2009-01-03

Türk Edebiyatı dergisi


HASBIHAL

Sevgili Türk Edebiyatı okuyucuları,
Mehmed Âkif’in aile fotoğraflarını yayımladığımız aralık sayımız, tahminimizin de üzerinde ses getirdi. Her sayımızla edebiyat dünyasındaki yerimizin bir daha sağlamlaştığını biliyoruz. Bunda elbette sevgili okuyucularımızın teveccühü önemli rol oynuyor. Onların desteği, bütün imkânsızlıklara rağmen bizde her sayıyı bir öncekinden daha iyi hazırlama arzu ve heyecanı yaratıyor.

Yeni yıla ufak tefek değişikliklerle girdiğimizi, sayfaları çevirmeye başlayınca fark edeceksiniz. Başından beri sıkıntı yaratan başlık altı resimlerini kaldırarak yeni bir başlık düzeni geliştirdik. Ayrıca yazılarımızı bundan böyle 10 değil, 10.5 puntoyla okuyacaksınız. Böylece gözleriyle problemi olan okuyucularımızın şikâyetlerini gidermiş oluyoruz.

Yeni yılın ilk sayısını uzun zamandır düşündüğümüz “Resim ve Edebiyat” konusuna ayırdık. Bu sayımızda kadın yazarların çokluğu sanırım hemen dikkatinizi çekecektir. Edebiyat tarihçiliğimizin en velût imzalarından biri olan Prof. Dr. İnci Enginün hocamız, Türk romanında resim ve ressamlar üzerine yazdığı bilgi yüklü bir denemeyle dosyamızı zenginleştirdi. Cumhuriyet Döneminde Resim ve Edebiyat İlişkisi adlı bir de kitabı bulunan Dr. Hatice Bilen Buğra da bu sayıda hem bir yazıyla, hem de hocası Prof. Dr. Selçuk Mülayim’le gerçekleştirdiği bir mülâkatla yer aldı. Denemelerini severek okuduğunuzdan emin olduğum Hülya Atakan, Proust’un zengin dünyasında gezinerek bu büyük romancının resim sanatıyla ilişkisini enine boyuna irdeledi. Muhterem Yüceyılmaz, İstanbul’un yokuş ve merdivenlerinden söz ederken, Ayşe Göktük Tunceroğlu, zencilerin Amerika’ya köle olarak getirilmeye başladıkları tarihten Barack Hussein Obama’nın ABD Başkanı seçilişine uzanan uzun ve trajik hikâyeyi çarpıcı bir biçimde özetledi. Funda Özsoy Erdoğan ise Mustafa Kutlu’nun Huzursuz Bacak adlı son hikâye kitabını değerlendirdi. Evet, bu sayıda tam altı kadın yazarımız var.

Turgay Anar “Gözün Vicdanı” başlıklı yazısında, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın resim sanatıyla derin ilişkisini ele aldı. Geçen sayımızda İkinci Yeni hakkındaki sorularımıza doyurucu ve kapsamlı cevaplar veren Doç. Dr. Alâattin Karaca, bu sayıda da kısa bir süre önce kaybettiğimiz İlhan Berk’in modern resimle ilişkisini ve bunu şiirlerine nasıl yansıttığını anlattı. Senail Özkan’ın “Goethe’nin Bir Ressam Olarak Portresi” başlıklı yazısından Goethe’nin bizde az bilinen bir tarafını, ressamlığını öğreniyoruz. Ben de Tanzimat’tan 1950’lere kadar resim ve edebiyat çevrelerinin iç içeliğini anlatmaya çalıştım.

Bütün bu yazıları, resim-edebiyat ilişkisini yansıtan metinlerle zenginleştirdik. Mesela Tevfik Fikret’in “Resmini Yaparken” ve Asaf Hâlet Çelebi’nin “Bedri Rahmi” adlı şiirlerini, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Güzel Sanatlar Akademisi’nde estetik hocası olan Ahmet Hâşim’i anlattığı yazısını, Peyami Safa’nın Türk resmini değerlendirdiği kısa bir fıkrasını, Halide Edib’in bir romanından resimle ilgili bir bölümü ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Paris’te sergileri ve müzeleri gezerken tuttuğu notlardan bazılarını sizin için seçtik. Bütün bu metinleri zengin bir görsel malzemeyle desteklediğimizi söylemeye gerek var mı?
Bu sayının sürprizi ise Selim İleri’nin hikâyesi. Değerli yazar, son zamanlarda hatıra-hikâye karışımı ilgi çekici metinler yazıyor. Okuyacağınız hikâye bunlardan biri; eserlerini beğenerek okuduğu ve şahsen tanıdığı Fikret K.’nın, yani Dr. Fikret Ürgüp’ün karmaşık dünyasını anlatıyor.

Unutmadan söylemeliyim: Kırkambar’ımız yine dopdolu.
Geçen sayımızda mutlaka düzeltilmesi gereken iki hatamız var: Kapakta yayımladığımız fotoğrafta, Mehmed Âkif’in eşi İsmet Hanım’ın yanındaki çocukları Suat’la Feride değil, Tahir’le Suat’tır. Zafer Acar’ın yazısında Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Havaya Çizilen Bulut diye zikredilen şiir kitabının adı ise Havaya Çizilen Dünya olacaktır. Düzeltir, özür dileriz.

Ve bir iyi, bir kötü haberimiz var: Kötü haberimiz, gelecek sayıdan itibaren derginize 1 YTL zam yapmak zorundayız. Bu ay içinde abone olanlar, yapılacak zamdan etkilenmeyecekler. İyi haberimize gelince, yeni bir derginin hazırlığı içindeyiz; yılda iki defa çıkacak hakemli, akademik bir dergi: Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. Türk Edebiyatı Vakfı, aslında böyle bir dergiye çoktan sahip olmalıydı.

Bütün okuyucularımızın yeni yılını tebrik ediyor, hayırlı, verimli, mutlu bir yıl geçirmelerini diliyorum.

Muhabbetle, efendim.

Beşir Ayvazoğlu

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com