2011-07-01

'Edebiyat Ortamı' dergisi

Temmuz-Ağustos 2011

Bu sene de yaz geldi. Ama nedense kış gitmiyor bir türlü. Temmuz’a girdik hâlâ soğuk var, yağmur var, seller var. Zamanla zemin çelişiyor. Tıpkı Türkiye gibi.

Her şey anayasa’ya bağlandı. Olur. O da yapılır. Lâkin kış gitmiyor bir türlü.

Huzuru hak etmek gerekiyor galiba. Ne ki bu, ekonomiden ve turizmden fazla dayanaklara ihtiyaç duyuyor. Bu iki kelime siyasetin bumerangı. Ekonomi düzelirse, turizm açılırsa yerimiz genişleyecek sanılıyor. Yanlış değil ama doğru da değil.
Bir kültür politikamız yok.

*

Bu sayımızın şairleri Mustafa Aydoğan, İrfan Çevik, Cevdet Karal, İbrahim Tenekeci, Yunus Melih Özdağ, Muhammet Safa, Suavi Kemal Yazgıç, Ali Karan, Atalay Işık ve Alper Özdemir.

Turan Karataş, Cahit Zarifoğlu’nun “Okuyucularla” isimli kitabından yola çıkarak şairin ve şiirin mecraını, kaygısını ve yerini sorguladı.

Hasan Hüseyin Çağıran, genç bir isim. Şiirimizin ustaları üzerine okumalar yapmaya başladı. Bunun ilk adımı olarak, yakın zamanda “Sesli Harfler”i yayımlanan Ebubekir Eroğlu şiirini irdeledi. Devamının geleceğini sanıyoruz.

İrfan Çevik, ‘0rtaçağ’ kavramının yüklendiği yanlış anlamlar üzerinde durdu. Türkiye’deki bir zihni yanılgının ipuçlarını yazdı. Derinlikli bir deneme. Diğer önemli bir deneme de, Reşit Güngör Kalkan’ın “Erkeğin Perde İle İmtihanı’ başlıklı yazısı. Kalkan’ın bu denemeleri sürecek. Okurlarımızın ilgiyle okuyacağını umuyoruz. Mustafa Karadavut’un denemeleri ise sürüyor.

Bu sayımızın söyleşisini ressam Peyami Gürel ile yaptık. Söyleşiyi arkadaşımız Erdal Çakır gerçekleştirdi, ses kayıt cihazından çözümünü ise Emre Döğer yaptı. Gürel, resim sanatına bakışının temelleri üzerinde durdu. Tasavvuf, sanat ve varoluş hakkında esaslı bir söyleşi oldu.

Kâmil Aydoğan’ın akıcı bir üslupla yazdığı günlüklerinin bir bölümünü daha yayımlıyoruz.

A.Barış Ağır, İngiliz şair Wilfred Owen’ın Dulce et Decorum Est şiirini irdeledi.

Yaz sayılarımızda öykülere daha fazla yer ayırıyoruz. Bu sayıda da öyle oldu. Sadık Yalsızuçanlar, Yunus Nadir Eraslan, Mehmet M. Atik ve Tarık Ruşen öyküleriyle yer aldılar.

*

Son olarak; Sadık Yalsızuçanlar öncülüğünde yürütülecek olan Server Vakfı Yazar Okulu 15 Eylül 2011 tarihinde faaliyetine başlıyor. Katılmak isteyenler 0.312.229 82 44 no.lu telefondan veya dergimizin internet adresinden katılma şartlarını öğrenebilirler.

İyi okumalar.

M.A.

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com