2008-10-15

"Ay Vakti" 97.Sayı: Her Dem Hilâli Yaşamak


Sekiz yıldır, sözün bekçiliğini yapan Ay Vakti, her sayısı ile müthiş yankılar uyandıran taşlar düşürüyor düşün dünyasına. Kâh gençlerin yoluna mahya oluyor, kâh varlığın sesini dinlemek isteyenlerin sözüne elçilik ediyor. Yıllardır önemli bir yer tutuyor edebiyat dünyasında...

Karanlığın usanmaz bekçisi ay gibi, karanlıkta kalmış ruhlara görüntü olmaya çalışıyor. Aydınlanmanın vakti şimdi, Arif Ay söylencesi ile başlıyor... Şeref Akbaba "Keşke Bayram Olsa" başlıklı yazısıyla bayramlarımızın niçin bayram olamadığını sorguluyor naif üslubuyla.

Selami Şimşek, Hıra'da başlayan bir şiir serüveninin, Asr-ı Saadet'e uzanan rahlesine düşen harflerin sahibi Arif Ay ile sahip çıktığı harfler üzerine, günümüz şiirine bakış üzerine konuşuyor.

Mehmet Atilla Maraş; Foto Filistin, Nurettin Durman; Burası Ezelden Beri Sevmiyor Yıkılmayı, Özcan Ünlü; Kahkaha İlahisi, Selami Şimşek; Kuş Yemleri Cebinde Uyuyan Çocuklar, Yavuz Ertürk; Kemik, başlıklarıyla şiir zincirinin halkalarını oluşturan yazarlarımız...

Habbeyi Kubbe Yapmak, deyimini analitik dayatmalar ile anlamlaştıran Necmettin Evci, varlık ve oluş betimlemeleri ile süregelen yazısında, aklı ve ruhu statik alanda inceliyor.

Naz Ferniba, Seyir Defteri Öyküleri'nden masal kisvesine büründürülmüş bir hayat seyiri ile karşılıyor bizleri. Hayal, ümit, korku arası mekik dokuyan yaşamların, kimi zaman içlerindeki ukde'ler ile kala kalışına şahit oluyoruz...

Mustafa Oğuz, hayat konulu fotoğrafları söze getiren anlatımları ile bu sayının deneme kategorisindeki yerini alıyor: "Şimdi burada her şey aşktı." Jan Devrim, Arkadaşım adlı hikâyesiyle, Eyyüp Azlal duygu ve düşünce paralelinde gözlemlediği edebiyat imgelemiyle Ay Vakti'ndeler.

Bu sayının gezi yazısı Bahattin Yıldız'ın izlenimleri ile... Müseferet, şehadet yolculuğuna adanmış bir tevafuk ile başlayan tarih kokan bir hikâye. Osman Koca, trajik üslubuyla kırık bir hikâyenin notalarını çalıyor.

İslam edebiyatının kuruluş serüveni, Osmanlı döneminden başlayıp, acem edebiyatı, İran edebiyatı arasında mekik dokuyarak ilerlemiştir. Arapça, Farsça ve Türkçenin bir karmaşa içerisinde konuk olduğu İslam edebiyatı, kimi zaman Arap kökenli şairler tarafından zirveye taşınmıştır. Necatî, Fuzulî, Bakî, Hayalî, Ş. Yahya, Nefî ve Nedim'in büyük yer kapladığı İslam edebiyatı, Osmanlı Şiirinde İran, başlığıyla Şadi Aydın tarafından kaleme alınmış...

Doğu edebiyatı bohem değil, bilakis toplum içerikli olup, umut motiflidir. Güneydoğu'dan edebiyat akislerini Behçet Yani irdeliyor.

Aşkın vav halini bulmak için Mecnun aklından oldu... Yüreğini büktü, terk-i diyar eyledi silsilesini "Derman arıyorsan derdine dön ey yolcu!" mecnunluk er işidir, "Secde et yaklaş!" düsturlarıyla Yunus Emre Tozal, Vav halinde uçan kuş'tan dökülen nağmeleri sizlerle buluşturuyor...

Kaptanların ceplerinde çelişkili şiirler taşıdığı bir denizde yolunu arayan bir kaptan misali, Mehlika Toyga fenomen ile fener tutuyor yolunu kaybetmiş gemilere.

Zeynel Şahin, diriliş muştulu hayallerini mürekkep ile damgalamış sayfasına, göz'e dokunaklı, söz'ü pek satırları ile Ahmet Sezgin Peyami Safa'ın Yalnızız romanını mercek altına aldığı incelemesiyle Ay Vakti'nde.

Ay Vakti'nde durmak ve duruşu bozmamak, hep bir duruşumuz olsun dediğimiz şu zamanda, duruşumuza üç noktayı Üzeyir Süğümlü koyuyor. XLIV sayılı mektubuyla Şiraze yine mektup köşemizde.

İÇİNDEKİLER:

Deneme

Şeref Akbaba, Keşke Bayram Olsa

Necmettin Evci, Habbeyi Kubbe Yapmak

Mustafa Oğuz, Hayat Resimleri

Eyyüp Azlal, Biraz Daha Edebiyat

Yunus Emre Tozal, Vav Halinde Uçan Kuş

Mehlika Toyga, Fenomen

Zeynel Şahin, Ferce ve Mahreç Sende Ey Diriliş

Üzeyir Süğümlü, Duruş

Behçet Yani, Güneydoğu'da Edebiyat

Şiir

Arif Ay, Artılar

Mehmet Atillâ Maraş, Foto Filistin

Nurettin Durman, Burası Ezelden Beri Sevmiyor Yakılmayı

Özcan Ünlü, Kahkaha İlahisi

Selami Şimşek, Kuş Yemleri Cebinde Uyuyan Çocuklar

Yavuz Ertürk, Kemik

Öykü

Naz Ferniba, Seyir Defteri Öyküleri IV

Jan Devrim, Arkadaşım

Osman Koca, Can Kırık

Söyleşi

Arif Ay İle Söyleşi

Araştırma

Şadi Aydın, Osmanlı Şiirinde İran

Gezi

Bahattin Yıldız, Müseferet

İnceleme

Ahmet Sezgin, "Yalnızız" Romanıyla Simeranya'ya Bir Seyehat

Mektup

Şirâze XLIV



Yekta Haktan İnci


İrtibat
ayvakti@gmail.com
www.ayvakti.net

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com