2010-11-12

Akpınar'ın 29.sayısı çıktı

Söze, yakın zamanda Tarsus’u gördünüz mü? sorusunu sorarak başlamak istiyorum. Milyonluk gelişmiş bir şehirde kültür, tarih ve turistik yöreler olarak ne aramışsanız hepsinin Tarsus’ta dikkatle ve estetik imkânlardan yararlanarak yapıldığını görmek bizi hakikaten mutlu etti. Caddelerin vasıtalara ve yayalara ayrılan kısımlarının düzgün ve güzel yapılması yanında, müzeler, mesela Osmanlı müzesi, tarihi eserler mesela Nusret Mayın gemisi, ziyaret yerleri Ashab-ı Kehf ne kadar güzel ve asaletine uygun bir çevre ile süslenmiş, görmeye değer. Şehre emeği geçen, edebiyatımıza ve kültürümüze, sanatımıza emek vermiş insanların büstleri ve hatıra abideler halinde şehre serpiştirilmiş olması Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın, 4 dönemdir Tarsus’a Belediye Başkanı olarak neden seçildiğini de izah ediyor.

İşte bu kadar gelişmiş ve güzelleşmiş Tarsus’ta 21-24 Eylül 2010 günlerinde 9. Uluslararası Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları gerçekleştirildi. Şairler şiirlerini okudular, âşıklar, ozanlar sazları ve sözleriyle güzellikler yarattılar.

9. kutlanan şiir akşamlarının bir gönüllü gayretlisi var, Tarsus Belediyesi Kültür Sanat danışmanı emekli Edebiyat öğretmeni Kudret Ünal, Yurt içinden ve yurt dışından 17 ülkeden gelen şair ve yazar dostların karşılanması, onların ikametleri ve yiyecek vesair ihtiyaçları, gezi programları ve her akşam sanat ve edebiyatla süslü gösterilerin düzenleyicisi ve yöneticisi. Elinde not defteri, kalem ve telefon. Hiçbir şey aksamıyor, saati saatine, ahenkli bir akış.

Âşıkların başında bir usta var, yıllardır birikimlerini saz ve söz âşıklarına ve onların gelişmesine ve tanıtılmasına adayan Şeref Taşlıova. Sazlar coştuğunda, seyirci sıralarında adeta nefes kesiliyor, kulaklar nağmelerde, türkülerimizde, gözler bu ahenkli çalışta. İkinci akşam şairler şiirlerini okudular, üçüncü akşam atışmalar, toplu çalışlar ve yakalanan ahenk tıpkı Türk şiirinin gönül atışlarını simgeleyen ritim gibi, Anadolu ikliminin ruhlara yansıması idi. Üçüncü akşam kalan şairler şiirlerini sundular. Yakınımızdaki Tarsus Şelalesinin sesi bizi Boğaz içinde rüzgârın ve vapur çarklarının unufak ettiği deniz suyunun sesine götürdü. İlginç bir ruhi ortam sevgiler ve hayranlıklar bu seste bir yürek atışı gibi birleşti. Ben “Çağır Da Geleyim Güzel İstanbul” şiirimi okudum. Bir daha anladım ki yurdun neresinde bir güzellik varsa, onun en olgun seviyesi olan İstanbul güzellikleriyle birleşiyor ve birbirlerini tamamlıyorlardı.

Dostlarla buluşmak, kalem ve mızrap dostlarıyla bir arada olmak ne kadar güzeldir. Nail Tan, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Hayrettin İvgin, Prof. Dr. Ali Berat Alptekin ve Prof. Dr. İsmail Görkem, Nazım Payam, Ahmet Özdemir, Prof. Dr. İbrahim Agâh Çubukçu, Turan Oflazoğlu ve yurt içinden ve yurt dışından gelen Türkçenin sevdalıları ve Türkiye’nin dostları.

Birçok ilimizin hasretini çektiği fevkalade güzel bir tiyatroyu Tarsus’ta bulmak bizi ayrıca mutlu etti. Tarsus tiyatrosu bina ve mekân olarak tek kelime ile mükemmel ve oynadıkları Karacaoğlan piyesi ile gösterdikleri başarı, gözlerimizi ve gönüllerimizi doyurdu.

Bu arada dergimiz Akpınar’ın sahibi olarak bizi de ödüle layık görmüşler. Bu özel ödülü Akpınar’ın yazarlarına ve okuyucularına verilmiş kabul ediyor, takdir edenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu arada diğer Karacaoğlan ödülleri Prof. Dr. İbrahim Ağâh Çubukçu, Karacaoğlan araştırmaları sebebiyle Prof. Dr. İsmail Görkem, Turan Oflazoğlu, Ressam Ertan Aykın, Tarsus Sanat Musikisi Derneği Başkanı Sinan Durusu’ya verildi.

Tarsus 9. Uluslararası Karacaoğlan Şelale Şiir Akşamları, unutulmaz güzelliklerin tanıtıldığı ve yaşatıldığı güzel günlerdir. Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Kültür Danışmanı Kudret Ünal’ı kutluyoruz.

Bu sayımız yine dopdolu. Taha Akyol, İdealist Arkeolog başlıklı yazısı ile dergimizin misafiri. Yaşar Çağbayır, Ahmet Vehbi Ecer, Vedat Ali Tok, İsmail Özmel, Ahmet Sıvacı, İsmail Sarıkaya, Murat Soyak, Doç. Dr.Asif Rüstemli’nin yazılarını ile Özer Meral, İbrahim Ağâh Çubukçu, Sergül Vural, Abdülkadir Güler ve Osman Aytekin’in şiirlerini zevkle okuyacağınıza inanıyorum.

Daha güzel ve daha zengin sayılarda buluşmak dileği ile hoşça kalın, sağlıcakla kalın.


İsmail Özmel


İrtibat:

Yeni Çarşı İş Merkezi B Blok No:1/5 NİĞDE
ismailozmel@hotmail.com
ismailozmel1@gmail.com
0388 2131250

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com