2008-12-06

"Ay Vakti" dergisi


Ay Vakti 98–99. Sayı: “İnsan Mamur, İnsanlık İmar Eden Olmalı…”

Dünyanın her yerinde, hemen her sabah binlerce hikâye başlıyor. İnsanların oyunculuk eğitiminden geçmeden, karşılığında milyon dolarlara boğulmadan, belki farkında olmadan rol aldıkları filmlerle gişe rekorları kırılıyor. Kandan nehirlerde yıkanan eller, paletlerine kan devşiren müptezeller, siyah-beyaz şarkılar eşliğinde zulüm tabloları sergiliyor dünya üzerinde...

Sanki dünya iki renkten ibaret’mişçesine, gözleri siyahtan ya da beyazdan başkasını görmeyen insanlık, çocuklarına hiçbir zaman “Ay Yüzlü” bir gök veremeyecek! Ta ki birileri çıkıp onlara geceleyin ancak Ay eşliğinde yürünebileceğini anlatana dek... Şakaklarına ütopyalar dayanmış beyinler, boşluğun mengenesinde yitip gidecekler. Ölümsüzlüğü arzulayan bedenler, dirilişi tadamadan ateşten birer heykel olmadan, gelin ölmeden dirilemeyeceğimizi anlatalım onlara!

Ay Vakti 98–99. adımında, "insanlığı imar eden bir insan olmak!" konusuyla, medeniyet bayrağını yüreğimizde dalgalandırıyor.

Selami Şimşek, Sedat Umran, Ferman Karaçam, Fedai Günaydın, , İsa Karaaslan, Ayşe Akkoyunlu, Murat Saldamlı bu sayının şairleri.

Söylenmeden, konuşan sözleri olmalı insanın. Şeref Akbaba Bir Lokma, “Bir Hırka” kapısından içeri buyur ediyor bizleri, o halde "söylenmeden" girmeli.

Naz Ferniba, değişimin nefs-i muhasebe'den başladığını, insan değişmedikçe Dünya'nın yüzünün eskiyeceğini, ona en iyi geleceği toprakla terbiye edilmiş ellerin verebileceğini söylüyor. Konfüzyon yazının kilidini tutuyor.

Bu sayının incelemesi Mustafa Özçelik'in liyakati ile dem buluyor. Üsküp'te Ezan Sesleri ile taşınalım maneviyata...

Belirsiz kavis'lerle bir öyküden içeriye giriyoruz. Necmettin Evci, zamanın genç olduğu vakitlerde, sokakların, caddelerin, yüreklerin cevvalliğine getirip sözü, "üç zeytin üç ekmek üniversitelerde / su gibi kızlar çarpar önce, alkol vurur / öfkeli dolanır caddelerde / ve başkaldırırlar akılları suya erende" dizelerini de katık ediyor ve sahici adamların iç seslerinden demetler uzatıyor elimize.

Ayşegül Tulû, Anın Ruhuna Kaçış başlığını taşıyan öyküsünde, "yaşamak ve yaşamamak aynı şey değil mi?" sorusuna cevaplar arıyor... Arif Akpınar, Duran Çetin bu sayının diğer hikâyecileri…

Yeryüzündeki putları deviren İbrahim kadar, İsa'nın, Sokrates'in, Nietzsche'nin ve Musab Bin Umeyr'in de yüreklerdeki nice putu devirdiği gerçeği, bizlere kalbindeki dikili heykelleri yıkmayan insanın, hakikate eremeyeceğini gösterir. Hakikat Uygarlığının Anahtarı; "Keşf-i Kalp" Yunus Emre Tozal'ın Rabb'i anlamaktan geçen, analitik unsurlar içeren ufuk açıcı bir yazısı...

Kelimeler Ve Algı düzeyimize kendince bir bakış getiren Üzeyir Süğümlü, kelimelerin hayatın içindeki yerine, nerede kifayetsizleştiklerine değiniyor.

Kelimelerin âşık üzerinde bıraktığı derin izlerden, âşığın kelime üzerinde bıraktığı noktalara uzanan Yekta Haktan İnci, Geceye Kurşun Döken Âşıklarla tanıştırıyor bizi... Senem Gezeroğlu, “Dön Semazen” isimli nadide bir denemeye imza atmış.
Günümüzde Türkçe yaşayan insanların coğrafyasında insana, sanata, edebiyata ve kültüre neden hep şikâyet var? Sorularının cevabı Mehmet Gedizli'nin tuttuğu kalemin ahenginde...

Bir romanın zuhur ederken verdiği sancıyı, şiirin yürekten damlarken çıkardığı tınıyı, öykülerin nasıl da içimizden bir parça gibi koptuğunu kalemle büyük savaşlar verince anlarsınız ancak. İçinizde ihtilâller son bulmuyorsa, biliniz ki artık siz de kaleme mahkûmsunuz. Yazma Sancısı, Yusuf Aktaş'ın kaleminden.

Hayati Koca Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın konuk olduğu asırlar öncesinin şiir anlayışına değiniyor.

Derginin kitap kategorisi iki tanıtıma ev sahipliği yapıyor bu sayıda. Mehlika Toyga, öyküye değişik bir bakış açısı ve anlam kazandırmış ustalardan, Rasim Özdenören'in Hastalar ve Işıkları kitabını mercek altına almış... Yine öykünün vazgeçilmez isimlerinden biri olan Mustafa Kutlu'nun son kitabı Huzursuz Bacak da Gül Çiğdem tarafından konu ediliyor.

Şirâze, Saklı Mektupları’ndan XLV diziyi de bizlere açıyor... İyi okumalar...

İçindekiler
Deneme
Naz FERNİBA / Konfüzyon
Yunus Emre TOZAL / Hakikat Uygarlığının Kalbi: “Keşf-i Kalb”
Şeref AKBABA / BİR LOKMA, BİR HIRKA
Üzeyir SUĞÜMLÜ / Kelimeler ve Algı
Yekta Haktan İNCİ / Geceye Kurşun Döken Âşıklar 25
Senem GEZEROĞLU / Dön Semâzen
Mehmet GEDİZLİ / Eleştirmenin Eleştirisi
Yusuf AKTAŞ / Yazma Sancısı

İnceleme
Mustafa ÖZÇELİK / Üsküp’te Ezan Sesleri

Şiir
Selami ŞİMŞEK / Dünyanın Bir Ucunda Çocuk Ölse Ömer’lenir
Sedat UMRAN / Tokalaşmayan Güzel
Ferman KARAÇAM / Yarasından Yâr Damlayan Kalbime
Fedai GÜNAYDIN / Kalem, Çizgili Kâğıt ve Ben
İsa KARAASLAN / İz Kaybettirme Ritimleri
Ayşe AKKOYUNLU / Gidenler
Murat SALDAMLI / Bana Düşen Güz

BİYOGRAFİ
Hayati KOCA / Türk Şiiri Az mı, hayır “Dağlarca”

ÖYKÜ
Necmettin EVCİ / Belirsiz Kavis
Arif AKPINAR / Karanlık ve Nur
Duran ÇETİN / Beklenen
Ayşegül TULÛ / Anın Ruhuna Kaçış

KİTAP
Mehlika TOYGA / Anlamdan Ricat 42
Gül ÇİĞDEM / Huzursuz Bacak 44

MEKTUP
Şiraze / Saklı mektuplar - XLV

Yekta Haktan İnci

İrtibat:
www.ayvakti.net
ayvakti@gmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com