2010-10-29

'Temrin' dergisi

TEMRİN AYLIK EDEBİYAT DERGİSİ KASIM 2010

Aylık edebiyat dergisi Temrin, Kasım ayında 31. sayısını okurla buluşturuyor. Türk edebiyatının en uzun soluklu okul dergi olma özelliğini koruyan dergi, tasarımı ve estetiği ile de dikkat çekmeye devam ediyor. Kasım sayısının kapağındaki renk uyumu ve kapak resmi dergiye özel tasarlanmış. Kapak resimlerini dergiye özel çizen Nihan Işıker, bu sayıdaki resminde İstanbul’un ‘‘Avrupa Kültür Başkenti’’ olmasına da dikkat çekmiş. Kapak resminde Kız Kulesi ve İstanbul silüeti yer alırken semazenler de âdeta resmin içine gizlenmiş.

Cahit Sıtkı’nın doğumunun 100. yılı dolayısıyla eserlerindeki değişmeyen ölüm teması hakkındaki yazıyı Esra Tüter kaleme almış. Şeref Yılmaz’ın Türkçeyi sevdiren ve dil hassasiyetine dikkat çeken yazı serisine bu sayıda bir yenisi daha eklenmiş: Galat-ı Meşhurlar. Yazı, dilde yanlış kullanıldığı hâlde doğru olarak kabul görmüş ve değiştirilemeyen ifadelere dikkat çekiyor. Kasım sayısında modern İran şiirinin önemli temsilcilerinden Furuğ Ferruhzad’ın şiiri dikkat çekiyor. Çevirisini orijinalinden Nihan Işıker yapmış. Hasan Parlak’ın Seyahat Âleminin Kadın Kahramanları isimli inceleme yazısı, İstanbul Kültür Başkenti etkinliklerine katkıda bulunacak türden. İlhan Berk’in Türk “Kafka”sı olarak nitelendirdiği Sadık Yalsızuçanlar ile H.Eğilmez Kaya’nın yaptığı söyleşisi okura farklı kapılar aralıyor. Saliha Malhun’un tasavvufi ögeleri öne çıkaran Dergahın Duvarlarında Gündüz Düşleri öyküsü oldukça dikkat çekici.

Bu sayının şairleri Arzu Eşbah, Bilal Yavuz, Fatih Yavuz Çiçek, Furuğ Ferruhzad, İbrahim Türkhan, Mehmet Aycı, Ebru M. Kayır, Nurettin Durman, Tevfik Hatipoğlu, Yusuf Bal.

Muhammed Murat Köprülü Tahammülsüzlük öyküsü , İhsan Safi Afet Ilgaz isimli biyografik denemesi, V. Hüseyin Kaya Yazılmamış Mektuplar isimli öyküsü, Ersin Teres Eski Türk Şiiri isimli inceleme yazısı, Ahmet Mersan Çağın Suskun Tanıkları isimli denemesi, Turhan Yıldırım Hicretmar isimli öyküsü, Bilal Can kitap tanıtım yazısı, Seda Ülke devran köşesi için derlediği haberlerle dergide yer almışlar.

Dergi, arka kapağında Ferfir yayınları sponsorluğunda 2011 yılı roman yarışması başlattığını duyuruyor.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com