2010-10-05

Ayraç, 12

“Yeni Metinler” ve Ali Akay ile Söyleşi

Türk Edebiyatı ve Modernite konulu bir dosyanın ardından, bambaşka bir mecraya, internete yönelmek de bizim nefes almamızı sağladı, eminiz ki siz de bu değişikliği seveceksiniz. Dergi çıkarmanın, zamanla yarışmak olduğunu bilenler için, böyle radikal bir kararla orijinal bir konu belirlemek, tahlil ve eleştiri dergisinin sınırlarını zorlamak, bir bakıma cesaret işiydi. Kısa zamanda onlarca görüşmeyle ve toplantıyla bu sayıyı hazırladık. Daha önceki iyi söyleşi deneyimlerimiz, çıtayı yükseltmek anlamına geliyordu. Haliyle, sıradan bir söyleşiyle geçiştirmek yerine, dosyamıza derinlik katacak bir şeyler konuşmak istedik. Ali Akay’ın röportajı, dergiciliğe bakışımızdaki orijinal olma çabasının ufukları hakkında ipuçları sunuyor. Biz de çok şey öğrendik o röportajdan. Yeni bir şeyler söylüyordu çünkü. Dosya konumuza “Yeni Metinler” ismini koysak ve aslında internetin “kitabî” yanına vurgu yapsak da, neticede Türkiye şartlarında bâkir sayılabilecek bir alanda bulunduğumuzun farkındayız. Ayraç 12. sayısıyla karşınıza böylece geliverdi. Nasıl bir sayı olduğunu, “Yeni Metinler” dediğimiz şeyi, aklımızdaki çerçevesiyle anlatabildik mi, biz de merak ediyoruz. Dergi çıkarmak, biraz da diyalog kurmak anlamına geliyor. Bu sayıda dosya yazarlarımız sırasıyla Abdullah Yavuz Altun, Yunus Emre Tozal, Hüseyin Köse, Furkan Arık ve Vedat Çakmak.

Feridun Andaç ve İbrahim Tenekeci

Bu sayıyla birlikte Feridun Andaç, “Yazıdan Yoruma” başlıklı köşesinde yeniden Ayraç okurları ile buluşuyor. Çeşitli sebeplerden ötürü son sayılarda aramızda bulunamayan Feridun Andaç’ı, yeniden okurlarımızla buluşturmak bizi çok sevindirdi. İbrahim Tenekeci de “Söz Hakkı” köşesinde Şeref Bilsel şiirini incelemesiyle Ayraç okurlarının karşısında.

Mehmet Akif Atatürk’e Yapılan Suikastı Önledi mi?

Ali Görkem Userin Yusuf Turan Günaydın’ın hazırladığı “Babam Mehmet Akif” kitabı tahlil etti. Millet gazetesinin “Safahat Şairini oğlundan dinleyiniz…” üst başlığıyla sunduğu Emin Akif’in hatıraları, Mehmet Akif’in Kurtuluş Savaşı’na katılmak için İstanbul’dan Anadolu’ya doğru yola çıkmasıyla başlamakta ve özetle, yollarda yaşadıkları, ailesi hakkında bazı anekdotlar ve Ankara’da yaşadıklarını içermektedir. Emin Akif’ten nakledilen hadiselerde Mehmet Akif, verdiği ifadede daha önce Afgan Kralı’nı suikast düzenleyerek öldürdüğünü ve Mustafa Kemal’i öldürmek için Ankara’ya gelen Mustafa Sağîr’i açığa çıkartmış ve Mustafa Kemal’e düzenlenecek suikasta mani olmuştur. Bu olay da Milli Mücadele döneminde Mehmet Âkif’in kritik rolünü ve mühim misyonunu bir başka açıdan somutlaştırmaktadır. Kitabı hazırlayan Yusuf Turan Günaydın ile yaptığımız söyleşi, merak edilen soruların cevaplarını içermesi açısından önemli.

Dikkat Çeken Yazılar

Kemal Suskun’un Orhan Pamuk’un son kitabı üzerine değerlendirmeleri, Enver Gülşen’in “Mantıku’t Tayr, Stalker Ve İnsandaki Bitmeyen Marifet Arayışı” başlıklı yazısı, Ahmet Bozkurt’un “Varoluşçu Tiyatroda Başkası’nın Zamanına Geçiş: Gizli Oturum” başlıklı yazıları bu sayının dikkat çeken yazılarından. Balkan Edebiyatı üzerine Ayhan Demir’in ve İhsan Tevfik’in yazılarını okumanızı da özellikle tavsiye ederiz. Cenk Ç. Özkömür “Sevgi Üzerine”, Emre Demir “Borges’le Söyleşiler”, Aydın Hız “İslam Toplumları Tarihi”, Gül Turanlı Edward Said’in “Yersiz Yurtsuz” kitabını inceledi.

İçindekiler (Ekim 2010)


Gül Turanlı 5 Avrupalı Olmayan Öteki: Yersiz Yurtsuz Bir Kimlik Arkasındaki Sürgün

Feridun Andaç 8 Yaşamak / Yazmak İçin Bir Neden

İbrahim Tenekeci 10 Şeref Bilsel ve Şiiri

Ali Ömer Akbulut 13 Özge bir diyardan şen kahkahalar

Dosya: “Yeni Metinler”
Ayraç Dosya 14 Keşfedilecek uçsuz bucaksız bir alan: “Yeni Metinler”

Abdullah Yavuz Altun 16 Diderot yaşasaydı Wikipedia’da yazar mıydı?

Yunus Emre Tozal 21 Zorunlu Eğitime Veda: Bilginin Aracısızlaştırılması

Söyleşi 26 Ali Akay

Hüseyin Köse 30 Kamusal Tartışma Arenasının Yeni Aktörleri:“İnternet Haber Siteleri” ve Diğer “Açık Yayıncılık” Türlerinin İfade Ettikleri

Furkan Arık - Vedat Çakmak 34 Gelişimin Hızı ve Matbaanın E-Geleceği

Enver Gülşen 36 Mantıku’t Tayr, Stalker Ve İnsandaki Bitmeyen Marifet Arayışı

Kemal Suskun 44 Oyuncu Yazarın Penceresinden: Kurgu ve Gerçek

Cenk Ç. Özkömür 46 Sevgi’yi yazmak da sevmek kadar zor olsa gerek

Emre Demir 48 Borges edebiyattır!

Suavi Kemal Yazgıç 51 Âdemin Kanadı

Aydın Hız 52 İslam Toplumları Tarihi

Dosya: “Mehmet Akif ve Mektuplaşmaları”
Ali Görkem Userin 53 Safahat Şairini Oğlundan Dinleyiniz

Söyleşi 55 Yusuf Turan Günaydın

Ayhan Demir 59 Türk Edebiyatının Balkan Boyutu: Varayım Gideyim Urumeli’ne

İhsan Tevfik 64 Boşnak Türküsü: İnsanın İçini Dağlayan Boşnak Türküleri

Samet Altıntaş 67 Velosipet ile bir Cevelan

Asena Meriç 68 “… Bir Sonbahar Çiçeği Kadar Solmaya Hazır…”

Funda Edeş 70 12 Online Dersem Çık Offline Dersem Çıkma

Ahmet Bozkurt 71 Varoluşçu Tiyatroda Başkası’nın Zamanına Geçiş: Gizli Oturum

Halit Ayarcı 78 İtiraf Edeyim: Ben Zaten Tiyatrodan Hazzetmiyordum

Sefa Şengül 80 Fûzulî Divanının Mana Okyanusunda Tevhid Girizgâhı

Ayraç 81 Vitrin




İrtibat:
www.ayracdergi.org

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com