2009-01-18

Edebiyatın Kara Yazısı


Karayazı'nın 5. sayısı çıktı.

İki aylık edebiyat dergisi olarak yayın hayatına atılan Karayazı dergisi 2009"un ilk sayısı olan beşinci sayısıyla okuyucusuna ulaşıyor. Yayın hayatına Adana"dan başlayan Karayazı, fanzin bir dergi görünümünde olsa da içerik olarak edebiyat çevrelerinin dikkatini üzerine toplayacak bir nitelikte sürdürüyor yürüyüşünü. Dergi, kâr amacı gütmediği için okuyucunun talebine göre adrese gönderiliyor.

Dergi içerisinde eleştiri bazında oldukça sıkı metinleri görmek mümkün. Örneğin bu eleştiri metinlerinden Ersun Çıplak"a ait olan “İ"kinci Yeniyi Eskitmek” adlı metin bir yandan günümüz Türk şiirinin bir değerlendirmesi yaparken diğer yandan da günümüz şiirinin açılımlarının hâlâ ikinci yeni üzerinden yapıldığına dikkat çekiyor.

Diğer yandan Ömer Aksay"ın İkinci (yeni) Cumhuriyetin İçeriği başlığını taşıyan metni, Garip şiirinin cumhuriyet ideolojisiyle olan sıkı irtibatını ortaya sererken ikinci yeni şairlerinde böyle bir ideolojik sıkıntı olmadığını dile getiriyor. Bu durumun ikinci yeninin ideolojisizliğinden kaynaklanmadığını daha çok şiire verilen önemle irtibatlı olduğunu vurguluyor yazar.

Ayrıca dergi içinde Bıçkın ve Orta Halli romanıyla dikkatleri üzerine çeken Celal Gür"le de roman üzerine ilerleyen bir söyleşi bulunuyor.

Karayazı dergisi genel itibarla şiir ve eleştiriyi merkeze alan ve bu minvalde hayli önemli işlere imza atan bir dergi. Bu haliyle yayın hayatına devam ettiği sürece geniş bir çevrede adından sıklıkla söz ettireceğe benziyor.


Yavuz Altınışık

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com