2011-01-13

'Yedi İklim' dergisi, Ali Haydar Haksal özel sayısı

Yedi İklim dergisinin Ocak 2011, 250.sayısı Ali Haydar Haksal özel sayısı olarak yayımlandı.

“İlk sayısı Mart 1987’de yayımlanan Yedi İklim, 24. yılına ulaşmış bulunuyor. Ülkemiz koşullarında, bu hiç de azımsanacak bir süre değil. Ne kadar yapabildiği ayrı bir husus, bunu gelecekte başkaları değerlendirecek, çeyrek asrı kapsayan bu süre içinde Yedi İklim hep belli bir çizgi üzerinde olma iddiasına bağlı kaldı. Bu kültürel çizgi için değerli bulduğu yazarlar, şairler, öykücüler hakkında özel sayılar, dosyalar hazırladı. Bu özel sayıların, dosyaların her birini, yapımını hiç bitmeyecek olan büyük yapımıza eklenmiş yapı taşları olarak görüyoruz.

Yedi İklim hiçbir zaman tek bir kişinin dergisi olmadı. Kâmil Eşfak Berki ve Cevdet Karal yazı ve ürünlerin dışında, belli dönemlerde editoryal olarak da dergiye yön verdiler. Aynı görevi şimdilerde Zafer Acar üstlenmiş bulunuyor.

Yedi İklim’in çeyrek asırlı bu çabasını değerlendirenler elbette olumlu olumsuz birçok şey söyleyeceklerdir. Ancak Yedi İklim hakkında herhalde kimsenin karşı çıkamayacağı bir husus, edebiyat dünyasına ilk defa giren şair ve öykücülerin çokluğudur. Dergi yöneticilerinin büyük çoğunluğunun, edebiyat dünyasında yeteneğini kanıtlamış kişilerin ürünlerini tercih ediyor olmaları nedensiz değildir. Çünkü ilk ürünleri yayımlamak sadece yeteneği keşfetme değil, bir yere kadar da ona gideceği yolda yardımcı olmayı gerektirir. Bu ise başlı başına bir emektir. Zaten bir dergi de bunu yapabildiği oranda bir ocak, bir okul olmayı hak eder.”

Yedi İklim olarak, 2011 yılının ilk ayına denk gelen 250. sayımızı, Ali Haydar Haksal’a ayırdık. Bu sayının hazırlanmasına arkadaşlarımız Yunus Emre Özsaray ve İsmail Demirel yoğun çaba harcadılar.

Dergi sayfalarında sırasıyla Cevdet Karal, Osman Serhat, Ümit Zeynep Kayabaş, Hasan Aycın, Rasim Özdenören, Osman Bayraktar, Mustafa Cemil Efe, Âlim Kahraman, Mehmet Özger, Zafer Acar, Habil Tecimen, Necip Tosun, Osman Koca, Arif Ay, Yunus Emre Özsaray, Hüseyin Akın, H. Mehmet Demirhan, Zeki Bulduk, Vefa Taşdelen, Fatma Rânâ Çerçi, Bahtiyar Aslan, İsmail Demirel, Ali Sözer, Durali Yılmaz, Nazan Bekiroğlu, Mihriban İnan Karatepe, Köksal Alver, Aykut Ertuğrul, Ahmet Albayrak, Ahmet Murat, Said Yavuz, Ebru Ak, Âdem Polat, Mehmet Törenek, Aykut Nasip Kelebek, Erdoğan Erbay, M. Murat Özkul, Cemal Şakar, Asım Öz, Kâmil Yeşil, Gönül Yonar, Ahmet Sait Akçay, İbrahim Coşkun, Yavuz Demir, M. Nurettin Hasköylü, İsmail Hakkı Arduç, Yakup Şafak, Mustafa Özçelik, Nurettin Durman, Selvigül Şahin Kandoğmuş, Recep Şükrü Güngör, Mustafa Uçurum, Can H. Türker, Ali Büyükçapar, Helim Dur, İdris Güzelyurt, İhsan Çakır, Mehmet Kurtoğlu ve İsa Eralp’in Ali Haydar Haksal’la, öyküleriyle, sanatıyla, romancılığıyla, editörlüğüyle ilgili şiir, çizgi ve yazılar ile değerlendirmeler bekliyor okuyucuları.

Hayırlı okumalar.


İrtibat:
0 216 399 19 14
0 216 352 49 77
yediiklim@yahoo.com
yediiklimeditor@yahoo.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com