2008-11-08

"Haksöz" dergisi


“Ergenekon’dan AYM'ye Militarizmin Sefaleti”ne dikkat çeken Haksöz'ün 212. (Kasım 2008) sayısı okurlarıyla buluştu. Ergenekon, AYM kararı, Kürt sorunundaki gerilim, Org. Başbuğ ve militarizm derginin ana gündem konularını oluşturuyor.

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" aylık yayınını istikrarlı bir şekilde sürdüren Haksöz, gündem yazısında Ergenekon davasıyla ilgili değerlendirmelere yer veriyor. Ergenekon'un temel hedefinin darbeye zemin hazırlamak olduğunu belirten Haksöz, cuntacılığa "vatanseverlik" kılıfı, TSK'ya da "anti-emperyalizm" maskesi giydirildiğine dikkat çekiyor. Ergenekon'un kökünün darbeci gelenekte aranması gerektiğinin altını çizen dergi, çetenin köküne inilmesinin militarizmin bataklığının kurutulmasıyla mümkün olacağını dile getiriyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının etraflıca yorumlandığı bu sayıda Rıdvan Kaya, kararın saçma, zalimane ve sonuçsuz olduğuna hükmederek AYM'nin varlık nedenini "despotizmin muhafazası" olarak niteliyor. Nevi şahsına münhasır bir hukuk anlayışıyla karardaki hukuksuzluklara atıf yapan Kaya, başörtüsü özelinde hayatımıza anlam katan değerler için sürdürülen mücadelenin asla bitirilemeyeceğini vurguluyor ve bu saçma kararlara tarihin çöplüğünün ev sahipliği yaptığına işaret ediyor. Av. Cüneyt Toraman ise AYM kararını resmi ideolojinin iflası olarak niteleyerek bu kararla eşitsizliğin tescil edildiğini ifade ediyor. Kararı hukuki olarak de değerlendiren Toraman, sorunun temelinde 12 Eylül Darbe Anayasası olduğuna dikkat çekiyor. Konuyu işleyen bir başka isim Beytullah Emrah Önce de AK Parti Hükümeti'nin kapanan perdenin altında kaldığına ve başörtüsü sorununun çözümünün bir kez daha kendi ellerimizde olduğuna dikkat çekiyor.

Hasan Soylu, "Aktütün Baskını ve Militarizmin Sefaleti" başlıklı yazısında Aktütün saldırısıyla ilgili gerçekleri tartışırken ulusalcı çevrelerin TSK'ya atfettikleri anti-emperyalist sıfatının da ne kadar yalan ve sahte olduğunu gözler önüne seriyor. Org. Başbuğ'un tehditlerle dolu konuşmasını ordu-siyaset-halk çerçevesinde yorumlayan Soylu, Başbakan ve hükümetin tutumunu da ele alıyor. Başbakan'ın, Taraf gazetesinde "Paşasının Başbakanı" manşetine neden olan yaklaşımını eleştiren Soylu, paşacı siyaseti 2. Şemdinli Vakası olarak tanımlıyor. Hükümetin, "Ne istiyorlarsa verdik!" itirafının ise bir acziyet belgesi olarak algılanması gerektiğini belirten Soylu, bu acziyet halini seçim, sandık ve dış tazyiklerle gidermenin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Bu bağlamda Kenan Alpay da otorite ve karizmalarının seyrini ele aldığı yazısında Org. Başbuğ ve Başbakan Erdoğan'ın tavırlarının nasıl da paralelleştiğine dikkat çekiyor. TSK'nın Kürt sorununa yaklaşımını da ele alan Alpay, bölgedeki kirli savaşla ilgili kısmi ayrıntılara da yer veriyor.

Rıdvan Kaya, bir diğer yazısında Altınova'da yaşananlardan Abdullah Öcalan'a kötü muamele haberleri çerçevesinde başlayan çatışmalara kadar Kürt sorunundaki gerilimi değerlendiriyor. Sorunun kaynağına ilişkin tahlillerde bulunan Kaya, AYM'nin DTP hakkında vereceği kararı da yorumluyor. DTP'nin kapatılmasının Kürt kimliğinin inkârında diretmek anlamına geleceğini belirten Kaya, uluslararası hukukla da çelişecek böyle bir kararın gerilimi ve çatışmaları daha besleyeceğine dikkat çekiyor.

Devletin, muhaliflerine karşı tutumunun bir göstergesi olarak Engin Ceber cinayetinin ve işkencenin de ele alındığı dergide, Gülsüm Peker Alpay da öğrenci affını yorumluyor. Başörtülüler için bu affın da geçersiz olduğunu ifade eden Peker, başörtülü öğrencilerin "af" değil; hakların iadesini beklediğini belirtiyor.

Yusuf el-Karadavi'nin açıklamaları sonrasında alevlenen mezhep tartışmalarını ele alan Bülent Şahin Erdeğer, Sünni ve Şii kesimlerden yetkin isimlerin yaklaşıma yer vererek, mezheplerin yakınlaştırılması ve ortak noktaların vurgulanmasının önemine işaret ediyor. Süleyman Ceran ise yıllar sonra Açe'ye dönen Tunku Hasan di Tiro'nun mücadelesine yer verdiği yazısında Açe'deki mücadelenin tarihi arka planına ilişkin de bilgiler aktarıyor. Dergide küresel ekonomik krizi yorumlayan bir Noam Chomsky çevirisine de yer veriliyor.

"Almanya Gurbeti ve Kimlikte Bilinçlenme Süreci" başlıklı yazısıyla Almanya'daki Müslümanların Almanya serüvenini gündeme getiren Hamza Türkmen, tarihi süreçle birlikte entegrasyon-asimilasyon tartışmalarını da analiz ediyor. Almanya'daki İslami örgütlülükler hakkında bilgiler veren Türkmen, 11 Eylül sonrası açılımlara ve Almanya'daki Müslümanların bilinçlenme sürecindeki kazanımlarına dikkat çekiyor.

"Kur'an Nesli" bağlamında yazılarına devam eden Mehmet Pamak ise, bu ayki yazısında "Asım'ın Nesli"nden "Büyükdoğu Nesli"ne, "Diriliş Nesli"nden "Işık Evler"e, "Milli Gençlik" gibi diğer nesil projelerinin açmazlarına ve sorunlu "medeniyet" tasavvurlarına atıf yaparak "Kur'an Nesli"nin tarih, medeniyet ve iktidar eksenli olmadığına dikkat çekiyor.

Kur'an çalışmalarında Fevzi Zülaloğlu, Kur'an'da çokluk ilgili ayetleri kategorize ederek insanların çoğunun neden hüsranda olduğunu analiz ederken; Cengiz Duman da Taberî'ye atfedilen "Kur'an dünyayı düz olarak niteler." iddiasını çürüten bir yazı kaleme almış. Laik-seküler yazarların Müslümanlara saldırı amaçlı bu iddialarına karşı çıkan Duman, Kur'an'daki evren tasavvuruyla ilgili ayetlere yer veriyor.

Bu sayıda Bernard Lewis'i masaya yatıran Asım Öz, Lewis'in Kemalizm modelinin her zaman tutarlı bir savunucusu olmakla birlikte Siyonist oryantalizmin de bayraktarlığını yaptığını ortaya koyduktan sonra Lewis'in "Babil'den Dragomanlara" ve "Haşişiler" kitaplarını değerlendiriyor. İktidar üreten bir tarihçi olarak Doğu'nun "terörist" kökenini bulma derdindeki Lewis'in yazılarının oryantalizm ile emperyalizm arasındaki ilişkinin ete kemiğe bürünmüş hali gibi olduğunu belirten Öz, Lewis'in çözümlemelerin Pentagon raporları gibi durduğuna dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan "Aliya İzzetbegoviç" ve "Balkanlarda Gelecek Tasavvuru" sempozyumları üzerinden izlenimlerini aktaran Haşim Ay, farklı perspektiflerin Aliya betimlemelerine yer verirken Murat Kayacan da Asr-ı Saadet'te İslam adlı kitapta yer alan İhsan Süreyya Sırma'nın Asr-ı Saadet Öncesinde Mekke Toplumu adlı makalesini değerlendiriyor.

Günay Bulut'un bir öykü/denemesinin yer aldığı dergide F Tipi hapishanelerden gelen mektuplara ve Kudüs Günü etkinlik değerlendirmesine de yer verilmiş.

HAKSÖZ-HABER

Haksöz Dergisi Kasım Sayısında Yer Alanlar:

Darbeciler ve Direniş İradesi
HAKSÖZ

Ergenekon Çetesi ve Militarist Bataklık
HAKSÖZ

Saçma, Zalimane ve Sonuçsuz Bir Metin Olarak Anayasa Mahkemesi Kararı
RIDVAN KAYA

Resmi İdeolojinin İflası, Eşitsizlik; Anayasa Mahkemesi Kararıyla Tescil Edildi!
CÜNEYT TORAMAN

Anayasa Mahkemesi Perdeyi Kapattı!
BEYTULLAH EMRAH ÖNCE

Bu da Bizim Kararımız: "Başörtüsüz Asla!"
HAKSÖZ

Aktütün Baskını ve Militarizmin Sefaleti
HASAN SOYLU

Kürt Sorunu Karşısında Org. Başbuğ ve Başbakan Erdoğan'ın Otorite ve Karizmalarının Seyri
KENAN ALPAY

"Ergenekon'un Kökü Darbeci Gelenektir!"
HAKSÖZ

Kürt Sorununda Yüksek Gerilim Hattı
RIDVAN KAYA

DTP Neden Kapatılmamalı?
RIDVAN KAYA

Devletin Muhaliflerine Karşı Tutumunun Bir Göstergesi Olarak Engin Ceber Cinayeti ve İşkence
HAKSÖZ

Başörtülü Öğrencilerin Affetmeyeceği Tasarı Yasalaştı
GÜLSÜM PEKER ALPAY

Karadavi'nin Açıklamaları ve Alevlenen Mezhep Tartışmaları
BÜLENT ŞAHİN ERDEĞER

Büyük Gerilla Tunku Hasan Di Tiro Özgür Açe'ye Hoş Geldin!
SÜLEYMAN CERAN

Küresel Ekonomik Kriz ve Kapitalizmin Gerçek Yüzü
NOAM CHOMSKY

"Almanya Gurbeti" ve Kimlikte Bilinçlenme Süreci
HAMZA TÜRKMEN

Kur'an Nesli; Tarih, Medeniyet, İktidar Değil, Vahiy ve Kulluk Eksenlidir
MEHMET PAMAK

İnsanların Çoğu Neden Hüsrandadır?
FEVZİ ZÜLALOĞLU

Kur'an'a Göre Dünya Düz mü?
CENGİZ DUMAN

Bernard Lewis: İktidar Üreten Bir Tarihçi
ASIM ÖZ

Sempozyum İzlenimleri
HAŞİM AY

Asr-ı Saadet Öncesi Mekke Toplumu
MURAT KAYACAN

İyileşen Kanatlarım Yolunu Bekleyecek Her Bahar
GÜNAY BULUT

İşkenceye Sıfır Toleransın Geldiği Nokta, Demir Çubuklarla Gelen Ölüm Oldu!
İSMAİL ŞAH BALTA

Hukuk Yalnızca Ergenekoncular İçin mi Var?
ALİ KANAT

Ümmetin Diriliş Günü'nde Kudüs'e Ahdimizi Yineledik!
HAKSÖZ


İrtibat:
http://www.haksozhaber.net
haksozdergisi@gmail.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com