2010-11-08

'Haksöz' dergisi, 235

Referandum sonuçlarını kapağa taşıyan Haksöz, “Statüko Kalesinde Referandum Depremi” manşetiyle statükonun çatırdadığına dikkat çekiyor. Dergide Kürt sorunuyla ilgili İslami kimlikli inisiyatif arayışları da ağırlıklı yer alıyor.

"Kur'an'ın aydınlığına doğru" şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, 235. sayısında (Ekim 2010) referandum sonuçlarını manşete taşımış. Referandum sonuçlarının çeşitli açılardan değerlendirildiği Gündem yazısında korku siyasetinin çözüldüğüne dikkat çekiliyor. İyimser bir süreçle birlikte hayalciliğe kapılınmaması gerektiğini de ifade eden Haksöz, Kemalist boyunduruktan kurtulmayı mücadele etmeye bağlıyor. Resmi ideoloji ve militarizmin referandum duvarına tosladığını belirten Kenan Alpay da bu noktada sorumluluklara dikkat çekiyor.

Referandum öncesi İslami kesimdeki tartışmaları değerlendiren Hamza Türkmen, tartışmanın taraflarının iddialarını ele aldığı yazısında bilgi ve üslup sorunlarından nasıl bir dile ihtiyaç duyulduğuna ilişkin tespitler yapıyor ve metot algısı ile ilgili yenilenme ihtiyacına dikkat çekiyor. Rıdvan Kaya ise BDP'nin 'boykot' tutumunu ve boykotun sonuçlarını analiz ediyor.

Diyarbakır'da Özgür-Der'in ev sahipliğinde bölgedeki İslami kuruluşların toplandığı Kürt Çalıştayı da dergide değerlendiriliyor. Murat Koç Kürt sorununda İslamcı inisiyatifin kurumsallaşmasında önemli bir adım olarak nitelendirdiği Kürt Çalıştayının arka planını ve yansımalarını değerlendiriyor; çalıştayda oluşturulan Kardeşlik İçin Adalet Platformu'nun hedefleri ve sorumluluklarını yorumluyor. Konuyla ilgili Serdar Bülent Yılmaz ile yapılan röportajda da Yılmaz, ağırlıkla sorunla ilgili İslami dil kullanmanın zorunluluğuna işaret ediyor ve aynı zamanda bölgedeki İslami kuruluşların Kürt sorununa yaklaşımını değerlendiriyor. PKK'nın eylemsizlik kararı, provokatif eylemler ve Hükümet-İmralı yakınlaşması ise dergide Haşim Ay tarafından analiz ediliyor.

Batı'daki İslamofobiayı konu edinen Hasan Soylu bu çerçevede Kur'an yakma çılgınlıklarına yaklaşım biçimini ve tavır geliştirirken önceliğin ne olması gerektiğini tartışıyor. Yılmaz Çakır, referandumda ülkenin kıyı şeridinde çıkan sonuç, Atatürkçü Feyziefe sitesi ve Tophane'de yaşanan içki kavgası meselelerini bir arada ironik bir dille ele alırken Güney Uzun kentsel dönüşüm projeleri ve Tophane olayı ile Mardin'deki defile tartışmaları üzerinden "yozlaş(tır)ma" furyasını ele alıyor. Murat Özer de okullarda "Andımız" ve "Milli Güvenlik Bilgisi" dersinin kaldırılmasını talep eden Özgür-Der'in kullandığı dile ilişkin Yeni Şafak yazarı Kürşat Bumin'in eleştirilerini yorumluyor.

Murat Yürükoğulları'nın çevirdiği yazıda İkbal Sıddıki, Pakistan devletinin kuruluşu ile ilgili değinilerde bulunuyor ve dönemin M. Ali Cinnah, Mevdudi, Ebu'l Kelam Azad gibi öne çıkan isimlerin yaklaşımlarını sorguluyor. Esra Saraç'ın çevirdiği röportajda ise İslami Cihad liderlerinden Ebu Ubeyde Şakir, İslami Cihad'ın misyonu, Hamas'ın hükümet olmasından sonra askerî operasyonlara yaklaşımları, Türkiye-İsrail ilişkileri, İslami devrim ve sosyal adalet gerçeği vb. birçok konu hakkındaki kanaatlerini paylaşıyor.

Bu sayıda Fevzi Zülaloğlu'nun iki Kur'an çalışmasına yer veriliyor. Kur'an'da gençlerle ilgili ayetleri ele alan Zülaloğlu, Hz. Peygamber'in etrafındaki gençlerden de örnek vererek kapitalizmin en çok kuşattığı bugünün gençliğinin karşılaştığı şeytanî tehlikeyi ele alıyor. Diğer yazısında ise Allah'ın isimlerinin hayattaki karşılığı üzerinden Esmaü'l Hüsna ile nasıl dua edilmesi gerektiğini örnekliyor. Cengiz Duman ise Hz. Eyyub kıssasına devam ederek Eyyub (a)'ın karşılaştığı musibetlere sabrını, yemininin kefaretini ve şeytanın vesvesesinden Allah'a sığınmasını anlatıyor.

Edebiyat bölümünde Hatice Kübra Baytap ve Bünyamin Doğruer'in birer şiirinin yer aldığı dergide Sezai Arcıoğlu'nun da bir yıl önce Lice'de katledilen Ceylan Önkol ile ilgili denemesini okuyabilirsiniz.

Derginin arka kapağında da 9 kişinin öldüğü Hakkâri'deki mayınlı saldırıyla ilgili bir çalışmaya yer veriliyor.



İrtibat:
0212 524 10 28

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com