Dosyanin ilk yazisinda Ali Riza Gungen, neoliberalizmin kurgu ve gercek boyutlarindaki celiskilere dikkat cekerken, Onurcan Tastan, sosyal politikada yasanan neoliberal donusumu isci sinifinin kolektif kanallarinin parcalanmasina ve sinif disi iliski aglarinin gelisimine olanak saglayan yoksulluk yardimlarinin yukselisine isaret ederek somutlastiriyor. Dosya kapsaminda, Mustafa Kemal Bayirbag, AKP'nin, İslam ve neoliberal piyasayi uzlastiran siyasetinin, yerel duzlemde kendisine sagladigi avantajlari incelerken, Mustafa Kemal Coskun ise, sermaye birikimiyle paralel gundeme gelen neoliberal politikalarin bir uygulayicisi olan AKP'nin devletin sinifsal ozelliginin en belirgin oldugu bir donemi temsil ettigini ifade ediyor. Menderes Cinar, konuyu Turkiye'deki burokrasi ve siyaset arasindaki gerginlik uzerinden tartisiyor. Dosyanin bir diger makalesinde Cem Ozatalay, Turkiye'deki militokrasinin bir cazibe merkezi olarak korporatist Rus-Cin kapitalizmine dogru yonelimine ve ulke icindeki guc mucadelelerinin de siyasal iktisat baglamindaki icerigine vurgu yapiyor.
Onur Bakir, Vakit gazetesi uzerinden muhafazakâr-populist ve neoliberal saldirgan soylemin bir iktidar nesnesi olarak nasil aracsallastigini gozler onune sererken, Aydin Cubukcu, surekli olarak Kemalizm'le gecisken bir iliski yasayan solun, neoliberal donusum surecinde daha cok bir hayat tarzi savunusu yaparak isci ve emekci halk kitlelerinden koptugunu ifade ediyor. Dosyadaki makaleler arasinda Anil Muhurdaroglu'nun kentsel neoliberal politikalarin yol actigi kentsel yoksulluk ve sosyal dislanma olgusunu; Yuksel Akkaya'nin krizdeki sendikalarin cikis yolu bulma cabalarini aktardiklari yazilari da bulunuyor. Nihal Bengisu Karaca da, sinema uzerinden neoliberal donusum surecini inceleyen bir yazi ile dosyaya katiliyor.
Derginin bu sayisinda Mehmet Bekaroglu'nun son gelismelere dair degerlendirmelerini iceren yazisiyla birlikte Serkan Mercan'in sosyal guvenlik reformu uzerine kaleme aldigi yazisi da gundem bolumunu olusturuyor. 6. sayinin Arastirma-Yorum bolumu İlhami Guler'in Turkiye'de Cumhuriyet sonrasinda dinin algilanisi ve ilahiyat fakultelerinin misyonu uzerine yazdigi carpici bir makaleyle zenginlesirken, portre bolumunde Cem Somel Dunya Bankasi'ndan uc sahsiyeti, Atilla Karaosmanoglu, Turgut Ozal ve Kemal Dervis'i inceliyor. Kultur-Sanat bolumunde Mert Tokur, Ken Loach'un İt's a Free World filminin kritigiyle yer alirken, Cem Konuralp, gectigimiz gunlerde hayatini kaybeden Dogu'nun buyuk yazari Cengiz Aytmatov'u, Alaattin Oguz da buyuk Kurt dengbeji (ses sanatcisi) Mirade Kine'yi okuyucuya tanitiyor. Kitabiyat bolumunde ise Okay Bensoy Norman Perry'nin Yeni Sag'i, Nevra Kirbasoglu da John Perkins'in Bir Ekonomik Tetikcinin İtiraflari icin kaleme aldiklari tanitimlarla dergiye katkida bulunuyorlar. Derginin 7. sayisinin dosyasinda ise cografyamizda her zaman derin acmazlarla malul ve bir o kadar da uzerinden siyasi karsitliklarin olusageldigi kadin sorunu, toplumsal cinsiyet ve buna bagli tahakkum iliskileri uzerine tartismalarin yer alacagi duyuruluyor.
Dogu Konferansi Dernegi adina Mehmet Bekaroglu'nun sahibi oldugu ve genel yayin yonetmenligini Cem Somel'in yaptigi dogudan dergisinin daha onceki sayilarinda "Tahakkum", "Turkiye'den Dogu'ya Bakislar", "Direnis Hareketleri", "İran", "Ortadogu'da Devlet ve Demokrasi" ile "Kapitalizm ve Emperyalizm" basliklari dosya konusu olarak ele alinmisti. Dogu-Bati karsitliginin kolayligina ve kisirligina hapsolmadan, hem bu bolge hem de tum dunya icin anlamli bir dusunme ufku uretmeyi amac edinen ve bu caba icin gerekli tecrube ve ilham kaynaginin bolge topraklarinin emsalsiz tarihsel mirasinda ve birikiminde bulunduguna inanan Dogu Konferansi ve yayin organi dogudan dergisi hakkinda daha fazla bilgi edinmek isteyenler dogukonferansi.com adresini ziyaret edebilirler.
Haberlesme ve İsteme Adresi:
Dogu Konferansi DernegiKocatepe Mah. Kizilirmak Cad. 39/4Kizilay – ANKARA
Dogu Konferansi DernegiKocatepe Mah. Kizilirmak Cad. 39/4Kizilay – ANKARA
Tel: 0 312 417 00 93
Faks: 0 312 417 00 94E-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder