2009-02-28

"Kitap-lık" dergisi

Mart 2009, Sayı:125

Edebiyat dergilerini düzenli izleyenler “sıradan okur” değildir: Okurluğunu geliştirmiş, yeni yazarlara açık, “sıkı okur”lardır. Üstelik edebiyat dergilerinin, okurunu arayan yazarların kendilerini sınadığı, boy verdiği yerler oluğunu da bilirler.

Bir şairin/yazarın bir dergiden “çıkması”, edebiyat dünyasında öyle belirmesi neredeyse gerekliydi, bir zamanlar... Derginin bir süre sahiplenerek yeni imzanın “temayüz” etmesini sağlaması beklenirdi. Bu nedenle dergiler “seçtikleri” yeni yazarlara kucak açarken öbürlerine –sırt değilse de– yan dönerlerdi. Yazarlar, benimsedikleri dergilerle birlikte büyür, serpilirdi.

Bugün de böyle mi? Pek değil... En azından, olmazsa olmaz bağlılığın, “sadakat”in bugünün dergi kültüründe yeri kalmadı sayılır. Yeni imzalar artık birçok dergide birden “görünme”, hepsinden “geçme” arzusunda. Dergiler bu anlamda özelliklerini, hatırlarını epeyi yitirdi. Sözünü ettiğimiz geleneksel ilişkiyi sürdüren dergiler, seçtiği dergiyle böylesi bir bağ kurma amacı güden yeni imzalar yok denecek sayıda.

Kitap-lık, başta uzunca bir dönem “ustalara saygı” dergisi olarak görüldü: Yeni imzalara, gençlere kapılarını sımsıkı kapadığına inanıldı. Oysa yeni imzaları bulup çıkarma, derginin mayasına uygun yazarlarla temas kurma hep denendi. Bu niyetler, çabalar ancak aylık düzene geçildikten sonra fark edildi ama... Bugüne değin dergi zeminini paylaştığımız şair-yazar sayısı neredeyse bine yaklaştı.

Hiç yabana atılmayacak bir “ürün” akışının ortasında dergiye yön vermeye, değer yitimine uğramadan kanatlarımızı genişletmeye çalışıyoruz: Sınırları görerek.
Özellikle gelen şiir sayısı hem sevindiriyor, hem ortak bir sıkıntı sebebi oluyor. Bu durumda, “şiirlerini istediği zaman, istediği yerde yayımlayabilen” imzaları seyreltmek, ilk bakışta gidilesi bir yol gibi görünüyor: Kitap-lık, on dokuz dergide şiir yayımlayabilmişlerin yirminci dergisi olmamalı... Dergileri karıştırırken hep aynı derginin sayfalarını çeviriyor duygusu yaşamamalıyız… Bir şaire bir ayda üç dergide birden rastlamamalıyız...

Son olarak, yazdıklarını bu sayfalara yakıştıranlara, Kitap-lık’ı dergisi görenlere açık olduğumuzu söylemek bile gereksiz. Yalnız, gözetilmesi gereken noktalar olduğu ortada.

Murat Yalçın

İçindekiler:


RÜZGÂR GÜLÜ
Gürgenç Korkmazel, Hatice Utkan, Gültekin Emre, Ertuğ Uçar, Sevgi Ünal, Turgut Yüksel

ŞİİR
Ebubekir Eroğlu - Haz, Tepe
Ahmet Ada - Toprak, Evdeyiz
Metin Cengiz - Gazze
Oya Uysal - Evsiz Bir Sokak
İhsan Deniz - “Kaptan-ı Deryâ”dan Serin Saat
Mahmut Temizyürek - Sfenks
Engin Turgut - Rüya Meleği
Serdar Ünver - Az Kala, Yeni Güne Kargış
Azad Ziya Eren - Münzeviler Panayırı & Chraq des Chevaliers, la/Ecce in penetralibus...
Çiğdem Sezer - Haseki Küpesi
Ahmet Hamit Yıldız - Enkilyon

ÖYKÜ
İsmet Tokgöz - Ada
Ali Teoman - Beşinci Töz
Birsen Ferahlı - Ahsen Abla

GÜNLÜK
İzzet Göldeli - Japonya Günlüğü

DENEME
Âlim Kahraman - Atik Valide’yi Ziyaret

DOSYA
RENÉ CHAR
Zamandizini
Nancy Kline Piore - Kuş ve Ağaç
Maurice Blanchot - Lascaux Hayvanı
René Char - Şiir Üstüne
Jean Beaufret - Kestane Ağacının Altında Söyleşi
Martin Heidegger - Dört Seminer
Albay Henri Péri - René Char Sidi-Ferruch’ta, Temmuz 1944
Mary Ann Caws - René Char - Her Konda Direniş
İlhan Durusel - René Char: Guerilla Pastoral
Lütfi Özkök’ün Albümünden

BABİL KULESİ
Ramis Dara - Şiir Yıllıkları ve YKY Şiir Yıllığı 2008 Üzerine Bazı Gözlemler

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com