2008-09-04

"Evrensel Kültür" dergisi

Evrensel Kültür’ün 201. sayısında mizah dosyası yer alıyor. Ali Şimşek, Ayşe Duygu Şarman, Muzaffer İzgü, Yücel Sarpdere, Levent Cantek, Cihan Demirci’nin yazıları Aziz Nesin’in “ciddi” bir iş dediği mizahın gülme güldürme biçimlerini tartışmaya açıyor. Evrensel Kültür’ün dosyası, “Neye güleriz neden güleriz? Mizah ve mesaj” başlığını taşıyor.

Evrensel Kültür, 1908 devriminin 100. yıl dönümünde devrimin Türkiye halkları bakımından önemine işaret etmeyi sürdürüyor. Aydın Çubukçu’nun imzasını taşıyan 1908’den unutturulanlar ve unutulmayanlar yazısı devrimin silinmeye çalışılan halkçı karakterini hatırlatıyor. Nuray Sancar, hakkı yeterince verilmeyen 1908 devriminin izini Kartpostallardaki Meşrutiyet yazısında sürüyor.

Evrensel Kültür bu ay yine Ali Öz ve Sennur Sezer’le açılıyor. Ali Öz’ün fotoğrafına Sennur Sezer, Savunma başlıklı şiirini yazdı.

Frankfurt kitap fuarı ile ilgili tartışmalar, fuarı boykot etmeye yönelen yazarların açıklamalarıyla sürerken Refik Sıla Güvenç yazarların görüşlerini yansıtan mini bir dosya hazırladı.

Bu aydan itibaren her ay Ferda Çağlayan, İstanbul’un heykel gündemi’ni yazacak. Kurtarılmayı bekleyen zor durumdaki heykelleri konu edecek yazı dizisinin ilkinde Barış anıtı ve Barış heykeli var.

Sennur Sezer Stalin’i zorla sevdirmek başlıklı yazısında Nazlı Eray’ın son kitabi Kayıp Gölgeler Kenti’ni eleştirdi.

7.Sapanca Şiir Akşamları’na katılan üç şair, Gülsüm Cengiz, Müslim Çelik ve Kenan Sarıalioğlu birlikte geçirdikleri birkaç saati ayrı ayrı kaleme aldılar.

Ebru Topcu, son kitabı Özgürlük Yolları üzerine Zehra İpşiroğlu’yla, Onur Bakır ise Özcan Karabulut’la ilk romanı üzerine konuştular. Tülin Tankut, araştırmacı yazar Yıldız Cıbıroğlu’yla, Yasin Kayırtar âşıklık geleneğini bugüne taşımaya çalışan Muharrem Temiz’le röportaj yaptılar. Ayrıca Semra Çelik Irak’taki savaşın içyüzünü anlatan son kitabı ile ilgili Jürgen Todenhöfer ile söyleşi yaptı.

Magnum fotoğrafçısı Martin Parr’ın sergisini Koray Karaermiş, Hüseyin Karabey’in Gitmek sinema filmini Çağdaş Günerbüyük yazdı.

İğde Altı Şiir Atölyesi’nin ortak kaleme aldıkları şiirin kurgusu Mustafa Köz’e ait. Eylül sayısında ayrıca Bülent Şamcı ve Gökhan Cengizhan’ın şiirleri de yer alıyor.

Evrensel Kültür’ün 201. sayısı tüm bayilerde ve kitapçılarda!

İletişim:
Eskişehir Mahallesi Dolapdere Caddesi Karabatak Sokak No: 27A Şişli İSTANBUL
0212 247 65 17evrenselkultur@evrenselbasim.com evrenselkulturdergi@yahoo.com
www.evrenselbasim.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com