2009-03-07

"Haksöz" Dergisi

Haksöz Dergisi 216. (Mart 2009) Sayısı Çıktı

216. sayısında “28 Şubat Darbecileri Yargılansın; Ergenekon Bataklığı Kurutulsun!” manşetiyle çıkan Haksöz, darbe düzeni ve çete karanlığına karşı mücadele etmeye çağırıyor. Gazze direnişi ve Özgür-Der’e kapatma davasıyla ilgili sorumluluklarımıza da dikkat çekiliyor.

Kur'an'ın aydınlığına doğru aylık yayınına devam eden Haksöz Dergisi, Mart 2009 sayısıyla tam 18 yılı geride bırakmış oldu. Önümüzdeki ay 19. yıl sayısı çıkacak olan Haksöz, okuyucularına dergiyi okuma ve okutma çağrısında da bulunuyor.

Yerel seçimlere ilişkin kısa bir değerlendirmenin yapıldığı Sunuş'ta "Seçimimizi inancımız ve kimliğimizden yana yaptık!" vurgusu öne çıkıyor. "Ergenekon Davası Askeri Müdahalelerle Savsaklatılmaya Çalışılıyor!" başlıklı Gündem yazısında TSK'nın Ergenekon soruşturmasının derinleştirilmesi önünde dev bir barikat oluşturduğuna dikkat çekilerek ordunun bizzat Ergenekon yapılanmasıyla irtibatlı olduğu ifade ediliyor. 28 Şubat hukuksuzluğunun faillerinin Ergenekon bağlantısının örtülmemesi gerektiğinin ifade edildiği gündemde, orgenerallerin yargılanmamasının Ergenekon sürecini boşa çıkaracağı vurgulanıyor.

"Çatışan İdeolojiler, Uzlaşan Kavram ve Semboller" başlığıyla Kenan Alpay, cahili simge ve sembolleri Kur'an ekseninde değerlendirirken ulus-devletin siyasal kavram ve sembollerinin sahiplenilmesideki pragmatizmi ele alıyor. Rıdvan Kaya ise başta Gazze eylemlerinde olmak üzere son zamanlarda sıkça tartışılan bayrak konusunu değerlendiriyor. Konunun önemine binaen tartışmalarda gündeme gelen hemen hemen tüm başlıkları ele alan Kaya, İslami ilkeleri toplumsal-siyasal hayatta belirleyici kılmanın önemine dikkat çekiyor.

"Resmi Törenleri Boykot Çağrısı" dolayısıyla Özgür-Der hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili davanamelere yer verilen bu sayıda Hülya Şekerci de kapatma sürecini yorumluyor. Şekerci, düşünceyi, kimliğimizi, eğitimi, bir bütün olarak hayatı özgürleştirmek ve resmi ideolojinin daraltıcı, dayatmacı kalıplarından azade kılmak olan amacımızdan asla vazgeçmeyeceğimizin altını çiziyor.

Derginin bu sayısında Gazze gündemi yine önemli bir yekûn tutuyor. Ufuk Aktaşlı, özellikle Türkiye medyasının Gazze direnişine yaklaşımını ele alırken; Başbakan Erdoğan'ın Davos çıkışını ve anti-semitizm tartışmalarını da değerlendiriyor. Crescent'ten yapılan bir çeviride Zafer Bangaş, başta Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan olmak üzere Arap rejimlerinin Gazze direnişine karşı tutumlarını oldukça doyurucu bir biçimde özetliyor. Abbas'ın pozisyonunu da ele alan Bangaş, çeşitli ülkelerin tepkileri üzerinden de kıyaslamalar yapıyor. Bir başka çeviride Miko Peled, İsrailli bir barış aktvisti gözüyle Gazze'de "insani" şartları ve son süreci değerlendiriyor. Fahad Ansari ise Gazze ile Somali'deki direnişi karşılaştırıyor. Konuyla ilgili Mehmet Pamak ise direnişin biz Müslümanlara yüklediği sorumluluklara ve Filistin sorununa nasıl yaklaşmamız gerektiğine ilişkin vurgulara dikkat çekiyor. Murat Özer de Somali'de yönetimin büyük bir bölümünü ele geçiren eş-Şebab'ı (Genç Mücahidler) ve uygulamalarını ele alıyor.

İlk bölümü geçen sayıda yayınlanan Hayreddin Karaman ve Hizmet Nesli Serencamı yazısının devamında Hamza Türkmen, yine Karaman'ın anıları ışığında Hizmet Nesli'nin kurumlaşma sorununu ve Hayreddin Karaman'ın sevinç ve üzüntülerini yorumluyor.

Derginin bu sayısındaki Kur'an çalışmalarında Cengiz Duman Kur'an ve Tevrat kaynaklı uzun bir çalışmayla Hz. Lut kıssasını işlerken; Fevzi Zülaloğlu da Yahudilikteki "genetik felah" ve Hrıstiyanlıktaki "genetik günah" anlayışlarına karşı Kur'an'daki fıtrî misak ve Ahdullah konusunu ele alıyor.

Kültür-sanat/edebiyat yazılarında Asım Öz, İzzet Derveze'nin anılarından hareketle Osmanlı dönemi Filistinine ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Türkiye'ye ışık tutmaya çalışırken Ahmet Örs, Mustafa Kutlu'nun yeni hikâye kitabı "Huzursuz Bacak"a eleştirel yaklaşımlarını aktarıyor. Zehra Çomaklı Türkmen, Bünyamin Doğruer ve Ali Emre'nin de birer denemesinin yayınlandığı dergi sayfalarında Gazze Duası adı altında başta Gazze olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerindeki kardeşlerimize atfen yazılmış bir duaya yer veriliyor.

Derginin arka kapağını Özgür-Der'e açılan kapatma davasına ilişkin bir deklarasyon süslüyor: "İlkelerimiz, Mücadelemiz ve Kimliğimizle Varız; Varolacağız!"


İçindekiler:

Seçimimizi İnancımız ve Kimliğimizden Yana Yaptık!
HAKSÖZ

Ergenekon Davası Askeri Müdahalelerle Savsaklatılmaya Çalışılıyor!
HAKSÖZ

Çatışan İdeolojiler, Uzlaşan Kavram ve Semboller
KENAN ALPAY

Bayrak Tartışması Ne İfade Ediyor?
RIDVAN KAYA

İslami Kimliğimiz ve Düşüncelerimiz Suç Kabul Ediliyor!
ÖZGÜR-DER

İstanbul Valiliği: "Özgür-Der Kapatılsın"
HAKSÖZ

Özgür-Der Neden Kapatılmak İsteniyor?
HÜLYA ŞEKERCİ

Gazze Direnişinin Ardından
UFUK ATAŞLI

İşbirlikçi Abbas'ın Türkiye Ziyareti Protesto Edildi!
HAKSÖZ

Filistin ve Arap Rejimleri Problemi
ZAFER BANGAŞ

Gazze'de Kazanmak
MİKO PELED

Filistin İslami Direnişi ve Sorumluluklarımız
MEHMET PAMAK

Filistin ve Kürt Sorunu: Benzerlikler ve Farklılıklar
GÜNEY UZUN

Gazze ve Somali'deki Direnişten Dersler
FAHAD ANSARİ

Firavun Mübarek'in Türkiye Ziyareti Protesto Edildi
HAKSÖZ

Somali'de Barış Ne Zaman?
MURAT ÖZER

Hizmet Nesli ve Kurumlaşma Sorunu –Hayreddin Karaman'ın Sevinçleri ve Üzüntüleri-
HAMZA TÜRKMEN

Kur'an ve Tevrat'a Göre Lut Kıssası
CENGİZ DUMAN

Ne Genetik Felah, Ne Genetik Günah; Fıtri Misak ve Ahdullah
FEVZİ ZÜLALOĞLU

Osmanlı Filistini'nden Bir Posta Memuru İzzet Derveze'nin Anılarından
ASIM ÖZ

Mustafa Kutlu'dan Benzer Fotoğraf: "Huzursuz Bacak"
AHMET ÖRS

Günlerde 28 Şubat
ZEHRA ÇOMAKLI TÜRKMEN

Sabır
BÜNYAMİN DOĞRUER

Sömürü Vahşeti
NİSANUR AYAR

Gazze Duası
HAKSÖZ

Gazze Üzerine Prelüd
ALİ EMRE


İrtibat:
haksozdergisi@gmail.com
Nevşehirli İbrahim Cad. No:14 Fatih-İstanbul
0 212 524 10 28

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com