Balıkesir'de yeni bir edebiyat dergisi çıktı: Merhale
Mehmet Bıyıklı´nın editörlüğünde Balıkesir´de yayın hayatına başlayan Edebiyat ve Sanat Dergisi Merhale, ilk sayısı ile dinamik ve canlı bir dergicilik anlayışının sinyalini verdi. Yayın kurulunda Cengiz Yalçınkaya, Fatma Zehra Dinçer, Murat Koparan ve Ömer Aladağ´ın yer aldığı derginin teknik sorumluluğunu İsmail Tuna üstlenmiş. Dergide ilk bakışta bir sadeliğin yanında ciddi bir emek ve titizlik karşılıyor okuru. Üç ayda bir yayınlanacak olan dergi, içeriğiyle daha şimdiden edebiyat ortamında ses getireceğe benziyor. Dergideki şiirlerin çoğu genç şairlerin şiirleri.
Emrah Tahiroğlu, Mehmet Can Akdağ, Mehmet Bıyıklı, Murat Koparan, Taha İnci, Mahmut Özkızıl ve Yusuf Bal ilk sayının şairleri. Ayrıca Mustafa Burak Sezer´in Allen Ginsberg´ten bir çevirisi yer alıyor. Osman Koca, Meral Afacan Bayrak, Fuat Sevimay, Engin Elman, Hakkı İnanç Dergide öyküleri yayınlanan isimler. Derginin ilk sayısının soruşturma konusu "Günümüz Edebiyat Dergiciliği." Soruşturmaya Ali Haydar Haksal, Aykut Ertuğrul, Hakan Arslanbenzer, Aykut Ertuğrul, İdris Ekinci gibi isimler katılmış. Onlarca sanat, edebiyat adamı yetiştiren Balıkesir´de böyle bir derginin olmaması büyük bir eksiklikti. Arkadaşları gayretlerinden dolayı kutluyor, nice güzel sayılar diliyoruz.
İşte derginin takdim yazısı:
"Şebusteri Gülşen-i Râz´da der ki "Bir adama sordular, nihayet nedir, diye. Nihayet, dedi adam, insanın kendini bulmasıdır." Yaşadığımız çağda insanın kendi yolunda yürümesine imkân yok. Onca gösterişliliğine rağmen modern yaşam sıradanlık ve bayağılık üzerine kurulu bir yaşam. Yegane çıkış yoluysa zahmetli görünse de kendi iç karanlığımıza dönebilmemiz. Bizler sanatın, edebiyatın bu noktada yolumuzu aydınlatacağına inanıyoruz. Ve inanıyoruz ki tek bir söz insanın bütün hayatını değiştirebilir.
Edebiyatın sağaltan, harekete geçiren, dirilten tarafını önemsiyoruz. İnsanlığın meselelerine ve yeryüzünde olup bitenlere kayıtsız bir sanatın lüzumsuzluğu bir yana böyle bir sanatın imkânsızlığını kabul etmek gerek. Sanatın gereğinden fazla önemsenmesinin bizzat kendi değerini düşürdüğünü gördük, görüyoruz. Ama şu son yıllarda her alanda olduğu gibi sanatta ve edebiyatta da ciddi bir ciddiyet eksikliğinden söz etmek mümkün. Ciddiyet, ahlâk, dürüstlük gibi kavramlar adeta bu alanların dışına itilmeye çalışılıyor. Bunda popüler kültürün etkisi büyük elbette.
Esasında sanat bir disiplin işidir, bir sorumluluk alma meselesidir, her ne kadar klişe gelse de "çağın tanığı olma" meselesidir ve bu gerçekten önemlidir. Kendimizi içinde yaşadığımız topluma karşı sorumlu hissetmiyorsak sanat-edebiyat adı altında yapıp ettiklerimizin kimseyi ilgilendirmesine gerek yok.
Merhale Dergisi neyi çözecek, hangi boşluğu dolduracak, bunun cevabını henüz biz de bilmiyoruz ama yeni sorular sorup yeni alanlar açacağına inanıyoruz. Geleneğe ve ahlaka sırt çevirmeden dilin, aklın ve sanatın sınırlarını genişletme gayreti içinde olacağız.
Bir de şu: gökdelenlerin, AVM´lerin, bankaların sayısı her geçen gün artmakta. Kıyımların, zulümlerin, haksızlıkların sayısı da bunlarla doğru orantıda. Tüm bunlar bizi fena halde öfkelendiriyor ve daha fazla insanın öfkelenmesi için de elimizden geleni yapacağız. Edebiyat ortamındaki uyuşukluktan ve vurdumduymazlıktan fena halde rahatsısız. KPSS´ye, TOKİ´ye, televizyona, sanat tüccarlarına, piyasalara, caprice gold´lere, akademik kafalara ve daha bir sürü şeye karşı elimizden ne geliyorsa.
Dileriz uzun soluklu ve her daim canlılığını koruyan bir dergi oluruz. Dergimizde mümkün mertebe genç yazarlar yer alacak. Ama elbette bir eleme yapmak durumundayız. Üslup ve dert sahibi yazarlara öncelik vereceğiz. Özellikle şiir seçiminde titizlik göstereceğimizi belirtmek isteriz. Sırf sayfa doldurmak için şiir yayınlamayı büyük Türk şiirine bir ihanet olarak görüyoruz.
Şunu da söyleyelim: Balıkesir´de edebiyatla ilgilenen ve söyleyecek sözü olan arkadaşları bir araya getirmek istiyoruz. Merhale en azından buradaki bir boşluğu dolduracaktır.
Dergi çıkarmanın zorluklarından filan bahsetmeden, eserleriyle bize destek olan herkese teşekkür edelim ve içeriğimizden bahsedelim. İlk sayımızın şairleri: Mehmet Can Akdağ, Emrah Tahiroğlu, Mahmut Özkızıl, Murat Koparan, Mehmet Bıyıklı, Yusuf Bal ve Taha İnci. Mustafa Burak Sezer, Allen Ginsberg’ten bir şiir çevirdi. Eleştiri-İnceleme bölümümüzde Güven Adıgüzel’in Aynadaki Cilve; ‘Meydan Okuyan Sanat’ın Dayanılmaz Cazibesi”, İbrahim İnce´nin "Sezai Karakoç İkinci Yeni´nin Neresinde?", Cengiz Yalçınkaya’nın “Türk Edebiyatında Akdeniz İzlekleri”, Elif Uzun’un “Bir Arayışın Romanı: Aylak Adam” ve Lezgin Merdînî’nin “Bir İnsan Rüyası: Dersu Uzala” yazıları var.
Türk fikir ve edebiyat dünyasında dergiciliğin hayatî bir öneme sahip olduğu tartışılmaz. İlk sayımızda günümüz edebiyat dergiciliğiyle ilgili bir soruşturma hazırladık. Bu işe emek vermiş isimlere sorularımızı yönelttik ve önemli cevaplar aldık. İlgiyle okuyacağınızı umuyoruz. Ayrıca İsmail Tuna Bülent Parlak´la kısa ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Mustafa Uçurum ve Yasin Kara denemeleriyle, Osman Koca, Murat Soyak, Fuat Sevimay, Meral Afacan Bayrak, Hakkı İnanç ve Engin Elman öyküleriyle ilk sayımıza katkıda bulunan isimler."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder