2014-03-16

Türk Dili dergisinin yeni sayısı çıktı


Mart 2014, Sayı:747 

Bu sayıda Ali Karaçalı’nın deneme tadındaki Koşu adlı sunuş yazısı ve İsmail Sert’in sözü omuzlarına yüklenmiş çizgisi karşılıyor okurları.
Her biri farklı zaman ve mekânların kapılarını aralayan ve yine her biri farklı gönül teline dokunan Hasan Akay’ın Retorik Sorular, Cevdet Karal’ın Sonsuzluk Aralığında, Hıdır Toraman’ın Kaçak Kazı, Mustafa Ökkeş Evren’in Haikular, Mustafa Cansız’ın Nergis-i Şehla, Cengizhan Orakçı’nın Fotoğrafçılığa Giriş, İbrahim Yolalan’ın Akşamın Kapıları, Rasim Demirtaş’ın Bursa Güzellemesi, Yavuz Çaydamlı’nın Peşrev adlı şiirleri okuyucuyu mana denizinde değişik limanlara sürüklüyor.Halime Toros Son Bakışta Aşk adlı öyküsüyle yakaza halindeki bir kahramanın iç dünyasındaki yolculukları, Erdoğan Tokmakçıoğlu Çanakkale öyküsüyle gramofondan yükselen türkülerin, ezgilerin, ağıtların kapılarını araladığı mazide Çanakkale Savaşı’ndan manzaraları resmediyor. Bu sayının diğer öyküsü de Murat Soyak’ın Yağmur’u…

Bu sayıya, Ali Sali, antik Yunan’dan ve Mekke panayırlarından yola çıkarak şiirin güncel birtakım meselelerine dikkat çeken Şiir Şölenleri denemesiyle, Hamza Zülfikar Kullanım Dışında Kalmış Türkçe Fiiller, Mehmet Kahraman Türk Edebiyatında Bütünü Görmek, Sadettin Özçelik Kan Turalı’nın kolça kopuzu Nasıl alça/elçe kopuz Oldu, Nail Tan Sözcüklere Girmemiş Bir Deyim Çeşitlemesi… yazılarıyla, Tuncer Gülensoy ve İbrahim Demirci eleştirileriyle katkıda bulunuyor.
Özel Bölümde Mehmet Narlı, Mehmet Aycı, Bâki Asiltürk, Ali K. Metin, Beyhan Kanter, Ertan Örgen, Serhat Demirel, İsmail Karakurt Mekân-Hafıza-Edebiyat konulu yazılarıyla okuyucuya farklı pencerelerden sesleniyor.Kitaplık bölümünde Ömer Doğru, Betül Özbay ve Naci Akıncı, Gündeme dair yazılarıyla Ayşe Altıntaş, Yusuf Dinç ve Kerem Aydıner yer alıyor.Edebiyat söyleşilerinin bu ayki konuğu deneme, öykü ve romanlarıyla Türk edebiyatının önemli yazarlarından İbrahim Yıldırım. Yazarın son romanı Madam Samatya ekseninde diğer romanlarına ve yazarlık serüvenine, yazış biçimine kadar birçok ayrıntının yer aldığı bu kapsamlı ve özgün söyleşi Mehmet Öztunç’un sorularıyla hayat buluyor. İyi okumalar…

Edep, 49

Derginin tek şiiri ‘Anılar Irmağı’nda ‘kalk size gidelim’ diyor, Arif Ay.

“Lirik Çıngılar”da Eyüp Önder, kısa öyküsü ‘Simit’le insan sıcaklığında buluşturuyor okurlarını.

Zeynep okur “Altı çizili Satırlar”da Yahya Düzenli’nin yerel seçimlere az bir zamanın kaldığı şu günlerde, üstad Necip Fazıl’ın 1946’da yazdığı “Otel ve Belediye Resi” yazısına da atıflar yapan önemli yazısına yer veriyor.

Arif Ay’ın “Gün Dökümleri”nin ara başlıkları: “İstanbul ve Hayat”, “Hayat ve Ben ve Kelimeler” ve “Tablet”.

“Edep’e Gelenler” de Elif İnceli Küçükçemece Belediyesi’nin Sezai Karakoç’un 80. Yaşına armağan olarak yayımladığı “Sezai Karakoç’u Anlamak” kitabını tanıtıyor.

Arif Ay, “İhsan Deniz’in Şiiri”, Mehmet Eliusta “Pakdil’in Şehirleri”, “Halis Emre”Necip Fazıl’ın Bitmeyen Savaşı”yazılarını bu sayıda da sürdüyorlar.

“Güldeste”de Seyranî, Şeyhî ve Cahit Zarifoğlu yer alıyor.

“Rivayet Ola ki”de Ebubekir Kurban’dan.

Mahalle Mektebi

16. sayısı ile okurlarının karşısına çıkan Mahalle Mektebi, edebiyatta merkez ve taşra algısının değiştiği, sorgulandığı günümüzde, tartışmalardan uzak kalarak, nitelikli edebiyat üretmek ve edebiyatın hayat ile temasını koparmamak gayretinde. Derin bir dergicilik kültürü ile tanıdığımız Konya’dan “Merhaba” diyor.
Edebiyat dergilerinin hatıralar dünyası Dergi Büroları’nı dosya konusu yapan dergi, bu dünyanın bir atlasını hazırlıyor. 
Şiir;
“Yine tellere takılıyor uçuşan yüreklerimiz / Kanamak için bahane mi gerek?” mısralarını ve Naci El Ali çizimlerini hatırlatan kapak fotoğrafı ile açılan derginin ilk şiiri Murat Özel’e ait. "Hafif Yaralama" başlığını taşıyan şiir başlığına muhalif hareket ederek, atladığımız birçok gerçekliği yaralarımızı da tazeleyerek gösterirken bizi iç sayfalara uğurluyor.
Nergihan Yeşilyurt’un “Romantizmin İcadı” bizi ikinci şiir olarak karşılarken, üçüncü şiirde bizi bir sürpriz bekliyor: Bir yıla yakın zamandır şiir yayımlamayan Şeyma Aydın’ın “Başka” isimli şiirini okuyoruz. Ertuğrul Rast ise tek kelimelik mısralardan oluşan “Bir İnsan Niye Kanar Sorusuna Aranılan Cevaptır” şiiri ile bu sayıdaki yerini alıyor.
Sonraki sayfalarda bizi Burhan Sakallı, Rıdvan Ünal, Dursun Göksu, Melih Tuğtağ, Özgür İren Bayram, A. Çağrı Bayındırlı, Rengin Hazal, Merve Keskin karşılıyor. Aleyda Jeneska’nın ve Ömer Onaylı’nın ilk şiirlerini de dikkate değer buluyoruz.
Şiir çevirileri de ilgiyle takip edilen dergi bu sayıda, Muhammed El-Mâğut’un “Hainlik Projesi” şiiri ile John Montague’nin “Âdem Elması” isimli şiirini edebiyatımıza kazandırıyor.Öykü;
Mektebin 16. sayısında biri çeviri olmak üzere toplam on bir öykü bulunuyor. Her sayısında gençlere özel önem veren dergi bu sayısında, ilk kez öyküsü yayımlanan Ebuzer Şamil’in,  “Soyutlaşan Somutluk” öyküsünü okurla buluşturuyor.
Derginin öykü sayfaları Mehmet Kahraman’ın “Unutulmayanlar” isimli öyküsüyle açılıyor. Uzun öyküler ile tanıdığımız Kahraman bu sayıda okuyucusunu şaşırtarak küçürek bir öykü yazıyor. 
Numan Altuğ Öksüz “Şeref Madalyası”yla derginin ikinci öyküsünü yazıyor. Öykü zor zamanlar olan doksanların son yıllarında bir Milli Eğitim Müdürünün görevden alınmasını konu ediyor. 
Ali Güney’i bu sayıda iki öykü ile görüyoruz. Dergi Büroları başlıklı dosyada “Bizim Öykümüz” ismiyle ve dergi kadrosuna ithafen yazdığı öyküsü; dergi bürolarındaki edebiyat sohbetlerinden, hayatın içine, hayatın içinden edebiyat ütopyasına koşarken, sanatçının ikilemini de incelikli üslûbuyla yansıtıyor. Öyküler bölümünde yer alan “Rüya Penceresi”nde bir şair adayının rüyasını konu ediyor. 
Bu sayının diğer öykücüleri ve öyküleri ise şöyle; Hüzeyme Yeşim Koçak “Martin Lings’in Kedisi”, Orhan Onuk “Lavanta Kokusu “, Meral Afacan Bayrak “Kadife Ses”, İlker Aslan “Sis”, Hacer Özdemir “İki Öykü”, Mustafa Alperen Mercan “Düğme Düğme Uykusuzluk” ve çeviri eser olarak Hişam Mutavi “Döngü”.
Söyleşi;
Dergide iki söyleşi bulunuyor. İlk söyleşiyi Ertuğrul Rast “Şiirden Poetikaya” başlığı altında Hakan Şarkdemir ile gerçekleştiriyor. Şarkdemir şöyle diyor: “Bir şairin kaderi, gerçek anlamda bir şairin kaderi, milletinin kaderiyle çakışıktır diye düşünebiliriz. En azından klâsik ve modern şair için bunu söyleyebiliriz.” 
İkinci söyleşi Mahalle Mektebi’nin hayatla temasının da bir kanıtı. Üç yıldır zulüm altında bulunan Suriye’den bir genç ile gerçekleştiriliyor. Muhammet İkbal Şenol’un söyleştiği Ubada Yusuf, Suriye gerçeğine tüm çıplaklığı ile dokunuyor. 
Dosya
Dergi nedir sorusundan başlayıp genişleyen dosyada dergi bürolarının; edebiyatın ve sanatkârlığın hakkını vermek adına birer mektep olma özelliğinden, söz ustaları ile bir arada olmanın verdiği neşeye, çokluk izbe pasajlarda güçlük ile açılan dergi bürolarının şehrin havasına ve gönüllere kattığı incelikten, edebiyat dünyasının kurucu çevreleri olması işlevine kadar birçok konu ele alınıyor.
Diriliş, Edebiyat, Mavera, Yedi İklim, Hece, İpek Dili, Edebiyat Ortamı, Aşiyan, Hasret ve Divan gibi dergilerin büroları çeşitli yönleriyle ele alınıyor.
Kitap / Deneme / Sinema /Tiyatro;
Abdullah Kasay bu sayıda külliyat hacminde eserleri ile yaşayan kıymetli yazarlarımızdan Rasim Özdenören’in tabelaların yönlendirdiği günümüz insanı için yazılmış olan “Kent İlişkileri” kitabını ele alıyor. 
Gökçe Özder ise “İçeriğin Estetikle İmtihanı” başlığını kullanırken, sayının söyleşi konuğu Hakan Şarkdemir’in Modern Epik Üzerine yazılarından oluşan Kahramanın Dönüşü isimli kitabını yazıyor.
İbrahim Alan, Ziya Paşa’nın “Dolaştım Mülk-i İslam’ı Bütün Viraneler Gördüm” mısrasını başlık olarak kullanıyor ve kendini yıkan Mısır gerçeğinden İslam dünyasına bakıyor.
Muammer Ulutürk “On Yıl Arası Takvimden Notlar”ından bugün henüz kırkına ulaşmış olan neslin de ortak notlarını yazıyor. Betül Ok “Şair Yabancılığı”, Emre Tan ise “Cenin” isimli denemesi ile okurla buluşuyor. Tayyip Atmaca “Demek Gidiyorsun Reis”, Ayşe Köroğlu “Dünyam / Boşluk”, Rukiye Yürüç “Zilletten Visâle Satranç”, Atilla Yaramış “Nur Üstüne Nur” sayının diğer denemeleri.
Sinema yazılarında Fatih Dere 1953 yapımı, yönetmenliğini Yosujiro Ozu’nun yaptığı “Tokyo Hikâyesi”ni yazıyor. Japon sinemasının Akira Kurosawa ile beraber en büyük iki yönetmeninden biri olan Ozu’nun ismiyle müsemma filmini tüm yönleriyle ele alınıyor. 
Yusuf Dinç “Kenan’da yok ışık; cimri ve antigone” başlıklı yazısıyla bu sayının tiyatro bölümünde yer alıyor. Nergihan Yeşilyurt ise “İnsan Düğmesi” köşesinde üçüncü kez edebiyat dünyasından haberleri yazıyor. 
Son olarak bu sayıda ilk kez “Hayat Edebiyat” başlığı ile derginin çeşitli faaliyetleri hakkında haberler aktarılıyor.

Her yaştan çocuklara edebiyat dergisi Beyaz Bulut

Her yaştan çocuklara edebiyat dergisi BeyazBulut’un 3. sayısı çıktı. Derginin Mart-Nisan sayısında yine şiir, deneme, masal ve öykü türünde ürünler, birbirinden renkli özgün çizimlerle birlikte sunulmuş. Bu sayının şairleri Bülent Ata, Beyza Nur Demirci ve Mustafa Baki Efe. Deneme türünde ise Vural Kaya ve Mustafa Ökkeş Evren'i görüyoruz. Zekiye Çoban, Fatma Çağdaş Börekci, Sümeyra Turanalp, Ümit Yaşar Özkan ve Musa Mert bu sayının öykü ve masallarını kaleme almışlar. Ayrıca Muhammed Rıza Şems imzalı Farsça'dan çeviri bir masal da BeyazBulut sayfalarına misafir oluyor. 3. sayının söyleşisi ise Sadık Yalsızuçanlar ile gerçekleştirilmiş. Yalsızuçanlar, okuyucuları çocukluk yıllarına ve hayallerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
Derginin kendine has karakterlerinden biri olan Merakettin Amca, çocukların bitmek tükenmek bilmeyen sorularına bilgece cevap verirken iki farklı pencereden hayata bakan Kaktüs ile Kadife’nin sayfası hayata dair ince dokundurmalarla dolu. Simo’nun Kuş Günlüğü’nde, okuma yazma bilen bir kuşun serüvenlerini okurken, Düşünüyorum da bölümünde bir çocuğun hayal dünyasına yolculuk ediyoruz. Dergideki kitap tanıtımlarını Morkabak Kitabevi’nin Kedisi Hurşit yapıyor, aynı zamanda sahibi Safi ile sevimli kitabevlerinde yaşadıklarından da bahsediyor. Zeynep Şahin imzalı Duyduk Duymadık köşesi, çocukların sorunlarını eğlenceli haberlerle masaya yatırıyor. Çocuklar için derlenen kültür- sanat dünyasından haberler Rabia Gülcan Kardaş’ın kalemiyle okuyucuya ulaşıyor.  Beyza Demirci’nin hazırladığı Çıtır Pıtırbölümü de dil duyarlılığı etrafında esprili ve şiirsel metinler sunuyor.
BeyazBulut, nitelikli edebiyatın çocuk yüzünü resmederken her yaştan çocukları keyifli bir okuma serüvenine davet ediyor.

"Ayna İnsan" edebiyat, sanat

Ayna İnsan 10. sayısıyla okurla buluşuyor. Derginin 10.sayısında Aykut Ertuğrul, Kubilay Bürgan, Nijat Aliyev, Esat Selışık, Semiha Kavak, İmdat Akkoyun, Metin Dikeç inceleme ve denemeleriyle katkıda bulundular. 10. sayının şairleri Ömer Turan, Ayten Çolakoğlu, Sıdık Bakır, Reşide Sarıkavak, Ahmet Arık, Sermin Ergöl, Mehmet Türkmen, Esat Selışık Metin Dikeç, Kubilay Bürgan, Selma Özeşer, İzzet Altun, Hasan Özlen, Şevket Önder, Erdi Demir, Tahsin Tunca.

Ayna İnsan, İz Bırakan Şairler bölümünde Ahmet Erhan'ı andı.


11. sayıda buluşmak dileğiyle… 
Ayna İnsan Dergisinin temin edilebileceği kitabevleri: Ankara Kurtuba Kitabevi, Turhan Kitabevi, İzmir Alsancak Yakin Kitabevi, İnsan Yayınları-Musap Kuşçuoğlu, Gençlik Kitabevi Meram/Konya, Asa Kitabevi Osmangazi/Bursa, Deniz Kültür Merkezi Deniz Kitabevi Samsun,  Fidan Kitabevi Malatya, Itır Akademi Üniversite Kitabevi Erzurum, Aralık Kitap Cafe Sivas, Keyif Sanat Kahvesi Uşak, İnsancıl Sahaf Eskişehir, M-Store Kitabevi Giresun, Trabzon Sanat Evi Trabzon.

İletişim:
aynaveinsann@gmail.com

2014-03-06

BİRNOKTA'nın 146. sayısı okurlarıyla buluşuyor


HER SAYI "BİRNOKTA" DAHA İLERİ

BİRNOKTA 14 yaşında. Ayın ondördü gibi dolun ve yolunda !

Birnokta'nın 146. sayısı, yenilenen yüzü ile okurlarıyla buluşuyor.

2014 Mart Sayısında 19 şairden 19 şiir var...

Süreyya Berfe, darası alınmış saf şiirleriyle başlatıyor şiir geçidini; "15-16 Şubat 2014" başlığındaki şiirlerinden birinde, "Ah Dolunay / gizli ebedî sevgilim /Vazgeçme /peşim senin" diyor. Ve hemen peşinden Birnokta'da görmeyi özlediğimiz isimlerden Metin Tavukçuoğlu, "Gök Oyası" adlı şiiriyle geliyor.

Adem Kandemir "Sûzinâk", Berat Bıyıklı "Üç Parça Şiir", Suavi Kemal Yazgıç "Abdala Övgü", Tayyib Atmaca "Reis", Ulaş Konuk "Mohisko", Müştehir Karakaya "Kuğuların Şarkısı", Cahit Bahadır "Yolun Yalnızlığı", Mustafa Özçelik "Musa", Çıkar Nurettin Durman "Hakikat Elbet", Sıddık Ertaş "Rögar", Kemal Can Açık "İkindisi Kumral", Hatice Ermiş "Yağmur", Tuncay Günaydın "Sağlık Durumu", Resul Tamgüç "Kaba Taş", Fatih Kınalı "Kaygıboğan Portakal", İbrahim Eryiğit "Esmaül Hüsna / El-Mü’min" ve Mürsel Sönmez "Sesin Evim" şiiriyle geçidi tamamlıyor. Fatih Türkyılmaz- Mahmut Feyzi çevirisiyle, Hâfız'ın gazellerinden biri de yer alıyor dergide.

Tahsin Yılmaz'ın kaleme aldığı "Siyaset Edebiyatı" başlıklı yazı, bu sayıda yer alan tek Deneme.

Derginin Genç kalemlerinden Furkan Balta "Ayakkabı" hikâyesiyle intak sanatına başka bir pencere açarken, Birnokta'da başladığı hikâye yolculuğu, uzun soluklu olacağa benzeyen Ayşegül Ergül "Mevsim Normalleri" isimli hikayesiyle mart sayısında ses veren isimlerden. Mesut Doğan "Koşu" isimli hikayesinde bir başka ayakkabı serüveni anlatırken, Aliye Akan "Allah Sizi İnandırsın" hikayesinde "Çekildi ipiniz, dilinizde kimi sözcükler kalsa da bitti işiniz. Allah sizi inandırsın!" diye nida ediyor.

Her biri birer manifesto niteliğinde olan, derginin bu sayıdaki sunuş yazısı, şöyle son buluyor; "Küresel LEŞ, ÜZERİMİZE ÇULLANDI. Biz de altta kalan insanlığın belki de son çığlıklarıyız."

Dergiyle ilgili diğer gelişmeler ve detaylar @ist_birnokta adlı twitter adresinden takip edilebilir.

İrtibat: 0216 557 82 87

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com