2010-10-03

'Akpınar' dergisi

ŞİİR ZAMANIN TA KENDİSİDİR

Şiir yazayım diye kaleme kağıda sarıldığımı hiç hatırlamıyorum. Çünkü bana şiir zamanla beraber gelir. Onu zamandan ayırmak, ayrı düşünmek nasıl mümkün olur bilemiyorum.

Farklı bir zamanın anılardaki izi gibi, bir iki mısra gelir dilime dolanır. Birkaç defa tekrarlarım, farklı bir lezzet… Yoldaysam hemen yolun kenarına, araba park eder gibi yanaşır, duvara, dizime veya çantamın üzerindeki bir mekâna resmini yapmaya çalışırım. Bu yeni bir şiir yolculuğunun ilk yol hazırlığı olur.

Şiir zamanın bir parçasıdır derken; bir muhayyel güzelin arkasından rüzgâra bıraktığı bir yaşmak, omuz atkısı veya bir mendil gibi bir iki mısra; rüzgârın bir ucu açık elips çizgisiyle dans ederek dilinize takılması var ya, o anı kutsuyorum. Düşünüyorum zamanın bir parçasına takılıp gelen bir iki mısraya sesleniyor, sen zamanın ta kendisisin, çünkü her tekrarında mimlenen o zamanı çekip ayağına getirebilirsin, diyorum. Belki de bu zamana dur diyen birkaç mısra, mısraı berceste, yazan kaleme ve ele dua ettirebilir, hayırla yad ettirebilir.


ŞEHİR VE MEDENİYET


Şehir medeniyettir. Ölçüsü insan, şehrin canlı parçası haline gelen insan.
Şehrin zenginliklerine sahip çıkmayan, kirleten, hor kullanan, ona hor bakan herkes, şehir sakinlerini kalbinden yaraladığını biliyor mu?

Şehri evi kadar düşünen insan, şehrin ve medeniyetin hem sahibi hem mirasçısıdır.

Gelecek nesillere şehri bütün güzellikleriyle aktarmaya çalışan insan, hem şehrin, hem medeniyetin, hem de gelecek nesillerin teminatıdır. O örnek insan, abide insandır.

Vatan şehirlerine hizmet, hem Türk Milleti’ne, hem medeniyete, hem de insanlığa hizmettir. (Sihirli Zaman. S:19)

Bu sayıda Halil Hadi Bulut, A. Vehbi Ecer, Bekir Oğuzbaşaran, İsmail Özmel, Vedat Ali Tok, Abdülkadir Güler, Bedrettin Keleştimur, Abdullah Çağırı Elgün tahlil, tanıtma, deneme ve edebiyat ve kültür tarihimizden çizgiler ihtiva eden güzel yazıları ile Akpınar’ı süslediler. Emrah Kurul’un şiirini de zevkle okuyacaksınız.

Akpınar’ın 30 sayısını (Kasım-Aralık-2010) Anadolu Dergiciliğine ayıracağız. Yazar dostlar bulundukları şehirlerde yayınlanan dergilerin tamamını veya bir kısmını tanıtabilirler. Bu dergiler halen yayınlanmıyor da olabilir. Dergi zenginliğimizin hiç olmazsa bir kısmını anmak istiyoruz.

Sağlıcakla kalın.

İsmail Özmel



İrtibat:

Yeni Çarşı İş Merkezi B Blok No:1/5 NİĞDE
ismailozmel@hotmail.com
0388 2131250

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com