2009-03-07

Bir Taş da Sen At !

[Yeni Şeyler]
Birlikte güleceğiz bu fırtınada
Derin mezarlar kazıp katiller için
Tutunarak içimizdeki ölümlere
Aynı güneşin altında
Çok tehlikeli olacağız


Söz dergisi Yolcu 52. Sayısıyla yola devam ediyor. Samsun’da yayın hayatına devam eden Yolcu dergi hemen her sayısında okuruna bir poster hediye etmeye devam ediyor.
Yolcu, bu yeni sayısında Nizar Kabbani’nin Kudüs şiirini poster olarak veriyor. Ayrıca, derginin kimlik olarak, duruş olarak benimsediği “arka sayfa güzeli” bu sayıda Filistin ve Arap şiirinin en ünlü temsilcilerinden Fatma Tukan. Fatma Tukan’ın “Yurdumda ölmek bana yeter” diye başlayan şiiri güzel bir kolâjla yerini almış arka sayfa.

Yolcu, kapağına çektiği sapan fotoğrafı ile bize Malcom X’in “Bir taş da sen at!” sözünü hatırlattı. Evet, koca metal yığınlarına Gazze’nin cevabı taş atmak sadece… Bir taş da sen at!

Yolcu, şair Yaşar Bedri’nin bir şiirini yayınlamış yine bu sayısında. Yaşar Bedri uzun zamandır şiir yayınlıyor Yolcu’da. Ruşen Ali Cengi şiiri neo-epik havasıyla sıkı bir şiir gibi… Mesela şuraya ne demeli: “tıslayan yılanların ıslığında büyüyen/oğullar bıraktık gez’le göz arasında”

Derginin –bence, bir güzel sürprizi Mehmet Aycı’nın şiir gibi akan denemeleri başlamış olması… Sivas menşeli Sühan’da epeyce yazdığı daha sonra başka birkaç dergide yayınladığı su gibi akan denemelerine ara vermişti nicedir. Usta şairin güzel ve içten bir denemesine Yolcu’nun 52. Sayısında rastladık, rastgele dedik.
52. Yolcu’nun söyleşi konuğu Yusuf Tosun… Selçuk Küpçük’ün, Yusuf Tosun ile yeni çıkan kitabı Kayıp Kuşağa Mektup [Çıra Yay.] bağlamında 90’lı yılların kuşağı üzerine oylumlu bir söyleşi yapmış.

Dolu dolu bir yolcu gelmiş 52. sayıda: Cihan Aktaş, Eyyüp Akyüz, Müştehir Karakaya, Gül Çiğdem, Mehlika Toyga, Şirvan Erciyes, Bilal Can… İyi işlere imza atan gençlerin yanında ustaların da bulunduğu dinamik bir sayı olmuş kısacası.

Kalbi Kudüs, sızısı Gazze olanlara ithaf edilmiş bir Yolcu var bu sayıda önümüzde…

Yılmaz Yılmaz

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com