2011-01-18

Edep’le yükselen ses: “İnsan kardeşlerim, korunağınızı koruyun hırsızlardan!”

Çağımız düşünür, şair ve yazarlarından Arif Ay önderliğinde okuyucusuyla buluşmaya devam eden Edep dergisi, 11. sayısı olan Ocak–2011 sayısıyla elimize ulaştı. Toplamda 8 sayfadan oluşan dergi, rengi ve tasarımıyla adeta dünün aşkı ile bugünün direncini bir araya getiriyor.

Her sayısında aşkla, azimle kendisini yenileyen ve yüreklerde gizli kalmış olup da bir türlü söylenemeyeni edebiyat ikliminde, edep dairesinde çekinmeden söyleyen dergi, bu özelliğiyle Türk edebiyatı yayımında büyük bir boşluğu doldurmakta. Bu sebepten olsa gerek, aldığımız bilgilere göre bu sayıdan itibaren bizzat Kültür Bakanlığı’nın dergiye olan ilgi, alaka ve talebi de artmış durumda. Umarız bu ilgi ve alaka yalnızca bakanlık bünyesinde kalmaz ve bütün bir ülkeye yansıması artarak devam eder.

Bu sayıda ilk sayfada yer alan Musa Deniz’in “Köşe” başlıklı yazısı, Sezai Karakoç’un “Köşe” şiirini referans alarak kaleme alınmış. Yazı içerisinde yer alan diriliş ruhu ise, Nuri Pakdil’in “Oda Söylevi” ile birleşince, aydınlık yarınların işaret fişeği olmuş adeta: “İnsan kardeşlerim, korunağınızı koruyun hırsızlardan!”

İkinci sayfada yer alan Mehmet Selim Özban imzalı “İlyas’ın Sonu” başlıklı hikâye, gerek kurgu gerekse dil açısından okuyucuyu olay akışına öylesine kaptırıyor ki, koşturma içerisinde farkına varamadan bitiyor sayfa. Farklı bir üslup, muhakkak okunmalı.

Yine bu sayının yeniliklerinden biri olan ve Arif Ay’dan öğrendiğimize göre bundan sonra da devam edecek olan bir köşe çıkıyor karşımıza 4. sayfada: Gün Dökümleri Üstadın bir ay içerisindeki konferanslarından, notlarından alıntıları bulacağımız bu bölümde özellikle Stefan Zweig’in “Dostlarla Mektuplaşmalar”ına ithafen kaleme alınmış olan ve günümüzün mektup anlayışını şair duyarlılığında dillendirdiği “Mektup”, maziye alıp götürüyor bizleri.

Çağdaş Afrika şiirinin güzelliklerini yaşadığımız sayfa ise Edep’in 5. sayfası. Okuyucuya farklı toplumların duyarlılıklarını tattıran bu bölüm epey ilgi görmüş olacak ki her yeni sayıda Çağdaş Afrika Şiiri’nden farklı şairlerin şiirlerini okumaya devam ediyoruz.

Bu başlıklar dışında, Cevher Yatağan imzalı “Manzaralar: Âdem…” ve Arif Ay’ın “Şiir Ardında” koşturduğu denemeler ile Halis Emre’nin “Dumanı Üstünde” kitapları okuyucuyla buluşturduğu kitap tanıtımı dergiye ayrı bir renk katıyor. “Kerbelâ Anısına” kaleme alınmış Zeynep Okur imzalı, Fuzuli’den alıntı üç mektup ve Yunus Emre imzalı “Şehitlerin Ser-çeşmesi” şiiri, Edep’in İslam Dünyası duyarlılığını bir kez daha ortaya koymakta.

Gelelim şiirlere: Bu sayıda da şiirsel anlamda dergi içerisinde yine birbirinden farklı seslere yer verilmiş. Arif Ay’ın “Kesitler”, Mediha İstanbullu’nun “Deniz Mızıkacıları”, Rasim Demirtaş’ın “Fotoğraf”, “Su Bayrakları”, “Yasin” ve Cömert” isimli şiirleri, Cevat Akkanat’ın “Bekleyen Rüya”sı, Cihannur Selenga’nın “Yol Durağı”, Mehmet Selim Özban’ın “Kırmızı”sı ve Murat Soyak’ın “Şiir Şehir”i, Edep’in Ocak-2011 sayısının şiir hazinesi.

Edep’e emek veren; başta üstat Arif Ay olmak üzere derginin bütün yazarlarına bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Yazan yazmış efendim; şimdi okuma zamanı…


Fatih Budak


İletişim:
edepdergisi@gmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com