı amaçlarla çıkmaktadır. 263 sayıdır, edebiyatımıza tazelik getiren Dergâh Dergisi’nin son sayısındaki gençlik vurgusu, edebiyat ve sanatımıza yeni bir kuşak hazırladığının göstergesidir.
Serdar Arslan
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder