2009-03-28

"Temrin" dergisi

Temrin, Nisan 2009

Temrin dergisinin nisan sayısı yayımlandı. Aylık olarak istikrarlı bir şekilde yayın hayatına devam eden dergi bu sayısıyla bir yaşına ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Nisan sayısının “editörden” yazısında derginin “okul kimliği”ni devam ettirdiğine dikkat çekiliyor. Dergiye gelen yazıların sahiplerine ayrı ayrı cevap verildiği ifade ediliyor. Derginin her sayısında farklı isimlerin yer alması buna bağlanıyor. Ayrıca yazının ciddi bir sorumluluk gerektirdiğinin altı çiziliyor. Piyasaya yeni çıkan dergilerin gelişigüzel konuları sayfalarına doldurduğu ve sayfa düzenine dikkat edilmediği üzerinde durulan yazıda, bu tür dergilerin edebiyat dünyasında uzun soluklu olamayacaklarına dikkat çekiliyor.

Daha önce Kaşgarlı Mahmut özel sayısıyla dikkat çeken Temrin dergisinin bu ayki sayısında “Dîvânü Lügâti’t-Türk” üzerine yine iki tane yazı yer alıyor. Prof. Dr. Mustafa Cemil oğlu ile bu konuda yapılan röportaj, dikkatle okunmaya değer. Hatice Eğilmez Kaya, yazısında “Türk Düşünce Hayatının Dîvânü Lügâti’t-Türk’teki yansımaları” üzerinde duruyor. Derginin bu sayısında yine tanıdık bir usta kalem selamlıyor okurları: Berat Demirci. “Yahya Kemal’i Dinliyorum Gözlerim Kapalı” isimli kısa denemesiyle okurun zihin ve ruh dünyasını silkeleyen Berat Demirci’nin yazısı satır satır çizilmeyi hak ediyor. Temrin okurunun yakından tanıdığı Melek Altun ve Nazan Özen yeni denemeleri ile bu sayıda yer alıyorlar. Muhammet Çetinkaya ve Hicran Kaya ilk kez nisan sayısında okurun karşısına çıkan diğer deneme yazarları. Öyküde şeniz Bayır, Reyhane Gümüş ve Güzin Akyüz Temrin okurlarının tanıdığı isimler. Kamil Çağlar Aksu ve Nurbanu Akay ise bu sayıda yeni öyküleriyle ilk kez okurun karşısına çıkan isimler. Cansaran Kızıltaş nahif ve içten üslubuyla anlatı tarzında hatırasını kaleme almış. Derginin yayın yönetmeni Uğur Uzunok ise bu sayıda önemli bir inceleme ile okura sesleniyor. Sezai Karakoç’un “Monna Rosa” isimli efsanevi şiirinin tahlilinin yapıldığı yazıda önemli noktalara değiniliyor. Yazı, bir arşiv niteliği taşıyor. Beş tane şiirin yer aldığı bu sayıda Şeref Yılmaz ve Leyla N. Karaca gibi şairlerin yanı sıra şiirleriyle ilk kez okura seslenen Uğur Şen, İsmihan Şimşek ve Mustafa Torun gibi şairler de yer alıyor. Dergi, Mayıs sayısında okurun karşısına sürprizle çıkacağını duyuruyor. Her ay düzenli yayımlanan dergi, ülke geneline dağılıyor.

İrtibat:
www.temrindergisi.com
bilgi@temrindergisi.com
(0216) 550 81 51

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com