2010-07-15

'Dil ve Edebiyat' dergisinin 19. sayısı çıktı

Derginin editörü Mehmet Kamil Berse, Osman Hulusi Efendi’nin, mısralarıyla söze başlıyor: “Sakın nefsine uyup bir cân incitmeyesin / Hüsn-ü edebi koyup, bir cân incitmeyesin / El ile döğseler de, dil ile söğseler de / Bin kez incitseler de, bir can incitmeyesin / Hepsi kardeşlerindir, yolda yoldaşlarındır, / Hal de haldaşlarındır, bir can incitmeyesin. / Beyhude canın sıkıp, insanlığından çıkıp, / Dil Ka’besini yıkıp, bir can incitmeyesin.” Ardından; “Güzel Türkçemiz, melodisiyle, vurgusuyla kendimizi tam olarak ifade edebileceğimiz, sevgimizi, aşkımızı net ve duru olarak ilan edebileceğimiz çok özel dildir. O hâlde bu sevgisizlik ikliminde yaşayanlara tavsiyemiz; dilimizi anlamını bilerek, kelimeleri tam telaffuz ederek kullanmaları; insanlara sevgi ve muhabbetlerini çekinmeden ifade etmeleridir. Sohbetlerimizi sevgi üzerine kuralım, birlikteliklerimizi dostluk üzerine bina edelim. Güzel Türkçemizi doğru kullanma konusunda bu ülkenin her ferdi yarış içinde olmalıdır” diyerek, okurları Türkçemize sahip çıkmaya çağırıyor…

Prof. Dr. Hayati Develi, “Osmanlı Türkçesi”, Prof. Dr. Nadire Berker ve Prof. Dr. Selim Yalçın “Türkçe Tıp Eğitimi ve Sivil Tıbbiye’nin Kuruluşu” ve Hüseyin Movit “Türkçemizin Geleceği Planlanıyor” başlıklı yazılarıyla, dil konusunda bilgi dağarcığımızı zenginleştiriyorlar.

Derginin “Ayın Dosyası” başlıklı bölümünde bu ay, sevda türkülerinin ozanı olarak nitelendirilen Karacaoğlan işleniyor. İbrahim Ethem Arıoğlu’nun kaleme aldığı dosyayı ilgiyle okuyacaksınız.

Prof. Dr. Hikmet Özdemir, “Kasidelerin Şâhı Kaside-i Bürde” adlı makalesinde İslam ve Türk edebiyatı tarihinde önemli bir yeri olan kasideleri anlatıyor.

Derginin bu sayısına Recep Garip, “Kitap Okumanın Vazgeçilmezliği” adlı makalesiyle katkıda bulunuyor.

Mehmet Kamil Berse, gezi yazısında Brezilya’yı tanıtıyor. Berse, “Dünyanın Öbür Ucunda, Dostlar Arasında” adını verdiği yazısında, bu defa yurt dışında bir yolculuğa çıkarıyor bizleri.

Yine bu sayıda, kültür ve edebiyat hayatımıza renkli kişilikleri ve eserleriyle derin izler bırakmış olan Musahipzade Celâl, Faruk Kadri Timurtaş ile Ahmet Kutsi Tecer birer yazıyla yâd ediliyorlar. Sadettin Kaplan “Leyla’sız Çöller” adlı denemesi, Sinan Yıldız “Şeyda” adlı hikâyesi ve Merve İlbak “Batılıdan Daha Batılı Doğuludan Daha Doğulu” adlı incelemesiyle derginin temmuz sayısına konuk oluyorlar.
Olcay Yazıcı, Kâmil Uğurlu, Recep Garip, Nevzat Akyar ve Semra Bilgin birer şiirle dergiye katkıda bulunuyorlar. Murat Oktay, bu ay altı kitabın tanıtımıyla kitapseverlere seçenekler oluşturuyor. “Ayın Faaliyetleri”nde, derginin ve derneğin ay içindeki aktivitelerini öğreniyoruz.

Çıktığından itibaren artarak zenginleşen muhtevasından, kâğıt ve baskı kalitesinden ödün vermeyen Dil ve Edebiyat dergisinin 19. sayısı, bayilere ve abonelere dağıtıldı. Nice güzel sayılara…


İrtibat:
www.ded.org.tr

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com