2013-01-31

'Yordam’ dergisinin 16. yürüyüşü


yordam_16_kapakYordam dergisinin 16. sayısı raflarda yerini almaya başladı.
Bu sayı kapağına 1963 yılında Güney Vietnam’daki baskıcı rejimi protesto etmek için kendini yakan Thich Quang Duc’u taşıyan Yordam yine düşünce yazıları, şiirler ve öykülerden oluşuyor.
Yordam, bu sayı başlayan “Mesleklerin Şair ve Yazarlara Ettikleri” soruşturmasında Cihat Duman’ın görüşlerine yer vermiş. Dergi Cihat Duman’ın “Avukatlık Mesleğimin Şiirine Tesiri” başlıklı yazısı ile açılıyor. Bu sayı öne çıkan bir başka yazı ise Cemile Özkan’ın kaleme aldığı “Türkiye İslamcısının Sancaktarı” isimli yazı. Cemile Özkan “A. Jolie in, A. Müftüoğlu out” diyerek Sancaktar dergisinin tanıtım sayısını eleştiriyor. Kapağa taşınan diğer yazı Mine Uz’a ait. Mine Uz “Onlar Hala Ordalar ve Adalet İstiyorlar” yazısında Cumartesi Annelerini konu ediniyor.
Takip edenlerin yakında bildiği gibi şiire de ağırlık veren dergi Türkçeden Kürtçeye çevrilmiş ünlü şiirler de içeriyor. Derginin arka kapağında da Yusuf Ekinci’nin, Ah Muhsin Ünlü’nün bir şiirine nazire olarak yazdığı “Ah Uludere’de Ben de Olsaydım” şiiri yer alıyor.
Yordam’ın bu sayısında yer alan isimler şöyle: Ferci Amca, Esra Aydın, Arzu Babür, Ahmet Buluğtekin, Sadi Coşkun, Osman Çakar, Nûhat Deştî, Cihat Duman, Yusuf Ekinci, Görkem Evci, Erkan Karakiraz, Hülya Kurgan, Mehmet Ali Meriç, Cemile Özcan, Mehmet Sefa Özdemir, Hasan Özlen, Semuhi Sinanoğlu, Hüseyin Şahin, Rêbaz Şoreş, Bekir Türker, Mine Uz, Mehmet Zeybek.
Bu sayı ile beraber bundan böyle her sayıda farklı bir koordinatör olacağı da haber vermiş.
Dergi ile iletişime geçmek ve satış noktalarını öğrenmek için:
https://www.facebook.com/YordamDergisi
https://twitter.com/yordamdergisi
http://yordamdergisi.blogspot.com/

41. Sözcükler


41Kırk birinci sayımızla karşınızdayız. Ocak ayı Nâzım Hikmet’in 111. doğum yılı. Yine ilk kez yayımlanan bir yazısıyla anıyoruz.
İspanyol dilinin en önemli ödülü sayılan Cervantes Ödülünü 2012’de şair Jose Manuel Caballero Bonald kazandı. Kendisiyle yapılan konuşmalara verdiği yanıtları okuduğunuzda gerçek bir şair sesi duymaktan mutlu olacaksınız.
Günümüz Portekiz edebiyatının önde gelen yazarlarından Gonçalo M. Tavares’in Bay Brecht’i, ondan el alan bir yaratıcılık örneği.
Diderot’yu benzersiz bir Türkçeyle çeviren Orhan Suda, klasik edebiyatın değer biçilmez güzellikleriyle buluşturuyor okurları.
Ferit Edgü, güncel bir sergi çevresinde sanatın temel sorunlarına ilişkin sorular sorup yanıtlar arıyor. Emin Özdemir, edebiyat yapıtlarında günümüzün kahramanlarını buluyor. Gürsel Korat, yakıcı bir güncel sorunu, lise edebiyat kitaplarındaki beğenisizlik ve tutarsızlıkları irdeliyor.
Hakan Savaş, son filmlerinden Paris’te Geceyarısı çevresinde Woody Allen’in yaratı dünyasına eğiliyor.
Bu sayımızın şiirleri kadar, çeviri şiirleri de öne çıkıyor. Öykünün yeni seslerinin de ilgi uyandıracağını umuyoruz.
Resimler Selma Gürbüz’ün yeni çalışmalarından.
Savaşsız, sömürüsüz bir dünya dileğiyle, mutlu yıllar,
İyi okumalar.
Künye
SÖZCÜKLER DERGİSİ 41. SAYI (OCAK-ŞUBAT 2013)
MISIR İZLENİMLERİ / Nâzım Hikmet
BÜYÜK YAZARLAR İSYANKÂRDIR / Jose Manuel Caballero Bonald
DÖNEKLER VE KÖPEKLER / Emin Özdemir
“UZUN GECE, UZAK YOLCULUKLAR” / Ferit Edgü
ZEVK DÜŞKÜNLERİNE UYARI / Denis Diderot
SOĞUK OTLARIN ÜSTÜNDE / Şavkar Altınel
LİSE EDEBİYAT KİTAPLARI / Gürsel Korat
BAY BRECHT / Gonçalo M. Tavares
AVARE ÇALI / A. Adnan Azar
PARİS’TE GECE YARISI / Hakan Savaş
“LEKTORAT” ÜZERİNE / Yüksel Pazarkaya
“BEN VE ÖTEKİ” / Mukadder Özgeç
HUDUTTA FEMİNİZM / Sima Özkan Yıldırım
YÜZ YILLIK YALNIZLIK / Mehmet Yıldırım
PASOLİNİ VE KEN LOACH / Besim Dalgıç
AKM / Alişan Çapan
Şiirleriyle; Cevat Çapan, Süreyya Berfe, Refik Durbaş, Robert Lowell, John Clare, Roni Margulies, Gottfried Benn, Ferruh Tunç, Oğuzhan Akay, Turgay Fişekçi, küçük İskender, Memed Arif B., Adnan Metin, Alicia E. Stallings, Umut Ünalan, Hakan Tabakan, Hulusi Özoklav.
Öyküleriyle; Gizem Aras, Hakkı İnanç, A. Serdar Küçük, Mehmet Fatih Özbay, Zarife Tunç, Melsen Tunca, Özgür Puya.

'Vuslat' dergisinde şehit ve şehadet


Vuslat Dergisi 140. sayısında, “Şehid ve Şehadet” konusunu gündeme getirmekte. Şehadetin önemi, şehidlerin özellikleri, kimin uğrunda ölmek, Kur’an’da şehadet ve şehid hayatlarından kesitler Vuslat Dergisi Şubat sayısında…


Şubat Ayı Şehadet Ayı

Türkiyeli Müslümanlar yıllardır, Şubat ayını Şehadet ayı olarak ilan etmişlerdir. Şubat ayında, şehidlikle, şehadetle ilgili programlar düzenlenir. Şehidlerimiz rahmetle yâd edilir. Bu vesileyle O aziz şehidlerin davalarının yalnız olmadığı mesajı verilir.

Tarihe baktığımızda, İslam ümmeti İslam davası uğruna bugüne kadar birçok şehid vermiştir. Bir davaya inanmak o davanın uğruna canını dahi ortaya koymakla paraleldir. Dava demek bir nevi can demektir. Dolaysıyla İslam davası çok büyüktür, büyük fedakârlıklar ister. Senden bütün yaşamını ister. Şehidlik, tarihimizden bize bir mirastır.  Şehid olmak şahid olmaktır. Şehid olmak bir sonraki nesillere ışık olmaktır. İslam uğruna şehid olmak isteyenler, tarihteki şehidlerin hayatına bakarak feyz almaları ve kendi hayatlarını o hayatlara göre yönlendirmeleri gerekir.

Şubat ayını şehadet ayı olarak, önemli kılan o ayda birçok müslümanın şehid olması ve özelikle de İslam dünyasında; âlim, düşünür, kanaat önderlerinin, İslam düşmanları tarafından şehid edilmesidir.  Şubat ayı içerisinde şehid edilen müslümanları şöyle sıralayabiliriz; Hasan El-Benna, Metin Yüksel, Melik el Şahbaz (Malcolm x), Abbas Musavi, İmad Muğniye… Ayrıca bu tarihte toplu katliamlar oldu; Hama Katliamı, El Halil katliamı ve Şeyh Said Hareketin Başlangıcı da bu tarihe denk gelmektedir.

Şehadet Karanlığın Üstünü Aydınlan Nur

Şehadet karanlığın üstünü aydınlatan bir nurdur. Şehid varlığını Allah’ın varlığına armağan eden mücahid! Şehadet, Allah’ın bir ikramıdır. O ikramdan herkes istifade edemez. Şehid gibi yaşamayana şehadet nasip olmaz. Yukarıda ismini zikrettiğimiz değerli şahsiyetlerin hayatları mücadeleleri incelendiğinde; hayatları, yaşamları, düşünceleri şehadet kapısına açılan bir ufuk kapısı olduğu görülecektir.

Şehid Metin Yüksel

Türkiyeli büyük âlim rahmetli Molla Sadrettin Yüksel hocanın oğlu, Şehid Metin Yüksel hayatayken yakın çevresine şöyle söylediği söylenmekte: “Ben 30 yaşına varmadan şehid olurum. Eğer ben şehid olursam, mutlaka benim cenazemi iki gün üç gün bekletin.  Benim cenazemi de İslam davasına kulanın” demekteydi.  Metin Yüksel 21 yıllık ömrüne İslam Davası için birçok eylem sığdırdı.  Örnek ve önder bir şahsiyet oldu.

Şehid Hasan el Benna

Yine Şehid Hasan el Benna arkadaşlarıyla birlikte Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nı kurarken şöyle ahitleştiği söylenmekte: “Sadece İslam Davası için yaşamaya ve yine onun için ölmeye yemin ederek aralarında ahitleştiler, Allah’a ve birbirlerine söz verdiler.”   Hasan el Benna kısa hayatına büyük bir hayat inşa etti. Hayatının baharında ebedi kurtuluş imzasını attı ve büyük bir uyanış başlattı.

Dergiden Diğer Konu Başlıkları

Muhammed İslamoğlu, “Allah Yolunda Şehadet” isimli makalesinde, İnsanın yaratılış gayesine uygun olan gaye; Allah yolunda cihad etmek olduğu tespitinde bulunuyor.

Prof. Dr. Ahmet Lütfi Kazancı, “Hz. Peygamber Döneminde Şehadet” araştırma yazısında Hz. Peygamber döneminde şehadetten örnekler vererek şehadetin önemi üzerinde durmakta.

Mehmet Kamil, “Şahidlik, Şehadet ve Şehidi Anlamak” makalesinde şehidlerin düşüncelerinden yola çıkarak şehadet psikolojisini hatırlatmakta.

Hüseyin Kerim Ece, “Kur’an’da Şehâdet Kavramı” inceleme yazısında şehadet kavramını ele almakta.

Ayşe Şimşek, “Bir Şehadet Aşığı: Şehid Bilal Yaldızcı” yazısıyla şehid Bilal’in hayatından kesitler sunmakta.

Dergi hakkında detaylı bilgi için: 
(0216) 612 78 22 

2013-01-29

'Semaver Öykü' dergisinin 4.sayısı çıktı

Semaver Öykü’nün yeni sayısı çıktı!Semaver Öykü’nün Ocak-Şubat sayısı çıktı. Bu sayıda yer alan yazarlar ve eserleri şöyle:
“Öykü Yaşamın Sesidir”/ Mustafa Balel
“Kanayaduran Aşklar Ezgisi”/ Bülent Gündoğan
Anlıktırkaranlık/Nihan Işıker
Satılık Adam/Ahmet Karacan
Çay Sevmeyen Martı/ Emrah Koçak
Kestane Çocuk/ Seçkin Gündüz
Yenilginin Kıyısında/ Muhammet Erdevir
Okuma Notları-”İnci Aral Ve Yazma Büyüsü Üzerine” / Baki Karcı
Semaver Söyleşi  “Meral Afacan Bayrak ”
Kıyı Köşe/ Meral Afacan Bayrak
Özlenen Dem/Yaşar İlhan
2012’de Hikâyemiz / Mustafa Uçurum

2013-01-11

Hayat, edebiyat dergisi 'Mahalle Mektebi'


İki ayda bir yayınlanan Mahalle Mektebi ocak ayında 9. sayısını çıkardı.
Hayat ve edebiyat alt başlığıyla okurlarına seslenen dergi, hayata ve edebiyata dair yazılarıyla yayın hayatını sürdürüyor. 
Dergide şiirleri Vural Kaya / Mustafa Köneçoğlu, öyküleri Abdullah Harmancı / İsmail Özen, denemeleri ise Ulvi Kubilay Dündar / Köksal Alver seçiyor.
Derginin ağırlığını genç kalemler oluşturuyor.
Yedinci sayı ile birlikte tasarımını değiştiren dergi daha dinamik bir görüntüyle okurlarının karşısına çıkıyor. Şiir, öykü, deneme, sinema, gezi, kitap yazılarıyla bütün okurlara seslenen Mahalle Mektebi, daha fazla okura ulaşmayı hedefliyor.
Bu sayıda Ertuğrul Rast; Akif Kuruçay’la şiirden şehirlere uzanan  derinlikli bir söyleşi gerçekleştirdi.Şiirlerde; Akif Kuruçay, Ertuğrul Rast, Rıdvan Ünal, Afrâ Kutluğ Benli,Özgür İren Bayram, Mücahit Ocakden, Vildan Yüce, Vasfettin Yağız, Selami Ay, İlhan Kayhan, Mustafa Demir, Tayyib Atmaca, Mücahid Dündar ve Ali Bektaş yer alırken çeviri alanında bir evren oluşturuldu.
İbrahim Demirci çevirisiyle Nizar Kabbânî; İbrahim Kunt çevirisiyle Furûğ Ferruhzad yer alıyor. Öykülerde iseCihan Aktaş, İsmail Özen, Yılmaz Yılmaz, Numan Altuğ Öksüz, Muhammet Manap, Müzeyyen Çelik, Emine Terzi ve çevirilerde Nurullah Koltaş ve Turgut Koç; James Joyce ile Mihail Nuayma çevirisiyle dergiyi zenginleştiren isimler.
Murat Ak, Muammer Ulutürk, Köksal Alver, Fatih Kap, Ali Akar, Ahmet Taşğın, Hasan Arslan, Ümit Savaş Taşkesen, Gürkan Gülcemal, İsmail Özen, İsmail Detseli denemeleriyle yer alırken Bekir Şahin Bulgaristan’da bir kitap sevdalısı ve koleksiyoner Akif Atakan'ı ve kültürel mirasımızı derginin sayfalarına taşıyor.
Seyyâh-ı Hayrân Ziyâ Çelebi ''yola koyulana gün ışımıştır' 'düsturuyla Dersaadetten Osmanlı’nın kurulduğu coğrafyaya uzanarak kadim dilde yazılarını devam ettirirken Ahmet Aksoy “Uzun Hikaye'' üzerinden Osman Sınavı irdeliyor.
Tuna Akçay'ın fotoğrafları ve Mahmut Arlı'nın kendine has çizgisiyle dergi görsel olarak zenginleştirilmiş.

Birinci yılını geride bırakan dergi, ciddiyetle ve sorumluluk bilinciyle nitelikli eserler vermeye devam ediyor.

Mahalle Mektebi’ni okurlar Eskişehir’de İnsancıl Sahhaf, Adımlar Kitabevi, Yediler Kitabevi; Konya’da Hüner, Çizgi, Bosna Enes, Endülüs kitabevlerinden; Batman’da Bilge Kitabevi’nden; Adana’da Şadırvan Kitabevi’nden; Bursa’da Gaye, Seriyye, Uludağ, Bkm, Asa kitabevlerinden; Rize’de Önce Kitabevi’nden; İstanbul’da Mephisto Taksim, Mephisto Kadıköy, Ağaç, İnkılap, Simurg ve Semerkand kitabevlerinden ve Kadıköy ve Üsküdar İskele gazete bayilerinden; Ankara’da İmge, Kurtuba, İhtiyar, Turhan kitabevlerinden; Kayseri’de Akabe Kitabevinden; Gaziantep’te Yaşar Cevizli gazete bayiinden; İzmir’de Yakın Kitabevi’nden; Malatya’da Fidan Kitabevi’nden ve Denizli’de Hicret Kitabevi’nden temin edebilirler.


2013-01-10

‘Mostar’ dergisinde internetin halleri



Mostar dergisi gençleşen yeni yüzüyle ve ilk günden bugüne değin getirdiği entelektüel birikimiyle yoluna devam ediyor. Ocak 2013 tarihli 95. sayısında gençleşen Mostar, fütüvvetnamelerde anlatılan bir gençliğe ulaşmayı arzularken bu yeni yüzüyle de hem gençliği okurlarının karşısına çıkarıyor hem de kendisi gençliğin karşısına çıkıyor.

2013 yılının ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde ülkemizde ve dünyada her geçen gün kullanımı yaygınlaşan ve sınırları daraltan hatta ortadan kaldıran internet kuşkusuz yüzyılın en önemli buluşu. İnternet aracılığıyla bilgi paylaşımı ve bilgi üretimi zaman ve mekân açısından birçok kolaylık sağlıyor bizlere. Ancak bilginin anonimleşmesi ve parçalanıp fragmanlaşması, güvenirlilik kaygısının had safhada olduğu bilgi dolaşımı, bu bilgiye ulaşan insanların ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor? Dünya tarihinde yer alan en büyük kütüphanelerden dahi daha fazla bilgiyi bünyesinde barındıran internet ağı, kendisini kullanan insanları ilmi olarak doyurabiliyor mu? İnternet aracılığıyla ulaştığınız bilgilere ne kadar güvenebilir, buradan elde ettiğiniz malumatlarla kendinizi ne kadar geliştirebilirsiniz?

Mostar yeni sayısı ve gençleşen yeni yüzüyle bu sorulara bir cevap bulmak için kapak konusunu “Senin İlmin Kaç Gigabyte” başlığıyla internet sorununa ayırdı. Kapak konumuzda okuyucuyu doyuracak cevaplar bulmaya çalışırken Ömer Kadıoğlu, Türkiye’de internet dendiğinde akla gelen ilk isim olan Hakkı Öcal ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Hakkı Öcal, internet yoluyla âlim olunmayacağını ancak, internetin ilim diye yutturulmaya çalışılan kötü bilgilerle mücadele etmede bize nasıl eşit bir hareket zemini sağlayacağını anlattı. Kapak yazılarında M. Selman Karabul “İnternetten Aldım Haberi” yazısıyla hem bilgisayar hem de internetle ilgili kişisel macerasını bizimle paylaştı. M. Necip Ârâste “İlim nerede, İnternet Nerede?” sorusunu sordu. Ahmet Karakaya ise hepimizin zihnini kurcalayan bir meseleye dokunarak “Bilgisayar mı Akıllı, İnsan mı?” sorusuna cevap aradı.

Tarih Diyaloglarında Murat Aydoğdu “Orta Çağ Neyin Ortasıdır?”, Mâverâ bölümünde Mümin Munis “Konya’yı İşgale Gelen Moğollar”, Portre bölümünde Muhsin Türkoğlu “Zindanda Çeyrek Asır: Barat Hacı” ve “Madem Bir Su Damlacığı…” yazılarıyla sizlerle buluşuyor. Dergimizin en önemli bölümü olan “Tezgâh” ise Mostar okuyucularıyla bir köprü kurmak için okuyucularımızı kendi yazı, eleştiri, mail, tavsiye ve paylaşımlarıyla dergi mutfağına davet ettiğimiz bir bölüm. Ödüllü senaryo yarışmasının da bulunduğu bu bölüm tamamen sizin için, size açılmış bir bölüm yani.

Gündelik hayatın, sosyal konuların, genel kültürün ve mizahın geniş yer tuttuğu Mostar, gençleşen yazılarıyla sizleri selamlıyor. Fotoğraf köşesinde Beyaz Arif Akbaş “Amatör Fotoğrafçının Rehberi: Fotoğrafa Giriş” yazısıyla, Emre Baştuğ Aynelhayat’ta “Biriktirmek Tatlı Bir Hastalıktır”, Mükerrem Mete “Çorba”, Murat Kuşbaz Öğrenci Günlüğünde “Yine Makarna Yedim”, A. Cevher Önce Hayat Bilgisinde “Ev Arkadaşı Aranıyor”, Serhat Albamya ise Çizgi-Dizi de “Bu Bir Yol Hikâyesi” isimli yazılarıyla karşınızda olacak.

Tüm bu yazıların dışında Ahmet Sözbilir “Gençliğin Gündemi”, Serdar Demir “Kitap”, N. Âsaf Çelik “Külliyat”, Rıza Can Ermiş “Bilişim”, M. Bahaddin Durak “Şifahâne”, Kenan Aydın “Cemiyet”, Selim Uğur “Rahle”, Davut Bayraklı “Kırkambar”, Abdullah Karaca “Çizgili Düşler” ve Oktay Kılavuz “Zaman Zaman İçinde” bölümleriyle okurun ilgisini bekliyorlar.

‘Türk Edebiyatı’ dergisi, 471


Türk Edebiyatı dergisi, Ocak-2013 tarihli 471. sayısıyla yürüyüşünü sürdürüyor.
Yeni yılın ilk sayısında, Burcu Yılmaz Çebin ve Deniz Depe’nin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü profesörlerinden İbrahim Şahin’le yaptıkları röportaj yer alıyor. Röportajın başlığı: “Tanpınar’ın Geldiği Nokta Sentezin İmkansızlığıdır”
Funda Özsoy Erdoğan’ın Nazan Bekiroğlu’nun yeni romanı Nar Ağacı hakkındaki yazısı ve Nazan Bekiroğlu ile yapılan bir röportaj da dergide yer alıyor.
Sezai Coşkun’un İhsan Oktay Anar’ın son romanı hakkında bir değerlendirmesi, Prof. Dr. Mehmet Arslan’la yapılan bir söyleşi, İnci Enginün’ün “Sevgili Pepe” başlıklı kısa denemesi ve Mustafa Koç’un Dülgerzade Tekkesi’ni konu alan yazısı Türk Edebiyatı’nın bu sayısında yer alan dikkat çekici yazılardan sadece birkaçı…
Dergide ayrıca Neyzen Tevfik’in Mısır’da misafiri olduğu Mehmed Âkif hakkında 1950 yılında Vatan gazetesinde yayınladığı yazıya ve Necip Fazıl tarafından Nahit Sırrı Örik’e yazılmış iki mektuba da yer verilmiş.
Cengizhan Orakçı, Mehmet Aycı, Cafer Keklikçi, Cevdet Karal, Mehmet Yılmaz, Nazım Payam, Abdurrahman Hancıoğlu, Ahmettahsin Erdoğan, İsmail Aykanat, Mehmet Narlı, Serap Azra, Ziya Paşa Akyürek, Abdurrahman Şimşek, Mehmet Özdemir şiirleriyle; Recep Seyhan ve Deniz Özbeyli de hikâyeleriyle Türk Edebiyatı’nın bu sayısında yer alıyorlar.

'Ayna İnsan' dergisi 6.sayısında


Ayna İnsan Ocak-Şubat-Mart-Nisan 2013, 6. sayısıyla okurla buluşuyor. Bu sayıda bir ilki daha gerçekleştirerek Yaşar Bedri Özdemir dosyası oluşturduk. Sözkonusu dosyaya incelemeleriyle Abdülkadir Akdemir, Bilal Can ve Fatih Yavuz Çiçek katkıda bulundu. Abdülkadir Akdemir’in Yaşar Bedri'yle yaptığı söyleşinin ve dosyada yer alan incelemelerin, şairin şiiri ve diğer sanatlara bakışının algılanmasında okurlara yol gösterecek bir işaret fişeği yakacağınıdüşünüyoruz. Derginin 6.sayısında Arzu Alkan Ateş, Regiman Deniz, Semiha Kavak, deneme, inceleme ve sinema yazılarıyla, Pınar Saka, öyküyle yer aldılar.6.sayınınşairleri Adnan Onay, Hasan Parlak, İshak Altundağ, İsmail Kemal Durhan, Kubilay Bürgan, Mahmut Aşer, Serkan Türk ve Seyit Pelitli.






İçindekiler



Ayna İnsan/Sunuş : Kış ve Kar’ın Güzelliğini Duyumsamak

Abdülkadir Akdemir : “Her ahım devrimdir, her nefesim intihar”: Yaşar Bedri

Arzu Alkan Ateş : Çöl’de Şaire Rastlamak

Bilal Can : Şair, Şiir Ve Resim

Fatih Yavuz Çiçek : Yaşar Bedri Şiirlerinde Ölümün Kırılgan Aynası

Pınar Saka : Ömr-i Taun

Regiman Deniz : Senaryo Edebî Bir Eser midir?

Semiha Kavak : Kamusal Alan Bilmecesi

Söyleşi : Abdülkadir Akdemir Sordu, Yaşar Bedri Yanıtladı


Ve şiirleriyle;


Adnan Onay : Dört Elementin Ritmiyle

İshak Altundağ : Setre

Hasan Parlak : Vefa ki Bir Hayal Yüzdür

İsmail Kemal Durhan : Sprechfolterung

Kubilay Bürgan : Ölüm Zamanı İçin Bir Şiir

Mahmut Aşer : Gelirim

Serkan Türk : Gece Defteri

Seyit Pelitli : Geceyi Bu Kadar Açık Saçmalama Alışkanlığı


İletişim: 
aynaveinsan@gmail.com

'Karabatak' 1 yaşında


Karabatak dergisi, bir yıl önce kanatlarından acı sular damlatarak çıkmıştı okurunun karşısına. Sanat ve estetik çizgisinden ödün vermeyerek doldurduğu yaşının mutluluğunu yaşıyor şimdi, yolculuğunda kendisini yalnız bırakmayan değerli okurlarına ve katkıda bulunan şair, yazar dostlarına ebedi teşekkürlerini sunarak.
Yeni ebadıyla okurunun karşısına çıkan Karabatak, yine içerik zenginliğiyle göz dolduruyor. Bu sayının röportajını Bünyamin Demirci, ülkemizin gizli hazinelerinden biri, “Çünkü dinlersen irşad olursun” diyen neyzen Salih Bilgin’le yaptı. Ney sesinin arkasında yükselen kadim felsefenin kapılarını, Karabatak okurları için araladı değerli üstat.
Derginin bir diğer önemli konusuysa edebiyatın robinsonadları. A. Ali Ural “İki Ruh İki Ada”, Fatih Taşçı “Bir Vahşet Medeniyetine Geçiş Denemesi: Sineklerin Tanrısı”, Bünyamin Demirci “Aradığınız Kahraman Bulunmuştur”, Şafak Çelik “Aklın Sınırlarında Tanrısal Tutsaklık” ve Tuna Lütfü Yukay “Farklı Bir Ada Romanı” adlı yazılarıyla, ada romanlarını farklı bakış açılarından incelediler.
Hasan Akay, Celal Fedai, Ali Galip Yener, Murat Batmankaya ve Yahya Kurtkaya poetikalarıyla;
Mehmet Sabri Genç “Ferhunde Berberler ve Kadınlar”, Nur Kıpçak “Antik Yunan Oyunlarında Perde Arkası” ve Hasibe Çerko “Paranteze Alınmış Armut Ağacı” adlı denemeleriyle;
Mustafa Kutlu’nun büyük eseri “Uzun Hikâye”nin sinema uyarlamasıyla ilgili yazısıyla Muhsin Mete bu sayının isimlerinden bazıları.
Ayrıca her sayıda olduğu gibi F. Hande Topbaş “Işıkların Oyunu” ve Rahşan Tekşen “Kurna Hakku” adlı gezi yazılarıyla;n büyük eseri “Uzun Hikâye”nin sinema uyarlamasıyla ilgili yazısıyla Muhsin Mete bu sayının isimlerinden bazıları.
Hüseyin Sorgun “Pangar’da Macbeth, Darülbedai Caddesi’nde Huzur Sokağı ve Ateşli Sabır ve Dot’tan Doğan Sarı Ay!” adlı tiyatro;
Hakan Bilge “Mevlânâ’nın Sinema Yolculuğu” adlı sinema;
Yasemin Karahüseyin Erkan Oğur’u anlattığı “Saf Müzik, Saf İnsan” adlı müzik yazısıyla yer alırken,
Güzide Ertürk, Demet Soysal, Ayşe Sevim ve Ayşe Uçkan öyküleriyle göz dolduruyorlar.
Elbette şairlerimizi unutmadık: A. Ali Ural, Celâl Fedai, Hüseyin Akın, Murat Batmankaya, Yahya Kurtkaya, Nurettin Durman, Ayşe Sevim, Şafak Çelik, Meryem Kılıç, Çayan Özvaran, Hüseyin Karaca, Metin Erol, Hasibe Çerko, F. Nuriye Torun, Berkay Öztürk, Erol Çatalyürek ve Kübra Nur Duran.

2013-01-07

‘Yedi İklim’ dergisi 274. sayısında


Şehirler değerler üzerine kurulur. Evler, yollar, çarşılar, sokaklar, tapınaklar, kamu yapıları, bahçeler bu değerlerin toplumsal yaşamda somut olarak gözlemlenebildiği alanlardır. Sokaklarını gezerek, çarşılarında alışveriş yaparak, parklarında oturarak; bir şehrin yoksullarına nasıl davrandığı, kurtlara kuşlara nasıl muamele ettiği, hatta insanların Tanrıyla ilişkisi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İslâm şehirlerindeki kapalı çarşı sistemi, arastalar, camiler, medreseler, tekkeler, zaviyeler, aşhaneler, sebiller, bütün bunları kapsayan külliyeler; bu yapıların etrafında şekillenen, hayatın hemen her alanına uzanan vakıflar, her biri arkasında yatan soyut değerlerin toplumsal yaşamdaki somut görünümleridir.
Özellikle yönetim merkezi işlevini yüklenmiş şehirlerde değerlerle yapılar ilişkisini gözlemlemek çok daha kolaydır. Bu duyguyu hissetmek için İstanbul, Edirne, Bursa, Konya, Kayseri, Şam ve Bağdat’ın merkezi kesimlerinde bir süre dolaşmak yeterlidir.
Bir şehir özellikle kurucularının değerleri etrafında şekillenir. Sonradan gelenler bu değerlerle ilişkisine bağlı olarak şehre yeni bir biçim verirler. Ya kuruculardan devraldıkları değerleri daha da derinleştirerek şehri buna göre geliştirirler ya da o değerlerden uzaklaşarak, benimsedikleri yeni değerlere göre şehre yeni bir kimlik kazandırmaya çalışırlar. Mimari yapılarda somutlaşan değerleri tümüyle yok edemedikleri için de sevimsiz, melez bir yapı çıkar ortaya. Yukarıda saydığımız İslâm şehirlerinin şu andaki görünümü tam da budur. Uygarlık seçimindeki yön değiştirme nedeniyle, şimdi değerlerin sadece iskeleti kalmıştır ortada. Ancak bu değerler taşa, toprağa o kadar güçlü biçimde sinmişlerdir ki, sadece iskeletlerinin varlığı bile alttan alta onların varlığını hissettirmekte, bir gün diriliverecekleri umudunu canlı tutmaya yetmektedir.
Şehir, bir bakıma kültürün birikmiş hâlidir. Camiye, tekkeye her giren, çarşısından alışveriş eden kişi, oralardan bir şeyler alırken, kendisinden de oraya bir şeyler katar sanki. Bu nedenledir ki, şehirler oradaki insanların toplamından daha fazla şey ifade eder.
Günümüzde eski uygarlık merkezlerin kuşatan yeni yerleşim alanlarına bakarak değerler farklılaşmasını algılamak çok daha kolaydır. Bu yeni kentlerde yolcuların, yoksulların, kuşların, hayvanların nasıl sahiplenileceği sorusuna yer yoktur; daha tasarlama aşamasında kendilerinden saymadıkları bu unsurların bu mekânlara ulaşmamaları için gerekli tedbirler alınmıştır.
Şehirlerde trajik dönüşüm, farklı uygarlık değerlerine sahip toplulukların eline geçtiği dönemlerde yaşanır. Maddî değerlerin yağmalanması bunun en yüzeysel olanıdır. Daha ileri aşamada, bütün maddî birikimin kasıtlı olarak yok edilir. Avrupa, özellikle İspanya bu konudaki en kötü sicile sahip ülkedir.
Çeyrek yüzyıldır İslâm Coğrafyası üzerinde süren savaş, birçok kötülüklerinin yanında uygarlığın en somut göstergesi olan maddi yapıları da ortadan kaldırmaktadır. Bosna Savaşı ile İslâm Uygarlığının Balkanlardaki değerler birikimi önemli ölçüde yok edildi. Afganistan, Irak, Suriye topraklarına bu yıkım ne yazık ki sürmektedir.
Topluma eser kazandırmayı amaçlayan güç sahiplerinin olaya bu bütünlük içinde bakmaları dileğiyle.
İçindekiler:
Yedi İklim-Şehir ve Değerler
Hasan Aycın-Çizgi
Ali Haydar Haksal-O Geldi Ben Gittim
Recep Seyhan-Yüksek Sesli Kaynaşmalı II
Nevzat Akyar-Uçurumun Kenarında
Selvigül Kandoğmuş Şahin-Acıyı Gömdüler
Mustafa Cemil Efe-Hüsn-i Hat
Adem Turan-Şiir Taşı / Ebabil Taşı / Filistin Taş / Endülüslü Dilsiz Taş
Erdal Çakır-Arka Pencere
Ahmet Tokiş-Konuk Sorunu
Hacer Akıcı-Haziran Ayaklaması / Çargrad
Abdulkadir Akdemir-Denge Unsuru
Silvan Alpoğuz-İşte Böyle
Berk Karapınar-Kır Çocukları
İsmail Söylemez-Esrik Saatlere Anlatı Mim Rivayetleri
Bilal Yavuz-Anıtkabir / Defans
Metin Tonbul-Doğum Günü Şiiri
Hatice Çay-Bulgaryalı / M Korkusu
Sertaç Gereç-Ölüme Mektup
Ertuğrul Demir-Sututan Şiir
Abdurrahman Danış-Bıraktım Kırmızıya (Kırmızı Ahengin de)
Kadir Ünal-“Alo Orası Neresi Burası Bir Adam”
Fatmanur Atik-Seni Unutmayacağız Barış Manço
Cahit Zarifoğlu-Katıraslan -III-
Ebu Talip b. Abdülmuttalib-Kaside-i Şib’iyye: Türkçesi: Veysel Akdoğan
Ali Haydar Haksal-Akif İnan Şiirinde Gelecek
Osman Bayraktar-Memduh Şevket Esendal’ın Hikâyesi: Siyasanın Gölgesinde Kalan Yazarlık
Memduh Şevket Esendal-Ben de Avrupa Medeniyeti Yanlış Dinin Kâfiri oluyorum” Memduh Şevket Esendal’ın Bir Mektubu
Özden Aydın-Ebru
Yeprem Türk-“İnsana Her Dem Kim (Kul) Olduğunu Hatırlatan Hüzündür” Erkan Kara ile Söyleşi

'Üçüncü Mevki'nin son sayısı


2012’nin şubatında yayımlanan ilk sayısıyla beraber “Edebiyat da bizi birleştiremeyecekse yaşamayalım.” diyen Üçüncü Mevki öldü. Buyrun cenazemize. Edebiyat bizi birleştirebildi mi, bilmiyoruz. Biz elimizden geleni yaptığımıza inanıyoruz, herkese kapımız açıktı, özgür olmak, hissettirmek önemliydi.

Son sayımızın şairleri; Hayriye Ünal, Murat Üstübal, Seyhan Kurt, Ayşegül Tözeren, Murat Çelik, Ertuğrul Rast, Bilâl Yavuz, Umur Çepni, A.Çağrı Bayındırlı, Tevfik Hatipoğlu, İsmail Kemal Durhan, Özgür Ergün Bayram, Ayşegül Öztürk, Ahmet Testici, Ferhat Dönmez, Emre Gürkan Kanmaz, Burcu Karakoç, Furkan Diben ve Ahmet Seven.
Ertuğrul Rast’ın Hayriye Ünal ve Murat Üstübal’la şiir/poetika üzerine, Gökçe Özder’in Nihan Kaya ile öykü ve romancılık üzerine yaptıkları söyleşiler sayfalarımız arasında yerini alıyor. Klişe söyleşilerden bıkanlara nefes aldıracak söyleşiler oldu üçü de.
Son sayının öykücüleri; Emre Jr. Öztoprak, Murat Şahin, Hüner Aydın ve Özgür Puya. Bu sayının tek denemesi Mehmet Kahraman’dan, aramızdaki duvarlar önemli bir konu. Murat Üstübal Ece Ayhan şiirine yakın bir bakış attı. Hakan Bilge’nin “Full Metal Jacket” filmi hakkındaki, Gökçe Özder’in Abdullah Harmancı’nın son öykü kitabı “Seni Ne İhtiyarlattı?” hakkındaki ve Fadime Gençoğlu’nun İhsan Oktay Anar’ın “Yedinci Gün” romanı hakkındaki yazısı son sayımızın film ve kitap yazılarını oluşturuyor.
Bir şeyi kırk kere söylerseniz, o şey olur derler:  40X “Edebiyat da bizi birleştiremeyecekse yaşamayalım.”
Sağlıcakla kalın.

2013-01-04

'Muhbir' ikinci sayısında


Hem biçim hem öz olarak bütünlüklü bir görünüme sahip olan Muhbir.

Niğde’de kasım ayında yayınlanan ilk sayısıyla edebiyat ortamına merhaba diyen Muhbir’in ikinci sayısı çıktı.

Muhbir, bütün olumsuz çağrışımlarına rağmen, ihbar kelimesini haklı kılacak bir yerden yükseltiyor sesini; Muhbir’de öne çıkan, geride kalan yazı veya isim yok. Her yazı kendi alanında bir ihbarı, sadra şifa niyetiyle gerekçelendiriyor. Mustafa Özbilge “ Bir ok at da gözü çıksın “ yazısıyla modern ve postmodern algılara yöneltiyor okunu. Ömer Gülen “ Farkında bir bilinç: Çocuk” başlıklı yazısıyla gücün sersemliği ve basitliğinin kirlettiği zihinlere, çocuk kalma fikrini öneriyor. Seyit Köse “ Şiirin izinde ve… Pıhtılaşmalar” başlıklı yazısıyla şiir piyasasını ve yaşadığımız dönemde şiirin şiirden başka her işe yarıyor oluşunu eleştiriyor.

Muhbir’de yer alan bu üç yazının ortak özelliği ise insanların, “mesele edindik” zannıyla dolduruşa gelip oyalanmalarını ve hayal ürünü olan bütün anlayışları ihbar etmek, kime mi? “millet ve hakikat” fikrini hâlâ diri tutanlara.

Seyit Köse editörlüğünde çıkan Muhbir’in bu sayısında yer alan isimler:

Muhammed YAŞAR – Tesanüd
Burak YILDIRIM – Karşılama
Mehmet OKUMUŞ – Dört Mevsim Yeşil Kalmaktan Yorulmuş Bir Ağacın Suya Okuduğudur
Murat BURUCU – Ben Para
Mustafa ÖZBİLGE – Bir Ok At Da Gözü Çıksın
Serkan AKÇORA – Şaşkınlığın Kısa Tarihi
Seyit KÖSE - Şiirin İzinde Ve... Pıhtılaşmalar
Tuba AYDIN – Taş Ayna
Seçkin TÜRKMEN – Doğal Sayılar
Eyüp Hakan ÜNDOĞDUER – Kraliçe Geçen Yaz Öldü
Dilek AKICI TAYANÇ – Lâ Uhibbul Afilin
Bekir GÖL – İçimdeki Gölgeler
Ömer GÜLEN – Farkında Bir Bilinç: Çocuk
Ahmet YURT - Yakarış
Nurullah GÜZEL – Kundakta Söylenen Türkü
Betül AYDIN – Uyum
Seyit KÖSE – Senli Günler


Hem biçim hem öz olarak bütünlüklü bir görünüme sahip olan Muhbir’e ulaşma imkânı olmayanların muhbir51@gmail.com adresine mail yollamaları halinde pdf olarak gönderilebiliyor oluşu ayrı bir güzellik taşıyor.


İletişim:

muhbir51.blogspot.com
muhbir51@gmail.com
facebook.com/muhbirfanzin
 

2013-01-02

'Hece' dergisi, Muhammed İkbâl özel sayısı


Boyun Eğmeyen Ateşin Dili:
Muhammed İkbâl 
Hasan Aycın/Çizgi 

I. BÖLÜM: HAYATI, KİŞİLİĞİ, DÜŞÜNCESİ 
Ahmet Albayrak/Düşünür, Şair ve Bir Aydın Olarak Muhammed İkbâl Portresi 
Vefa Taşdelen/Muhammed İkbal’de Aşkın Ben 
Veli Urhan/Leibniz ve İkbal’de Tanrı-Evren İlişkisi 
Alev Erkilet/Muhammed İkbal’de İslâmcılık Düşüncesi 
Abdüllatif Tüzer/İkbal’in Modernlik Paradoksu 
Mevlüt Albayrak/Tecrübenin Arındırılması Olarak Gelenek ve Reconstructıon 
Bilal Sambur/İlahi ve İnsani Olanı Yeniden Anlamlandırmak 
Hidayet Peker/Muhammed İkbal’in Felsefi İlgileri 
Tauseef Ahmed Parray/Allâme İkbal’in İslam-Demokrasi Söylemi:
Demokrasinin İslam’la Uyuşan ve Uyuşmayan Yönlerine
İlişkin Görüşlerinin Analizi 
Hakan Gündoğdu/İkbal’in Benlik Felsefesi ve Demokrasi 
Cevdet Kılıç/İkbal’in Mücadelesi ve İslâm Dünyasına Etkileri 
Celal Soydan/İkbal’in İslam Dünyasına Bakışı 
B. Zeyneb Ali/İkbal’in İslam Modernizmi Anlayışı 
Kevser Çelik/İkbal’in Medeniyet İdeali: Müslüman Medeniyet 
S. Hayri Bolay/Muhammed İkbal ve İslâm Tefekkürünün Yeniden Teşkili Meselesi 
Süleyman Uludağ/Hakîm ve Mütefekkir Bir Mutasavvıf Olarak Muhammed İkbal 
Hicabi Kırlangıç/İkbâl’de Gelecek Tasavvuru veya Ne Yapmalı? 
İbrahim Gürses/Muhammed İkbâl’e Göre Dînî Tecrübe: Allah ile Buluşma Ânı 
Salih Pay/Muhammed İkbal ve Ecdadın Varoluş Mücadelesi 
Mustafa Kara/Buhara, Bombay, Bursa Güzergâhında Tasavvufî Kültür 
Kasım Küçükalp/Süreç Teolojisi ve Muhammed İkbal 

II. BÖLÜM: ŞİİRİ 
Ali Galip Yener/Felsefe, Şiir ve Siyaset Üçgeninde Bir Düşünür:
Muhammed İkbal İçin Portre Denemesi 
Mustafa Şahin/Muhammed İkbal: “Allahtan Benlik İste, Benlikten Allah İste” 
Mustansir Mir/İkbal’in Şiirinin Ana Uğrakları 
Necmettin Tozlu/Günümüz Eğitim Anlayışı Açısından İkbal’in
Düşündürdükleri: Felsefi Bir Analiz 
Kadriye Durmuşoğlu/İbn Arabî ve Muhammed İkbal’in
Düşüncelerinde Kâmil İnsan Anlayışı 
Lütfi Bergen/Muhammed İkbal’de İnsan-ı Kâmil 
Anıl Bhattı/İkbal ve Goethe 
Ahmet Metin Şahin/İkbâl ve Mevlâna 
Süleyman Sayar/Annemarie Schimmel’e Göre Muhammed İkbal 
Gönül Yonar/Bir Medeniyet Tasavvuru Olarak Zinderud’un Tılsımlı Kapısı 
Süleyman Uludağ/İkbal ve Tekâmül 
Mehmet Kasım Özgen/Muhammed İkbal’in Aşk Görüşü 
İbrahim Demirci/Muhammed İkbal’in Şiirlerine Hz. İbrahim ve
Çevresinden Yansıyanlar 
Abdurrahim Karadeniz/Muhammed İkbâl’in ‘Zaman-Mekân’, Ölüm ve
Ebedîlik Tasavvuru 
Yusuf Turan Günaydın/Muhammed İkbâl’e Yöneltilen Eleştiriler 
İshak Yetiş/Türkçede Muhammed İkbâl 

III. BÖLÜM: SORUŞTURMA 
Atasoy Müftüoğlu/"Kaçın Müslümanlardan, Sığının İslâm’a" 
Recep Duymaz/İki Ruh Akrabası 
İsmail Kıllıoğlu/Muhammed İkbal’e Dair 
Nazif Gürdoğan/Maverâya Giden Yolda Güneş Mumla Aranmaz 
Mustafa Şerif Onaran/Bir Bilge Ozan: Muhammed İkbal 
Ertuğrul Günay/Muhammed İkbal 
Hilmi Uçan/Çöküş ve Savrulma Dönemi Aydını 
Celâl Fedai/Hocam; Nasıl Geçtin Sen O Yolları? 
Ömer Aksay/‘Sir’ Muhammed İkbal’e Allâme Unvanı Veren Kimlermiş? 
Sadi Yüksel/Muhammed İkbâl’in Çağımıza Mesajı 

IV. BÖLÜM: ALBÜM 
V. BÖLÜM: KAYNAKÇA 
Ahmet Albayrak/Türkçede Muhammed İkbâl 
Bibliyografya Hakkında 554 • Bibliyografya 
1) İkbâl’in Eserleri (Türkçeye Çeviriler) 
2) İkbâl ile İlgili Kitaplar 
3) İkbâl’den Bahseden Kitaplar 
4) İkbâl ile İlgili Makaleler & Yazılar 
5) İkbâl’den Bahseden Makaleler 
6) İkbâl ile İlgili Tebliğ ve Konferanslar 
7) İkbâl’den Bahseden Tebliğ ve Konferanslar 
8) İkbâl ile İlgili Tezler 
9) İkbâl’den Bahseden Tezler 
10) Ansiklopedi & Sözlük Maddeleri 
11) Takdim Yazıları 
12) Tanıtım & Değerlendirme Yazıları 
13) İkbâl Programları 
14) Gazetelerde İkbâl 
15) Muhtelif 

2012 yılında 'Akpınar'

 'Akpınar' dergisi, 2012 dizini

Abdulkadir Güler, Benim Babam, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 6.
Abdulkadir Güler, Gün Seninle Güzel, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 6.
Abdulkadir Güler, Vefatının 28. Yılında Necip Fazıl Kısakürek, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 27-30.
Abdullah Satoğlu, Nerede, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 5.
Abdullah Şanal, Ah Kara Kız, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 10.
Abdurrahman Adıyan, Bir Lale Şehridir Muş, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 8-9.
Abdurrahman Adıyan, Niğde Destanı, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 7.
Ahmet Doğan, Çanakkale Ruhu, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 14-21.
Ahmet Karaca, Asaf’ın Halet’indeki Çelebilik, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 39-44.
Ahmet Sarı, Ruhla Yağmur, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 6.
Ahmet Vehbi Ecer, Hiç Kimse, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 33-34.
Ahmet Vehbi Ecer, İsmail Özmel ve Tarih, 7(42), Kasım-Aralık 2012, s. 11-15.
Ahmet Yılmaz Tuncer, Destan, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 18.
Ali İhsan Kolcu, Cengiz Dağcı’nın Dönüş Romanı, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 33-37.
Ali İhsan kolcu, Limanın Işıkları Söndüğü Zaman, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 4.
Ali İhsan Kolcu, Sonsuzluk Yolcusu, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 3.
Ali İhsan Kolcu, Yurdunu Kaybeden Adam Romanı, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 16-23.
Ali Rıza Kaşıkçı, Gül Güzeli, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 6.
Bedrettin Keleştimur, Vah Benim Güzel Türkçem, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 40-41.
Bekir Oğuzbaşaran, Ozan Ağacı, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 10-11.
Celal Oymak, Sevdanın Halleri, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 26.
Döndü Çetiner, Hiç Üzülme, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 28.
Engin Namlı, Gurbet Sancısı, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 4.
Erdinç Demiray, Ahıska Türklerinde Doğum Adetleri ve Uygulamaları, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 8-16.
Fatih Atabek, Cengiz Dağcı Uçmağa Vardı! Kırım’ın Çığlığı Cengiz Dağcı, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 24-28.



Fatih Çelik, Gitme Vakti, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 37-38.
Fatma Çetin Kabadayı, Aşk, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 6.
Fatma Çetin Kabadayı, İmkânsız, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 11.
Filiz Altıok Durak, Küsme Sevdiğim, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 9.
Hadi Önal, YGS-LYS-KPSS-SSS, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 30-32.
Hayrettin İvgin, Halk şiirinde Pir Sultan Abdal’ın Yeri Önemlidir, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 34-35.
Hayrettin İvgin, Masallı’nın Söz Çelengi, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 25-26.
Hüseyin Akte, Gözlerim Yolda Kaldı, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 35-37.
İbrahim Şaşma, Dilime Dokunmayın, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 5.
İbrahim Berber, Aşk Nedir?, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 5.
İbrahim Berber, Aşk Saldırgan Bir Alevdir, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 6.
İbrahim Berber, Melankoli, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 4.
İbrahim Şaşma, Deryaları Taşımak¸ 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 11-12.
İdris Yavuz, Şiirlerle İsmail Özmel, 7(42), Kasım-Aralık 2012, s. 31-35.
İhsan Işık, Hayalin Camda, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 3.
İlhan Koruyucu, Adın Bahar Olsun, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 9.
İlkay Coşkun, Çocuk Ellerim, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 7.
İsa Kayacan, Seyyah-ı Alem Evliya çelebi, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 43.
İsa Kocakaplan, Bir Trajediyi Unutturmayan Adam: Cengiz Dağcı, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 10-15.
İsmail Kara, Şair ve Yazar Rıza Akdemir Vefat Etti, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 56.
İsmail Özmel, Boğazda Kuşlar, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 3.
İsmail Özmel, Çağır da Geleyim Güzel İstanbul, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 3.
İsmail Özmel, Halil Nuri Yurdakul, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 23-32.
İsmail Özmel, Niğde Üniversitesi 20 Yaşında, 7(40), Temmuz-Ağustos.2012, s:1
İsmail Özmel, Prof.Dr. İsmail Çetişli’nin Türk Şiirinde Hz. Peygamber(1860-2011) Adlı Eseri yayınlandı. 7(40), Temmuz-Ağustos.2012, s:44.
İsmail Özmel. Ekşiyen Hamuru Fırına Önce Atarlar. 7(41)Eylül-Ekim 2012,s:1.
İsmail Özmel, Meçhul Gemi, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 3.
İsmail Özmel. Tarihçi-Yazar Altan Deliorman’ı kaybettik.7(41)Eylül-Ekim 2012,s:43-44.
İsmail Özmel, Mehmet Akif’in Fransızca Öğrenmesi, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 17-19.
İsmail Özmel, Musiki Yağmuru, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 3.
İsmail Özmel, Müzikolog Etem Ruhi Üngör, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 7-12
İsmail Özmel, (Müzikolog Etem Ruhi üzerine) 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 1.
İsmail Özmel, Ne Kadar Zaman Geçti?, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 3.
İsmail Özmel, Tahayyüle Sığmayan Çanakkale, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 12-13.
İsmail Özmel, Tarihçi Yılmaz Öztuna’nın Ardından, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 8-9.
İsmail Özmel. Niğde Üniversitesinde Panel.7(42) Kasım-Aralık 2012,s: 1.



İsmail Sarıkaya, Cengiz Dağcı, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 29-31.
İsmet Bora Binatlı, Sanma ki Yeniden Gül Açacağım, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 4.
Kibar Ayaydın, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Medeniyet Tasavvuru Devam ve Değişim, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 27-29.
Kibar Ayaydın, İsmail Özmel Şiirlerinde Yahya Kemal Tesiri ve İstanbul, 7(42), Kasım-Aralık 2012, s. 16-30.
Lokman Zor, Beni Tanıyor musunuz?, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 39-44.
Lokman Zor, Bir Gece Bir Kadın Bir Deli ve Biraz Merhamet, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 37-41.
M. Nihat Malkoç, Raman Davulcuları ve Manileri, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 38-39.
M. Nihat Malkoç, Türk Romanında Çanakkale Zaferi, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 25-26.
Mehmet Bahsi, Hüzün Yağar Dağlara, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 7.
Mehmet Baş, Bu Toprağın Türküsü, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 42.
Mehmet Baş, Cengiz Dağcı’nın Hayatı ve Sanatı Üzerine Bir Bakış, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 32-34.
Mehmet Baş, Edebiyat Bahçesinin Gülleri, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 35-36.
Mehmet Baş, Kıbrıs, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 7.
Mehmet Nuri Parmaksız, Felek Gülü Sevince, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 4.
Mehmet Nuri Parmaksız, Hicran Saati, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 5.
Mehmet Nuri Parmaksız, Kelebek Ömrü, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 3.
Mehmet Nuri Parmaksız, Seve Seve, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 4.
Murat Soyak, Ahmet Haşim Niğde’den Bildiriyor, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 20-24.
Murat Soyak, Anne, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 4.
Murat Soyak, Asaf Hâlet Çelebi’nin Şiiri, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 35-37.
Murat Soyak, Çanakkale’de Buluşmak, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 22-24.
Murat Soyak, İsmail Özmel Şiirinde Mekân Unsurları, 7(42), Kasım-Aralık 2012, s. 36-43.
Murat Soyak, Sevgili, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 13.
Mustafa Zekai, Gözlerin, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 7.
Namık Aslan, Bir Hatıra Defteri ve Borlu Ragıp Önen Üzerine, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 45-55.
Nevin Akbulut, Kız Kulesi’nden Denize, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 36.
Nihat Kaçoğlu, Sokaklar, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 13.
Nurullah Çetin, Yunus Kara’nın Umut Şiirini Tahlil, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 14-18.
Osman Aytekin, Kuba Sokağında Bir Gece, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 38-41.
Oyhan Hasan Bıdırki, Yontulmadık, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 31-34.
Ömer Aydoğan, Eleştirinin Namusunu Kurtaran Kitap: Karaca Oğlan Der Ki, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 25-33.
Ömer Faruk Hüsmüllü, Oruç Baba’dan Aforizmalar 1, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 42.
Önder Saatçi, Kampüs Gurusu mu Kayısı Kurusu mu?, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 23-24.
Saim Sakaoğlu, Gerçek Nasreddin Hoca Fıkralarının Belirlenmesinde Göz Önünde Bulundurulması Gereken Ölçütler, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 13-17.
Saim Sakaoğlu, Taşranın Gür Sesi Şair İsmail Özmel’in Mısralarına Yansıyan Halk Kültürü, 7(42), Kasım-Aralık 2012, s. 3-10.
Serhat Mutlu, Giderim, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 10.
Şahin Uçar, Elif, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 4.
Tuncer Gülensoy, Gönlümdeki Kıbrıs, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 6.
Vedat Ali Tok, Su Kasidesi’nden Beş Beyit Üzerine Bir Şerh Denemesi, 7(37), Ocak-Şubat 2012, s. 19-22.
Yahya Akengin, Annem, 7(38), Mart-Nisan 2012, s. 5.
Yahya Akengin, Bayburt, 7(41), Eylül-Ekim 2012, s. 4.
Yahya Akengin, Çöpçüler Ateş Yakmış, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 5.
Yusuf Bal, Sürgün, 7(39), Mayıs-Haziran 2012, s. 6.
Yusuf Bal, Vezir, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 8.
Yüksel Satoğlu Gemalmaz, İzmir Gecesi, 7(40), Temmuz-Ağustos 2012, s. 5.

Akpınar

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com