2011-07-08

Modernite aileye ne kadar zararlı?


Temmuz 2011

Üç aylık yayın periyotuna sahip Rıhle dergisinin 12. sayısı çıktı. Dergi, Müslümanlara ait olmayan düşünme biçimleriyle hesaplaşmasına devam ediyor.

Üç aylık yayın periyotuna sahip dergiler arasındaki müstesna dergi Rıhle’nin yeni sayısı geçen hafta çıktı. Dergiyi bu hafta içerisinde kitapçılarda bulmak mümkün.

Her sayısında farklı tartışma konularını gündeme getiren ve bize yani Müslümanlara ait olmayan düşünme biçimleriyle hesaplaşmasına devam eden Rıhle, bu sayıda da geleneği bozmadı.

Şeyh Usame bin Ladin unutulmamış

Rıhle birçoklarının yapamadığını, entelektüel zırvalardan kurtulup da yapmaya cesaret edemediğini besmeleyle başlayan giriş yazısında yapmış. Hem de kendisini ve gündem ettiklerini çok anlamayan kişileri şaşırtacak şekilde: Şeyh Usame bin Ladin’in Amerikan terörizmi neticesinde inandığı dava uğruna, hem de milyonlarca dolarlık mal varlığına rağmen, mücadele ettiği şey uğruna şehadete ermesini (biz öyle umuyoruz, inşallah rabbimiz kabul buyurur) hatırlatarak başlamış. Onun mücadele yöntemini beğenip beğenmemenin başka bir şey olduğunu, her şeye rağmen onun inandığı bir davasının olduğunu ve bu dava uğruna tüm dünyalığıyla mücadele ettiğini vurgulayan giriş yazısında ayrıca şu vurgulanıyor: Naaşının İslamî usullere göre defnedilmek yerine denize atılması aslında Usame bin Ladin’e değil İslam’a ve Müslümanlara yapılmış bir hakarettir. Ve bu hakaretin sineye çekilmiş olması düşündürücüdür. Ayrıca Ebubekir Sifil hocanın gazetedeki köşesinden de hatırlattığı gibi Ladin’in sivillere yönelik eylemleri tasvip etmediğini, bu konuda şehid Abdullah Azzam gibi düşündüğü için ailesini Afganistan’dan çıkardığı da bilinen bir gerçektir. Bunu Rıhle’nin de altını çizdiği bir nokta olması hasebiyle söylüyorum.

Modernitenin kıskacındaki aile

Cemaatle birlikte ancak varlığını fizik gerçekliğe dönüştüren İslam, buna hiç kuşkusuz aileden başlamaktadır. Bundan ötürü Rıhle, modernitenin-postmodernitenin altını oyduğu aile kurumunu özelde de kadın meselesini masaya yatırmış. Ebubekir Sifil hoca, ‘Kadın Fitnesi’ başlıklı yazısıyla katkıda bulunurken, Nazife Şişman hep tartışılan kadının dönüşümü meselesinin farkına vardırmaksızın erkeğin kavvamlık görevini unutturduğunu/dönüştürdüğünü irdelediği ‘Erkek kimliği ve Aile’ başlıklı yazısıyla bu konuya dikkat çekiyor. Sadece bu kadar değil, ayrıca Şeyhülislam M. Sabri Efendi’nin kadın ve aile konusundaki görüşlerini anti-modernist İslamcı söylemin tutarlılığını sorgulayarak değerlendirildiği “M. Sabri Efendi’nin Kadın ve Aile Konusunda Modernistlere Cevabı” başlıklı makale ve birçok farklı yazı mevcut.

Yaşayan ulemalar da Rıhle’de

Rıhle’yi diğer dergilerden ayıran birçok vasfı var. Fakat bunların belki de en önemlisi her sayısında çağımızda yaşayan ulemaları da sayfalarına konuk etmesi. Bu geleneğini de devam ettiriyor bu sayıda. Hindistan ulemasından Ebu’l Hasen Ali. Nedvi’nin yeğeni muhterem Selman en-Nedvî hoca ve Lübnan müftüsü muhterem Muhammed Reşid Kabbânî bu sayıda derginin konuğu olmuş.


Kadir Mısırlıoğlu ile Gemuhluoğlu’ndan Cemil Meriç’e…

Bu sayıda Kadir Mısırlıoğlu ile uzun ve hoş bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Söyleşiyi okurken bazı ufak şoklara hazırlıklı olmalısınız. Zira Mısırlıoğlu bazen hiç ummadığınız kişiler hakkındaki şahitlikleriyle sizi sarsabilir. Necip Fazıl’dan, Fethi Gemuhluoğlu’na, Cemil Meriç’ten Mehmet Akif’e kadar birçok isim için bu uyarım geçerli. Derginin bu sayısında kendisiyle uzun bir söyleşi gerçekleştirdiği Kadir Mısırlıoğlu da artık Rıhle’nin yolcuları arasında. Değerli adamların gündem edildiği Tezâkir bölümünü bundan böyle Mısıroğlu yazacak.

Konu dışı yazılar

Konu dışı yazıları da şöyle sıralayabiliriz: “Mustafa İslamoğlu’nun Eşarîlik Sendromu” başlıklı yazısıyla Talha Hakan Alp hoca bu sayının “İntikâd”ında, ayrıca “Hanefi Mezhebinin Rical ve Kitabiyatına Dair Bazı Tetkikat” başlıklı önemli makalesiyle Abdülkadir Yılmaz hoca; “Küreselleşme, İnsan Hakları ve İnsanî Müdahale: Gayri Meşru Hukuktan Medet Ummak” başlıklı yazısıyla Erdal Kurgan; “XIX. Yüzyılda Filistin'de Arazi Satışları ve Osmanlı Devleti'nin Tutumu” başlıklı yazısıyla İbrahim Buazzî ve Evlâdiyelik başlıklı yazısıyla Sakine Akça yazısıyla dergiye katkıda bulunmuşlar.

Rıhle ilim yolculuğuna devam ediyor, hem de kendisine bu uzun yolda katılmak isteyen herkese kapılarını açarak.



Siyabend Araslı

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com