Nida Dergisinin 139. (Aralık-Ocak) sayısı, “İslam Düşüncesinin Şekillenmesinde Kaynak Problemi” başlığı ile çıktı...
Nida Dergisi bu ay "…Kuran'a olan eğilimimize balta vuruyor. Tartışmayı, cedeli, tenkiti vs. medeniyet havzası içinde eriterek olgun düzlemde yoğuran İslam kültürü, nice anlayışlar üretmiştir." diyerek ana kaynağı anlamaya yönelik bir eksen belirlemiş.
"…Tüm bu tartışmaların odağında olan Kur'an'ı anlama gayretini, okuma cehdini ve yaşama erdemini göstermek her dönemin 'artık' kültürlerine bir başkaldırı olarak tarih sahnesinde altın harflerle kendine yer edinmiştir. İşte Kur'an'ı merkeze alma iddiasındaki her ekolün algı biçimi ve anlama metodu tartışmaların şemasını oluşturmuştur."
"Aşkın bir kaynağa sahip olan Müslümanların bu potansiyeli kullanamamaları ve sebepleri"ni derinlemesine inceleyip istifadelerimize açmış. "İslami açıdan bilgi kaynakları". "Bilgi kirliliğine neden olan kaynak(sızlık), ölçü(süzlük) ve referans problemi", "Kurandaki "ilim, hikmet, zikr marifet" gibi İslam bilgi sisteminin temel kavramlarının bugünün "bilgi kaynakları" ile olan ilişkisi de Nida'nın bu ayki sorgulamasına dâhil ettiği alt başlıklar.
"Kaynak sıralaması problemi", "Rivayete dayalı kaynaklarımızı tenkid zorunluluğu.(cerh-tadil ve metin tenkidi)", "Modern ve geleneksel algının kaynaklarda yaptığı tahribat ya da yönlendirici etki", "Modernizm ve post-modernizm çıkmazında batılı kaynakların ve metotların Kur'an'a bakışımızda yönlendirici etkisi", "Kaynakları (kuranı) okumaya anlamaya çalışırken zihin manipülasyonu yapan yerel ve evrensel kültür kodları", gibi yoğun tartışmalı konulara da değinmeye çalışmış Nida. 'Kur'an'a dönüş' söyleminin soyut düzlemden somut gerçekliğe geçişi" başlığı da Nida'nın bu sayısına yön veren önemli başlıklardan biri.
Kaynak problemi gibi küçümsenmeyecek derecede öneme sahip bir konuda Nida Dergisi iki değerli ilim adamının röportajlarını istifadelerinize sunmuş: Prof. Dr. M. Hayri Kırbaşoğlu ve Prof. Dr. Sait Şimşek, görüşlerini Nida aracılığı ile bizlerle paylaşmış.
Ayrıca bu ay şu yazıları da istifadelerimize sunmuş Nida Dergisi:
Modern ya da Geleneksel Algını kaynaklarda Yaptığı Tahribat ya da Yönlendirici Etki
Nurettin ÖZCAN
Bilginin Üç Veçhesi
Zübeyir Yetik
Kuran İslam'ı ya da Kurancılık Söylemi Üzerine Bazı Tespit ve Değerlendirmeler
Doç. Dr. Mustafa Öztürk
İslam'ı Anlamada Kaynak(sızlık) Sorunu
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Röportaj: Prof Dr. Hayri Kırbaşoğlu ile...
Röportaj: Prof. Dr. Sait Şimşek ile...
Siyeri Farklı Okumak-II/ Medine Yılları Kitabı
Prof. Dr. İbrahim Sarmış
İslam Düşüncesinin Şekillenmesinde Delil veya Kaynaklar Nedir?
Prof. Dr. Osman Eskicioğlu
Modernitenin Ahlak Sorunu
Altan Murat Ünal
Kötülüğe Sessiz Kalmak da Bir Kötülük Değil midir?
Ferda KILINÇ
Kadın Savunusuna Eleştiri
Mücahid Sağman
Güneşe Aşık Çocuk: Çocuk Şiirleri Albümü
Mustafa Aldı
Medeniyete Özlemin Teorisi: Alınyazısı Saati
Asaf Emingil
Bilinçaltına Giden Yol
İdris Bilen
Nida Dergisi'ne ulaşmak için:
0422 321 21 87
nida_dergisi@hotmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder