2011-01-14

“Mahalle baskısı yok, beyazların arsızlığı var.”

“Mahalle baskısı yok, beyazların arsızlığı var.” Özgün İrade dergisi 81. sayısıyla raflarda yerini aldı.

Özgün İrade’nin bu ayki dosya konusu olarak “mahalle” seçilmiş. Kültürümüzde önemli bir motiftir mahalle. En az aile kadar insan hayatına dahildir. Mahalle üzerine Türkiye’nin önemli sosyologlarından Doç. Dr. Ergün Yıldırım ile verimli ve dolu dolu bir söyleşi yapılmış. Mahallenin geçmişte inancın toplumsallaştığı bir mekân olduğunu söyleyen Yıldırım, apartman ve sitenin mahalleyi öldürdüğünü belirtmiş.

Tophane’deki olaylarla birkez daha gündeme oturan “mahalle baskısı” kavramına da değinmiş Yıldırım Hoca. Modern beyazların geleneksel yaşam alanlarına sarkarak arsızlık sergilediklerini iddia eden Yıldırım, “mahalle baskısı” tartışmalarına farklı bir boyut getiriyor.

“Geçmişte bütün toplumlarda olduğu gibi Müslümanlarda da mahalle, inancın kolektif kimlik olarak yaşandığı, üretildiği ve aktarıldığı ana merkezdi. Birbirlerini tanıyan, camide ibadette buluşan, sokak ve meydanında her dem yüz yüze gelen insanların yeriydi.”

“Mahalle sınırlarını aşarak “birey” olarak yaşadığını söyleyen modernler de pervasızca Tophane’ye sarkıyorlar. Onun varlığından onay almadan onun hayatına zıp diye atlamak tam manasıyla arsızlıktır. Modernlerin, sanatçıların, eğitimlilerin ve beyaz kentlilerin arsızlığı…”

Dosya konusunda Ramazan Kayan’ın “Müslüman Mahallesinde Salyangoz” ile Beşir İslamoğlu’nun “Mahalle Baskısından Statü Baskısına” isimli yazıları konuyu derinlemesine ele alıyorlar.

Dergide sadece dosya konusu ele alınmamış elbette. Edebi metinler de derginin sayfalarında yer almış. Bu metinlerden özellikle biri çok dikkat çekici. Eğer duygusal yazılardan da hoşlanıyorsanız Adil Akkoyunlu’nun “Cinci” adlı hikâyesi tam size göre.

Murat Karaca

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com