2011-01-13

Ay Vakti Meşalesi Yanıyor

Ay Vakti 11. Yıl meşalesini yaktı. Yakılan her meşale bir sonraki meşaleyi tutuşturuyor. Meşale etrafına ışık tutmaya devam ediyor.

124. sayısıyla okurlarının karşısına çıkan Ay Vakti, Ocak 2011 sayısının giriş yazısında “Neler Olmuyor ki” diyerek wikileask belgelerini, Naipaul’un onur konuğu olmasını, Anadolu ve Ortadoğu’da planlanan işgal haritasını masaya yatırıyor.

Şeref Akbaba Gönülde Olmak yazısıyla, ‘Yalnızlaştıran çağa karşı durmalı, yalnızlık sitelerine karşı muhabbet mekânları oluşturmalıyız. Muhabbet insandır, insanî olandır, karşılığı olandır.’ Diyerek aslolanın Muhammedî olmak olduğunu vurguluyor. Düşüncenin güçlü kalemi Necmettin Evci, ‘Düşünce diyalektik olmalıdır. Diyalektik neden sonuç ilişkisi içerisinde bir bütünlük gerektirir. Düşündüğünüz her bir unsur düşüncenin diğer bir unsurunu tamamlıyor, daha anlamlı kılıyorsa diyalektik çerçeve kurulmuş demektir.’ Diyerek, Düşünce Ayağa Düşünce, adlı yazısını nazarımıza sunuyor.
Denemede; Üzeyir Süğümlü Terk Edilmişliği ve terk edilmenin insan üzerindeki ruhî analizini ortaya koyuyor. Söz Var Mı Senden Öte, diyen Mehmet Kızılay sözün değerinden ve öneminden bahsediyor. Cavit Marancı ve Muzaffer Taşyürek Sarıkamış’ı, H. Ömer Özden Erzurum’un eski kış günlerini yazıyor. Ahmet Durmuş Hırsız, Berrin Sönmez Ova başlıklı denemeleriyle yer alıyor bu sayıda.

Şiirde; Yavuz Ertürk Yorgun kentleri, yorgun gövdelerimi attım içimden diyerek nadas şiiriyle, Selami Şimşek Ölüm de geçsin buradan, Mehmet Baş ise Ateşin susan dili şiirleriyle yüreklerinden kopan mısraları bizimle paylaşıyor.

Öyküde; Naz Ferniba Cezada Elif Teslimiyetini yazarak Ayşemin’in dost aramaya çıkış serüvenini anlatıyor. Övgü Kafadar Sessizce Muhammet Erdevir Makber öyküleriyle hayattan kesitler sunuyor.

Ay Vakti’nde Prof. Dr Bilal Kemikli ile Şehir Hayat ve Derviş kitabı üzerine yapılan güzel bir söyleşi yer alıyor. Söyleşide hocamız dünün, bugünün ve yarının şehirlerini, hayatını ve dervişlerini en güzel biçimde yorumlayarak bu kavramlara anlam veriyor.

Hızır tipi- iyilik timsali Özbek yazar Dilnavoz Xolikova Hızır’ın ne anlam ifade ettiğini ortaya koyan iyi bir araştırma yapmış.

Gönülden kopup gelen bir biyografi çalışması: İstiklal Marşı Şairi Mehmed Akif diyerek uğur Mantu bize Mehmet Akif’i anlatıyor.Son olarak;

Şiraze Saklı Mektuplardan bize bir buket sunuyor. Kullandığı kelime ve kavramlarla dikkatleri üzerine çeken Şiraze bir mektubunu daha bizimle paylaşıyor.
Yol sabırdır.

İsmail Sezer

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com