2008-11-08

"Temrin" dergisi



ÜNLÜ TATAR ŞAİRİ ABDULLAH TOKAY’IN TÜRKÇE ŞİİRLERİ TÜRK EDEBİYATIYLA BULUŞTU

Mayıs ayında yayın hayatına başlayan aylık düşünce ve edebiyat dergisi Temrin, yazı ve mizanpaj kalitesiyle kısa sürede edebiyat dünyasının dikkatini çekmeyi başardı. Dergi, Kasım sayısında ünlü Tatar şairi Abdullah Tokay’ın Türkçe şiirlerini Türk edebiyatıyla buluşturdu.

Kardeş edebiyatlar araştırmacıları için değer taşıyan bu araştırma, Türk edebiyatında ilk kez yayımlanıyor. Abdullah Tokay, Osmanlı’nın son dönemlerinde İstanbul’a gelmiş, Osmanlı aydınları ve edipleriyle tanışmış, Türkiye Türkçesi öğrenmiş Tatar milli şairidir. Tataristan’la o dönemde edebiyat alanında var olan ilişkilerin günümüz okuruyla buluşması çok önemli bir araştırma ve hizmettir.

Temrin, Abdullah Tokay’a ait “Derdmend değil miyim?” isimli Türkçe şiirle Kasım sayısında dosyayı açmış bulunuyor. Diğer Türkçe şiirlerin de belli aralıklarla birer birer yayımlanacağı belirtilen açıklamada: “Abdullah Tokay’ın vefatına İstanbul’daki aydınların gönderdiği taziyenin aslının da kasım sayısında yayımlanması da edebiyat adına önemli bir araştırmadır.” denildi. Temrin, geçen sayısında da Bektaşi şairi Hilmi Dede’ye ait “Kerbela Mersiyesi”ni ilk kez yayımlamakla dikkatleri çekmişti.

Temrin’in Kasım sayısında yeni isimlerle dikkat çekiyor. Şiiriyle bu sayıya dâhil olan iki yeni isim var: Leyla N. Karaca ve Melih Taşçı. Daha önceden şiirleri yayımlanan Yasemin Başer ve Uğur Uzunok bu sayıda da yeni şiirleriyle yer alıyorlar.

Yusuf Aktaş, “Tahta Ata Binmek” isimli denemesiyle bu sayıya dâhil oldu. Daha önceki sayılarda öykülerinden tanıdığımız Şeniz Bayır’ın “Kayıp Kent: Sıla” isimli denemesi oldukça sıcak ve akıcı bir üslupta yazılmış. Zeynep Elbasan, Tüyap Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu olan Füruzan’a bir denemesiyle “hoş geldiniz” diyor. Nazan Özen’in “Adı Bahar Kendi Bahar” isimli denemesi, güz mevsiminin ruh dünyamızdaki zengin çağrışımlarını ele alıyor. Şeref Yılmaz’ın “Şiirin Tehlikeli Sularında” isimli yazısı, her ne kadar deneme üslubuyla yazılmış olsa da aslında bir poetika… Yaklaşık çeyrek asırdır Türk şirinde poetika yayımlanmıyor. En son İsmet özel “Şiir Okuma Kılavuzu” adı altında poetikasını yayımlamıştı. Her poetikanın Türk şiirini zenginleştirdiğini düşünürsek, şair Şeref Yılmaz’ın bu poetikasının da tartışılacağını söyleyebiliriz.

Temrin’in Kasım sayısına öyküleriyle katkıda bulunan kalemler de var. Fatih Parlak/ “Cevap” isimli öyküsüyle, Murat Taş/ “Leylekler” isimli öyküsüyle, Rabia Avcı/ “Dökülen Saç telinden Hayata Ölüme Dair” isimli aykırı öyküsüyle, Mükrime Taş/ “Şiirle Konuşan Bülbül” isimli öyküsüyle bu sayıda yer alıyorlar. Önceki sayılarda öyküleri çıkan Nevzat Canan ve Işıl Su da bu sayıda yeni öyküleriyle okura sesleniyorlar.

Tuba Genç Fidanlı, bu sayıda Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” isimli romanını tanıtmış. Fatih Kutlu, “Abdullah Tokay’ın Şiirlerinde Osmanlıca Etkisi” isimli araştırmasıyla dikkatleri çekiyor. Melek Altun, “İki Şair Bir Fıtnat” isimli incelemesiyle, Reyhane Gümüş, Rasim Özdenören’in “Kuyu” isimli öyküsünü inceleyen yazısıyla dergiye katkıda bulunmuşlar.

Temrin, Kasım sayısında da okurun karşısına dolu dolu çıkıyor.

İrtibat:
(0216) 5508151
temrindergisi@gmail.com
www.temrindergisi.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com