2013-08-15

Berceste Dergisi, Muhsin İlyas Subaşı Özel Sayısı

Berceste Dergisi, son sayısını Şair ve Yazar Muhsin İlyas Subaşı’nın 50. sanat yılı için özel sayı olarak yayınladı.

100 sayfalık özel sayıda Subaşı’nın biyografisiyle başlayan yazılarda Şairin çalışmaları ve eserleri gündeme alınıp değerlendiriliyor.

Berceste Dergisi’nin bu özel sayısında, Muhsin İlyas Subaşı, yaptıklarından söz ederken önemli bazı hususları dikkati çekerek şöyle diyor: “Burada ülkemin kültürüne sağladığım ancak pek de göz önüne gelmeyen birkaç husustan da söz etmek istiyorum: Biz, acılı bir dönemden geçtik. Daha 20 yaşına gelmemiş bir genç iken Menderes’in idamına şahit oldum. Onun sehpadaki resmini hala saklarım. Okulda öğrenci iken çok ağır baskılardan geçtim. Piyes yazdığım için göze battım ve okuldan atılmam için birileri okul idaresine talimatlar verdi. Buna rağmen, inanmışlığımın gereği neyse onu yaptım. Dil konusunda sürdürdüğümüz bir mücadelenin sonucu olarak Türk Dil Kurumu’nun, Marksist eserleri nasıl koruduğunu, ödüllendirdikleri eserlerden örnekler vererek gösterdim ve bu kurumun kapatılması gibi bir olağanüstü başarıda pay sahibi oldum. Uluslararası düzeyde birçok edebi toplantıya katıldım ve buralarda konuşmalar yaparak Anadolu aydınının görüşlerine aracılık ettim. Bir Amerikalı Yazarın; Bayan Katharine Branning’in ülkemiz hakkında, maddi hiçbir değerle ölçülemeyecek kadar güzel ve etkili tespitlerle dolu “Bir Çay Daha Lütfen” adıyla eser yazmasına öncülük ettim. Merhum Ahmet Kabaklı’nın çıkardığı “Türk Edebiyatı” dergisi, ders kitabı ebadında ve az sayfalıydı. O yıllarda, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri yeni ve çok kaliteli dergiler çıkarmaya başladılar. Onların karşısında Türk Edebiyatı dergisinin durumu beni rahatsız etmeye başladı. Oturdum, gazete sahibi Kemal Ilıcak’a uzunca bir mektup yazıp, bunun düzeltilmesi gerektiğini anlattım. Verdiği cevapta, ‘Senin uyarın üzerine Kabaklı Hoca’nın dergisini tesislerimizde basacağız’, şeklinde mektubu geldi ve dergi gerçekten bugünkü muhtevasını 1979’da kazanmış oldu.”

Bekir Oğuzbaşaran’ın Muhsin İlyas Subaşı’yla uzunca bir konuşmasının da yer aldığı dergide, Subaşı hakkında, Mustafa Miyasoğlu, Katharine Branning, Selim Tunçbilek, Mehmet Nuri Yardım, Hüzeyme Yeşim Koçak, Muammer Yılmaz, Remzi Yıldırım, Ünal Tayfur, Vedat Ali Tok, Sergül Vural, Mehmet Gökkaya, İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Şevket Bulut, Emir Kalkan, H:Fethi Gözler, Şadi Hüner, İbrahim Minnetoğlu, Enes Pala, Hasan Avni Yüksel, Selçuk Gönlübol, Ümit Fehmi Sorgunlu, Halime Biray, Sevinç Ç okum, Ahmet Sıvacı, Gülcan Kulen, M. Halistin Kukul, Ahmet Kaplan, Sait Özer, Muhittin Ziya Gözler ve A. Vahap Taştan Yazılarıyla, Mehmet Çayırdağ, Mahmut Fidanil, Kemal Ahmet Şen, Yusuf Akyüz ve Şükrü Ünal şiirleriyle çeşitli yorum ve değerlendirmelerde bulunuyorlar.



Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com