2012-11-12

Aşkın (e) Hali dergisi, 28



Marcus Aurelius, Roma Meydanı'nda yürürken arkasında kendisini gölge gibi takip eden bir uşak olurmuş ve uşağın tek işi, insanlar ona övgüler yağdırdığında Marcus'un kulağına: 'Sen sadece bir insansın!'' diye fısıldamakmış. Evet sevgili dostlar, “yalnızca bir insan…” olduğunu her an hatırlamak isteyen Romalı filozof ve aynı zamanda imparator olan Aurelius’dan bahsediyoruz. Durup düşünmek ve bolca aynaya bakmak lazım gelmez mi bugün? Aynada fani bir siluetten fazlasını görebilen varsa buyursun istediğini yapsın. Kibirden yanına yanaşılamayan şair/yazar tarikatı revaçta bugün. Mürit olmak isteyenler için ilk şart, şaşalı kibir elbisesini giymek. İkincisi ise, o meşhur fildişi kuleden polemik üretmek… Şükür ki bu entrikalara kanmayacak bilinçli şair/yazar da mevcut.
Bakalım tezgâhta neler var. Çok önemli bir dosya hazırladık bu sayıda: ‘Türk şiirine etki eden şairler’. Edebiyatımızda bu tür dosyalar yapıldı elbet. Ancak bu kadar geniş çaplı ve kuşatıcı değildi hiçbiri. Türk şiirinde yer etmiş şairlerin şiiri ve şiirimize/şairimize etkisi hakkında yazılar okuma fırsatı bulacaksınız bu sayımızda. Mehmet Akif’ten İlhan Berk’e, Sezai Karakoç’tan Edip Cansever’e tam otuz iki şairin şiiri hakkında yazılar…

“Peki, bu şairleri neye göre belirlediniz?”, diye sorulacaktır eminim. Kimseyi suizana sürüklemeden peşinen cevaplayalım: Orhan Veli’den Hasan Hüseyin’e, Ahmed Arif’ten Behçet Necatigil’e kadar uzanan çok uzunca bir liste yaptık ve teker teker dağıttık yazabilecek isimlere; fakat epey zaman beklememize rağmen yetiştiremeyenler oldu. Hâl böyle olunca dosyada yer al(a)mayan şairler oldu. Yine de ilerleyen zamanlarda kitaplaşabilecek bir dosya oldu şükür. Eksik kalan isimleri de ekleyerek bir kitap çıkarabiliriz diye ümit ediyorum. Dosyamıza, dolayısıyla dergimize katkı sağlayan isimlere şükranlarımızı sunuyoruz.

Dosyanın yanı sıra öykü ve şiire de yer verdik 2012 yılının son sayısında. Ayşe Kilimci, Feyza Hepçilingirler ve Remzi Karabulut bu sayının öykücüleri. Şiirde ise Cahit Koytak, Taner Cindoruk, Eyyüp Akyüz, Onur Akyıl ve Suavi Kemal Yazgıç imzaları var.

Ürünleri beğenildiği halde dosyalar nedeniyle yer veremediğimiz isimlere de dönüş yapıyoruz. Önümüzdeki sayılarda yayın kurulumuzca değerlendirilecektir muhakkak.

Sataşmadan, saldırmadan emin adımlarla yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu yolculukta bizlerle olan, bizleri yalnız bırakmayan şair, yazar ve okur dostlara da teşekkürü borç biliyoruz. Bir yanda sanal, diğer yanda banal âlem… Her iki âleme de uzak kalmaktan yanayız. Uzaklar, tuzaklardan korunma fırsatı sunar bazen. Yeni sayıda buluşmak dileğiyle… İsmet Özel ifadesinin tam zıttıyla son diyelim: Toparlanmayın, gidiyoruz!

Eyyüp Akyüz

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com