2013-09-23

Âfâk dergisi güz sayısı çıktı


Sanki bir bedduaya duçar olmuşuz gibi ilginç ve bir o kadar da zor zamanlarda çıkan bir dergi Âfâk Dergisi. Düşünme yetisini kaybetmiş bir korkak gibi birilerinin kuyruğunda zamanı harcamaktan başka işe yaramayan, boynumuza takılan tasmalara tanım bulma yarışına isyan eden bir dergi...

Sesi yüksek çıkanların arasında değil sözü. Yolu her an yürüyebilme cesaretini gösterme çabasında. Korkulardan arınıp yolda olma cesaretini gösterenlerin namusuna, çağın unutturmak istediğini aramanın kanıt olacağı fikrinde.

Beşinci sayısına ulaşan dergi okurlarını bekliyor.

Kapağında yine üstad Hasan Aycın’ın çizgisiyle okurlarını karşılayan dergi, Mehmet Akif ’in tercümesiyle Hz. Ali’nin vali tayin ettiği Malik bin el-Hâris el-Eşter’e yazdığı emirnameyi alıntılayarak yazılarına başlıyor. Her birimizin nasihatle ilişkisini sorgulaması gereken bu zamanda bu alıntı dikkat çekici.

Dosya olarak bu sayıda “Çağın Unutturmak İstediğini Aramak” konusu temel alınmış. 

Dosyaya; Hüseyin Dişli “Hüznün Paha Biçilir Mi Namusuna?”, Bayram Veli Yuvalı “Bir Körleşme Biçimi Olarak Yaşadığımız Zamanlar”, Ramazan Şahin “Ölümü (G)ör!” yazılarıyla katkıda bulunuyor.

Abdullah Said Özcan, “Bir Kavram İncelemesi: Avrupamerkezcilik” başlıklı makalesinde avrupamerkezcilik kavramının tarihsel gelişimi, görülüş biçimleri ve günümüzdeki durumu üzerine bir inceleme yapıyor.

Bu sayının röportajı İslam’da Modernleşme kitabı ile dikkatleri üzerine çeken Bedri Gencer ile yapılmış. “Misilleme mantığını aşarak misillemeden tahaddiye geçme mecburiyetindeyiz.” üst başlığıyla verilen röportaj, sekülerizm-İslamiyet karşıtlığı, ilim/amel ilişkisi açısından modernleşmenin seyri, İslamcılık tecrübesinin hikmetle ilişkisi, günümüz Müslümanlarının modern sanatlarla ilişkisi, tekke ve medreselerin yeniden ihyasının mümkün olup olmadığı gibi başlıca konulara eğiliyor.

Enes Kafadar, “Anlamsız Bir Gösteri Toplumu ya da Kitle” başlıklı yazısında Jean Baudrillard’ın Sessiz Yığınların Gölgesinde Toplumsalın Sonu kitabından hareketle simülasyon, toplumsal, kitle, iktidar gibi kavramları değerlendirerek yaşadığımız görünürlülük krizine cevap bulmaya çalışıyor.

Bu sayıda geçen sayılarda olmayan bir ilk de var. İsmail Hakkı İzmirli’nin Yeni İlm-i Kelam adlı eserinden bir bölüm hem Osmanlı Türkçesiyle hem de Latin alfabesiyle birlikte yayımlanıyor.

Ömer Fuad’ın “Yalan”, Fuat Kına’nın “Bomboş Şeyler” başlıklı ürünleri edebi nitelikleriyle ön plana çıkıyor. Yusuf Emre Mete imzasını taşıyan karikatür, İsmet Özel’in demokrasi tanımına yaptığı göndermeyle dikkat çekiyor.

Tüm bunlar ve daha fazlası için Âfak Dergisi mutlaka görülmeye değer. Hem matbu hem de elektronik olarak okuma imkânı olan dergi www.afakdergisi.com adresinden görülebilir. Temin için info@afakdergisi.com adresiyle irtibata geçilebilir.

Tel: 0(554) 373 18 19


Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com