2008-10-08

"Doğudan" dergisi


DOĞUDAN, 7. SAYI, EYLÜL-EKİM 2008

Doğu Konferansı Derneği‘nin yayın organı Doğudan dergisinin 7. sayisi çıktı. Bir önceki sayısı ile birinci yilini dolduran derginin bu sayisinin dosya konusu “Kadın: Direniş ve Tahakkum“.

Derginin bir yılının kısaca değerlendirildiği editor yazısında, “dogudan dergisi olarak bundan tam bir yil once, ‘Dogu’ denilen bolgeye yonelik ulkemizdeki ilgi ve bilgi eksikliginden, bunun temelindeki kimi zaman irkciliga varan egemen soylem ve tutumlardan rahatsizlik duydugumuz icin; boyle bolunmelerin halklarin mucadelesine verdigi zararin bilincinde olarak kapitalist sistemin bolgede yarattigi tahribata ve deneyimlerimizin ortakligina dikkat cekmek amaciyla yola ciktik” denildi. Yazida dosya konusunun secimindeki amac da, “Cinsiyetcilikten kaynaklanan toplumsal hiyerarsi ve tahakkumleri, bunlarin tarihselligini dikkate alarak degerlendirmeyi, bu eksende sorunun evrenselligini ve yerelligini tartismayi amacladik” cumleleriyle vurgulandi.

Dosyanin ilk yazisinda, Seven Agir cinsiyetciligin butun kadinlari bir bicimde magdur ettigini vurgularken, ataerkiye karsi kadinlarin bir arada durma olanaklari tartismasini Kurt politik mucadelesi ve kadin hareketi ekseninde, Handan Caglayan ile yapilan soylesi surduruyor. Elcin Kurbanoglu ve Sheila Pelizzon‘un birlikte kaleme aldigi yazi kadinlarin gecimlik calismasinin hem kapitalist somurunun hem de erkek tahakkumunun onemli bir unsuru olduguna, esitlikci bir toplumda gecimlik faaliyetlerin de esit paylasilmasi gerektigine dikkat cekiyor.

Saniye Dedeoglu‘nun Turkiye’de kadinlarin istihdam edildigi hazir-giyim sanayinde toplumsal cinsiyet rollerinin ve esitsizliklerinin, bu alanda ucretlerin dusmesine ve ihracat basarisina yaptigi katkilari ele alan makalesini, Feryal Saygiligil‘in ozellikle serbest bolgelerdeki somuru mekanizmalarini; Novamed’li kadinlarin direnisinin ogrettikleriyle birlikte degerlendiren yazisi izliyor.

Afganistan ve İrak’taki isgalleri ve yagmalari zimnen destekleyen, bunu Musluman kadinlarin geleneklerden kurtarilmasi icin bir misyon olarak takdim eden feminist yaklasimlarin elestirisini Yildiz Ramazanoglu kaleme alirken, dosya Elif Ekin Aksit‘in Osmanli’daki uc tarz feminizmin uluslararasi baglantilarini konu edindigi ve uluslararasi baglantilarinin feministlerin algilanisindaki etkisini inceledigi yazisiyla devam ediyor. Asli Gunes yazisinda Kemalizmin kadinlara bictigi edilgen rolleri, medenilesme seferberliginde kilavuz rolu ustlenen adabi muaseret romanlarinin gosterdikleri isiginda degerlendirirken, Muge Karahan İslamci aydin kadinlarin kendi sozlerini/seslerini duyurmaya calistiklari eserlerini sectigi birkac ornek uzerinden inceliyor.

Dosyada butun bu tartismalara ek olarak, cinsiyetciligin tezahurlerine daha yakindan bakmak amaciyla İran ve Tunus gibi ulkelerde ve Muslumanlarin ibadet yerleri olan camilerde yasanan cinsiyet ayrimciligina dikkat ceken yazilara da yer veriliyor. Guliz Aydin Kendirci İran İslam Cumhuriyetinde ilkokul ders kitaplarindaki cinsiyetciligi inceleyen makalesiyle, Cicek Coskun, Tunus’ta modernlesme ve kadin haklarini tartistigi yazisiyla Hulya Alper ise camilerde kadinlarin karsilastiklari ayrimciligi ve kaba davranislari elestirdigi makalesiyle dosyadaki yerini aliyor.

Derginin dosya disi icerigi de yine oldukca zengin. Kultur Sanat bolumunde Muge Karahan ve Mert Tokur gunumuzun populer cizgi roman/filmi Persepolis‘i mercek altina alirken, Portrede, yakin zamanda kaybettigimiz onemli bir ismin, Filistinli sair Mahmud Dervis‘in mucadelesi Turan Kislakci‘nin kaleminden aktariliyor. Kitabiyat bolumunde ise, İrem Yilmaz, feminist elestirinin bir basucu eserini, Judith Butler’in Cinsiyet Belasi adli kitabini inceliyor. Gundemdeki gelismeleri ise bu donemde baris ve adaletin unutulmamasi gerektigini hatirlatan Mehmet Bekaroglu degerlendiriyor.

Derginin gelecek sayisinin dosya konusu ise “İsrail” olarak duyuruluyor.

Doğu Konferansı Derneği adına Mehmet Bekaroğlu’nun sahibi oldugu ve genel yayin yonetmenligini Cem Somel’in yaptigi dogudan dergisinin daha onceki sayilarinda “Tahakkum”, “Turkiye’den Dogu’ya Bakislar”, “Direnis Hareketleri”, “İran”, “Ortadogu’da Devlet ve Demokrasi” ile “Kapitalizm ve Emperyalizm”, “Neoliberalizmin İdeolojileri Donusturucu Etkisi” basliklari dosya konusu olarak ele alinmisti. Dogu-Bati karsitliginin kolayligina ve kisirligina hapsolmadan, hem bu bolge hem de tum dunya icin anlamli bir dusunme ufku uretmeyi amac edinen ve bu caba icin gerekli tecrube ve ilham kaynaginin bolge topraklarinin emsalsiz tarihsel mirasinda ve birikiminde bulunduguna inanan Dogu Konferansi ve yayin organi dogudan dergisi hakkinda daha fazla bilgi edinmek isteyenler www.dogukonferansi.com adresini ziyaret edebilirler.


İrtibat:

Doğu Konferansı Derneği
Kocatepe Mah. Kizilirmak Cad. 39/4
Kizilay – ANKARA
Tel: 0 312 417 00 93
Faks: 0 312 417 00 94
E-mail: dogudan@dogukonferansi.com, bilgi@dogukonferansi.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com