2008-09-27

"Dergâh" dergisi


Mart 1990 yılından beri istikrarlı bir şekilde yayın hayatına devam eden Dergâh dergisi, Eylül sayısında da önemli metinlere ev sahipliği yapıyor.

Dergi Sedat Turanın Savaş Sözleri başlıklı şiiriyle başlıyor. Şiir, Ağustos ayı içinde hayatını kaybeden Filistinli şair Mahmut Dervişe ithaf edilmiş. Diğer şairler ise Nurettin Durman, Erkan Kara, Ümit Aktaş, Nadir Aşçı, Rıdvan Sözener, Ercan Yılmaz ve Nesrin Aydın.

Abdullah Harmancı ve Handan Yıldız Eylül ayının hikâyecileri…
Harmancının Kitaplar ve Çiçekler başlıklı hikâyesi, olgunluk dönemine giren bir edebiyatçıyı müjdeliyor.

Funda Özsoy Erdoğan, Mustafa Akar ve Zeynep Serhan Koşal derkenar sütunlarında yer alan isimler. Erdoğan, Sibel Eraslanın geçtiğimiz günlerde Dergâh Yayınlarından çıkan Parçası Benden isimli hikâye kitabına değiniyor. Akar ise Alaattin Karaca (İkinci Yeni Poetikası, Hece, 2005) ve Yakup Altıyaprakın (İkinci Yeni ve Türk Şiirinde Modernizm, Ebabil, 2008) İkinci Yeni hakkındaki kitaplarından yola çıkarak, bu hareketle ilgili görüşlerini ortaya koyuyor.

Hikâye sanatıyla ilgili yazılarına devam eden Kâmil Yıldız, bu sayıda öyküde muhayyile konusunu açıyor. Hemen peşinden de Furkan Çalışkanın Modern Şiirin Kodları üst başlıklı yazısı geliyor. Çalışkan, Edip Canseverin Meduza şiirinden yola çıkarak, modern şiirde özne meselesine eğiliyor.

Orta Sayfa Sohbetinin bu ayki konus u, Vakıfların ihya ettiği Osmanlı eserleri… Konuyla ilgili olarak, Vakıflar Genel Müdür Yardımcılığının yanı sıra İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevini de yürüten Sayın Ahmet Tanyolaç ile önemli bir söyleşi gerçekleştirilmiş. Ramazan ayına denk gelen bu söyleşi, Türkiyede güzel işlerin de yapıldığına işaret ediyor.

Prof. Dr. İsmail Kara, Dergâh Yayınlarından çıkan Cumhuriyet Türkiyesinde Bir Mesele Olarak İslâm adlı eseriyle dikkatleri üzerine çekti. Mehmet Zahit Tiryaki, bu kitabı ele alan derinlikli ve geniş oylumlu bir yazıyla, Dergâh dergisine katkı sağlayan isimlerden…

Arzu Güldöşüren ise dil çalışmaları ile tanınan Besim Atalayın hayat hikâyesini kendi ifadeleriyle aktarıyor. Her açıdan ibretle okunacak bu metin, dipnotlar ile zenginleştirmiş.

İrtibat:
Binbirdirek Mah. Klodfarer Cad. No: 3/20 Altan İş Merkezi
Sultanahmet - İSTANBUL
Telefon : (212) 518 95 78 (3 Hat)
Faks : (212) 518 95 81
E-posta : bilgi@dergahyayinlari.com
http://www.dergahyayinlari.com

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com