2009-03-01

"Dil ve Edebiyat" dergisinin 2.sayısı çıktı !

Derginin bu ay çıkan ikinci sayısı da, yine zengin içeriği ve teknik kalitesiyle ilkini aratmayacak düzeyde.

Yayın öncesinde yaptığımız uzun çalışma döneminde yayın ilkelerini belirlerken, eğitim seviyesi ne olursa olsun, Türkçe konuşan herkesin kendine uygun, anlayabileceği sadelikte yazılar bulmasını, görsel malzemelerin zengin ve en az yazılar kadar etkileyici olmasını hedefledik. Zaten derginin kapağına bakıp da anons ettiğimiz konu başlıklarını görenlerin ilgisiz kalamayacağını biliyorduk. Öyle de oldu.

Dağıtım ağındaki politikamız; dergimizin, ülkemizdeki tüm Türkçe ve edebiyat öğretmenlerine, bütün edebiyat fakültelerinin dekan ve öğretim üyelerine, noter, doktor muayenehanesi, hastane bekleme salonu, terminal ve bunun gibi halkın oturup beklerken okuyabileceği noktalara ulaşmasını sağlamaktır. Bunu da çok kısa zamanda gerçekleştireceğimize inanıyoruz. İlk 6 aydaki hedefimiz 30 bin baskıya ulaşmaktır.

Dergimizin bu sayısında; “Ayın Dosyası” bölümünü Türk dilinin ulu çınarlarından Ali Şir Nevayî ve eserlerine ayırdık. Dosyamızı Ersin Teres hazırladı. Prof. Dr. Azmi Bilgin “Muhakemetü’l-Lugateyn ve Türkçe” adlı makalesiyle katkıda bulundu. Prof. Dr. Hayati Develi “Hangi Türkçe” başlıklı makalesinde, dilimizin içinde bulunduğu sıkıntıları anlatırken, Süleyman Zeki Bağlan hocamız makalesiyle sanki ona cevap verir gibiydi; “Istanbul Türkçesi”… Prof. Dr. Durmuş Yılmaz, ilk sayımızda “Türkçeyi Korumak” demişti. Bu ay “Türkçe Nasıl Korunur” başlıklı makalesiyle dilimizi korumak için neler yapmamız gerektiğini anlattı. Hocamız, makalesini Anadolu’nun çeşitli kentlerinden görüntülediği ilginç tabela fotoğraflarıyla da süsledi.

Geçtiğimiz aylarda ilginç bir araştırma kitabı yayınlandı. “Edebiyatımızda Müstear İsimler” adlı kitabın yazarı Tahsin Yıldırım, araştırmasını Dil ve Edebiyat Dergisi okurları için düzenledi. Ressam, şair ve yazar Recep Garip bu ay “Edep ve Edebiyat” adlı makalesinde, edep ve edebiyat ilişkisine farklı bir açıdan baktı.

Mehmet Kâmil Berse, ilk sayımızda bizleri Hindistan’a götürmüştü. Bu sayıda, Bosna-Hersek gezisinin yazısı ve birbirinden güzel fotoğrafları, bu küçük ülkenin güzelliklerini evinize taşıyacak…

Usta yazar, romancı Sinan Yıldız “Al Kartalın Gözyaşları” adlı hikâyesiyle dergimize misafir oldu. Sinan Ağabey’den, ileriki sayılarda yeni hikâyeleriyle bizlere katkıda bulunacağı yönünde söz aldık. Üzeyir İlbak “Yalnızlık” adını verdiği denemesinde, yalnızlığı kendi bakış açısıyla anlatıyor. Salih Koca kısa öyküsünde, yolculukta yakınlaşan uzaklığı konu almış. Araştırma dosyamızda, Ahmet Öztarhan “Klavyemize Sahip Çıkalım” başlığı altında, f klavye kullanmanın önemini ve bu konuda göz ardı edilen çalışmaları araştırdı. Sonuçlara şaşıracaksınız!

Bu sayımızda altı şairimiz var… Metin Önal Mengüşoğlu imzalı “Uç beyinden sürgün vezire” şiirimize yeni bir soluk getiriyor. Eşleri, şairlere neler çektirdi biliyor musunuz? O halde Özbek İncebayraktar’ı okuyunuz. Gülümsetirken düşündüren, çarpıcı bir yazı.

Şiirseverlere bu ay sadece şiirler değil, iki önemli makale de sunuyoruz: Dr. Sakin Öner’den “Bayrak Şairi Arif Nihat Asya’nın Fikir Dünyası” ve Semra Bilgin’den “Orhan Veli’yle Hoy Lu-Lu Şarkısını Söylemek”… İkisini de büyük keyifle okuyacağınıza inanıyoruz.

Bu ayki söyleşimizin konuğu, değerli dostumuz, Türkçenin yılmaz savunucusu Hüseyin Movit… Giray Tarhanoğlu’nun Movit’le yaptığı söyleşiyi ilgiyle okuyacaksınız. Dergimizde, tiyatro sanatçısı Taner Koltuk’un ressam İlhami Atalay’la yaptığı resim ve dil üzerine bir söyleşi de yer alıyor.

Usta çizer Hasan Aycın’ın, 30. sanat yılını kutladığı sergisinde yanındaydık. Sergiden, Necip Fazıl’ı yansıtan nefis bir çalışmayı bu sayımıza taşıdık.

Restore edilerek sergi salonuna dönüştürülen Taksim Maksem’i anlatırken geçmişe kısa bir yolculuk yaptık; bu sayımızda hem mekânı, hem de “Sine-i Millet” sergisini anlattık ve fotoğrafladık. Bir başka sergiyi, ressam Metin Asağ’ın sergisini de Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde, sizler için gezdik.

Ocak ayında Türk dili ve edebiyatı, iki önemli kayıp verdi. Hem onları, hem de tarihte şubat ayında kaybettiğimiz edebiyat dünyamızın değerli isimlerini hayırla yâd ettik.

Murat Oktay, bu aydan itibaren yıllardır içinde olduğu yayın dünyasından örnekleri, sizlere tanıtmaya başladı. Ocak ayı dernek faaliyetlerimiz ve Genel Ağ’daki, www.ded.org.tr adını taşıyan sitemizi tanıtan yazımızla ikinci sayımız, dolu dolu 96 sayfa, kuşe kâğıt ve kaliteli baskısıyla kütüphanenizde yerini alacak. Türkçemizin kelime varlığına sahip çıkmayı, dilimizi fakirleştirmek değil zenginleştirmeyi ilke edindiğimizi söylemiştik. Dergimizi okudukça kelime hazinenizin gitgide zenginleştiğini fark edeceksiniz.

Türkçemize hizmet için yaptığımız bu çalışmalara hem katkılarınızı bekliyor, hem de dergimize sahip çıkmanızı istiyoruz. Saygılarımızla…


İrtibat:
Feshane Caddesi Nu:3 Eyüp/İstanbul
Tel: 0 212 581 69 12
www.ded.org.tr

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com